Dostupni linkovi

U Mitrovici ranjen poslanik kosovske Skupštine


 Petar Miletić
Petar Miletić

U severnom delu Mitrovice u ponedeljak ujutro je ranjen Petar Miletić, šef poslaničkog kluba Srba u Skupštini Kosova i podpredsednik Samostalne liberalne stranke.

Iz kosovske policije javljaju da je na njega, oko 8 sati dok je izlazio iz svog stana, nepoznata osoba ispalila više hitaca, a da ga je jedan pogodio u predelu iznad kolena.

Ergin Medić
, zamenik direktora policije u Mitrovici govori o okolnostima pod kojima se dogodio incident:

Na raskrsnici ulica Filipa Višnjića i Tanaska Rajića nepoznato lice prišlo je žrtvi koja živi u severnom delu Mitrovice i ispalio najmanje jedan hitac u predelu nogu zbog čega je žrtva zadobila telesne povrede, ali je ona van životne opasnosti. Policija još uvek nije uzela izjavu od žrtve budući da se nalazi na intezivnoj nezi i nije u stanju da daje izjave. Policija istražuje sve okolnosti i mogućI motiv za izvršenje ovog krivičnog dela.”

Doktor Milan Jakovljević, direktor Zdravstvenog centra u severnom delu Mitrvice izjavio je da je nakon intervencije, život Miletića van opasnosti.

Miletić je ranjen u obe natkolenice. Ima jednu prostranu ranu jedne natkolenice, a uspravnu ranu druge natkolenice. On je bio prvo smešten na odeljenju intezivne nege, urađena mu je hirurška intervencija i ponovo je vraćen na odeljenje intezivne nege radi daljeg lečenja. Njegovo stanje je stabilno i van životne opasnosti”.

Fatmir Sejdiu

Napad na Miletića oštro je osudio Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu.

Napad na g. Petra Miletića, poslanika Skupštine Kosova i rukovodioca veća za zajednice pri kabinetu predsednika Kosova, je zločinački akt koji je direktno uperen protiv mira, stabilnosti, suživota i zajedničke budućnosti svih građana Kosova," navodi se u saopštenju kosovskog predsednika.

"Njegovo uporno angažovanje za jedan bolji život svih građana Kosova, bez obzira na etničku i versku pripadnost, za toleranciju, saradnju i razumevanje među svim ljudima dobre volje, napravilo ga je da stekne poštovanje građana širom Kosova, ali ne i onih koji se suprostavljaju redu i zakonu”, rekao je Sejdiu.

Sejdiu je od nadležnih insitucija zatražio da se što pre rasvetli ovaj slučaj kako bi krivci bili izvedeni pred lice pravde.

Osude napada

Napad na Miletića osudili su i poslanici Skupštine Kosova. Poslanici Skupštine kažu da je ovo atentat na njihovog kolegu, koji dolazi u vreme kada se Međunarodni Sud Pravde priprema da objavi mišljenje u vezi zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Skupštine Jakup Krasniqi okrivio je politiku Beograda za inspiratore incidenata u Mitrovici.

Verujem da se sve ovo dešava na pragu objavljivanja mišljenja Međunarodnog Suda pravde o političkom statusu Kosova. Sva ova dešavanja su inicirana, podstaknuta a možda i obavljena od strane srpske politike u Beogradu, iako bi to trebalo da dokaže istraga koja je u toku”, rekao je Krasniqi.

Kosovski premijer Hashim Thaci

Napad na srpskog poslanika osudio je i premijer Kosova Hashim Thaqi. On je kazao da se ovakvi incidenti dolaze nakon otvaranja Kancelarije za civilne usluge Vlade Kosova u severnom delu Mitrovice.
Međutim, Thaqi je takođe rekao da Vlada neće odustati od zalaganja da sprovede vlast i u tom delu Kosova.

U narednim danima očekujemo, a i radimo na tome da se sud na severu otvori. Ova odluka Vlade Kosova je ustavna i zakonska, i u skladu sa dokumentom predsednika Ahtisarija, te vas pozivam da to svi podržite, kako se ne bi ispolitizovao ovaj proces. Vlada Republike Kosova je odlučna i neće se vratiti nazad ni za jedan milimetar”, naglasio je Thaqi.

Napad na poslanika Miletića osudile su sve parlamentarne grupe u Skupštini Kosova. Inače, ovaj napad dolazi tri dana nakon incidenta koji se dogodio u Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici kada je oko 1000 Srba protestvovalo zbog otvaranja kancelarije za civilne usluge Vlade Kosova.

Tom prilikom, poginuo je dr Mesud Đeković a ranjeno je 11 osoba. Medić zamenik direktora policije u Mitrovici, kaže da ima određenih pomaka u istrazi ovog slučaja.

Određen broj lica je doveden na informativni razgovor. Izvršene su i ostale istražne radnje vezane za istragu, ali ne bih spekulisao o dalje mogućim osumnjičenima ili drugim okolnostima, jer to nije u interesu istrage”, rekao je Medić.

XS
SM
MD
LG