Dostupni linkovi

Savet bezbednosti u utorak zaseda zbog Mitrovice


Vojnici NATO-a u Mitrovici nakon eksplozije 2. jula 2010
Vojnici NATO-a u Mitrovici nakon eksplozije 2. jula 2010
Nakon eksplozije u kojoj je u petak u severnom delu Kosovske Mitrovice poginula jedna osoba, a ranjeno 11, Savet bezbednosti UN zakazao je hitnu sednicu za utorak, 6. jula, a tim povodom u Njujork će otputovati predsednik Srbije Boris Tadić.

U četiri opštine na severu Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku danas je Dan žalosti zbog smrti pedijatra Mesuda Džekovića, koji je preminuo od povreda zadobijenih od eksplozije tokom protesta Srba u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Džeković je sahranjen danas, a sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana severnog dela Kosovske Mitrovice.

Srba su protestovali zbog namere privremenih institucija iz Prištine da u naselju Bošnjačka mahala otvore Centar za civilne usluge.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je u petak uveče da se sumnja da se eksplozivna naprava nalazila među učesnicima protesta u severnoj Mitrovici, javila je TV Kohavision (KTV).

Beograd krivi Fejta


Kako prenosi ta televizija, Redžepi je na sednici Vlade Kosova rekao da je Međunarodna civilna kancelarija zatražila da se na mestu gde je otvorena kancelarija za civilnu registraciju ne postavi tabla sa tekstom Republika Kosova, ali da on to nije prihvatio.

Redžepi je kazao da nije i neće dozvoliti zatvaranje kancelarije nakon ovog incidenta, kao i da u njoj radi osam službenika.

Nakon sednice koju je Tadić sazvao, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije u petak kasno popodne je saopštio da je reč od terorističkom činu te da objektivnu odgovornost za sve što se dogodilo snosi predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt.

Prema sapštenju, Savet je, osuđujući "pokušaj otvaranja nelegalne kancelarije privremenih institucija u Kosovskoj Mitrovici" i upotrebe nasilnih metoda u tom cilju, događaj ocenio direktnom provokacijom i narušavanjem svih javno izraženih stavova Saveta bezbednosti UN i Evropske unije.

"Podržavajući i sprovodeći današnji pokušaj otvaranja kancelarije privremenih institucija, Piter Fejt je direktno posegnuo za metodama koji su u suprotnosti sa politikom i stavom Evropske unije i snosi objektivnu odgovornost za sve posledice današnjih tragičnih događaja", navodi se u saopštenju.

Predsednik i premijer Kosova osudili su u zajedničkom saopštenju eksploziju koja se dogodila u severnom delu Mitrovice.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu zatražio je od odgovarajućih domaćih i međunarodnih organa da što pre rasvetle ovaj slučaj i da krivci izađu pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG