Dostupni linkovi

Kalinić će biti smešten u Zabelu


Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
U Srbiji je sve spremno za preuzimanje Sretka Kalinića. To nam je rečeno u nadležnim insistucijama nakon što je iz Zagreba preneta vest da se ovaj osuđeni član Zemunskog klana izjasnio krivim za posedovanje lažnog hrvatskog pasoša, zbog čega je osuđen na 18 meseci zatvora.

Nakon izricanja presude na snagu stupa ekstradicioni pritvor koji će trajati do njegovog izručenja Srbiji. Kaliniću se tu pruža prilika da traži ponavljanje postupka koji je protiv njega vođen u odsustvu, i na kom je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora.

Pred kriminalcem koji je zbog svoje brutalnosti poznat pod nadimkom “Zver” otvaraju se nove mogućnosti koje njemu možda i neće pomoći, ali njegovi dojučerašnji saradnici bi mogli biti dovedeni u još nezavidniju poziciju.

Verovatno nogu i ruku okovanih lancima, baš kao što se pojavio i pred sudijama u Zagrebu, Kalinić će posle sedam godina dugog skrivanja biti vraćen u Srbiju.

Za RSE je potvrđeno da će najverovatnije biti smešten u zatvor u Zabeli, kod Požarevca, posebno obezbeđenom odeljenje za lica osuđena za najteže oblike kriminala.

Budva: Sretko Kalinić je u bašti kafića Palma, ubio Gorana Pejovića prilikom pokušaja ubistva Ivana Delića, 11. avgust 2008. Foto: Savo Prelević
Zatvorenici su strogo razdvojeni u svojim ćelijama, a dolazak Kalinića teško da će ih ostaviti ravnodušnim iako, kako nam iz Specijalnog suda kaže Maja Kovačević Tomić, Kalinić ne može uticati na izmene presuda koje su im izrečene. On tek može tražiti ponvljanje postupka okončanog u njegovom odsustvu novembra 2009. godine.

“U tom slučaju suđenje bi bilo ponovljeno iz početka ali samo u odnosu na njega. Mogli bi ponovo biti saslušani svi oni svedoci koji su imali saznanja o njegovoj ulozi,” objašnjava ona.

Braća Simovići, Aleksandar i nedavno zatvoreni Miloš, takođe su u Zabeli. Mlađeg Miloša, Simović optužuje da ga je 8. juna ranio. Deo grupe za kojom Srbija traga, tada je otkrivena u Hrvatskoj, a Simović je ubrzo uhapšen u pokušaju ilegalnog prelaska u Srbiju.

Kalinić bi uskoro mogao da se nađe u komšiluku Simovićeve ćelije u Zabeli, gde će doneti odluku da li će u nekim drugim, do sada neprocesuiranim slučajevima, preuzeti ulogu zaštićenog svedoka.

“Sretko Kalinić ukoliko ima neka nova saznanja o drugim događajima, ubistvima ili nekom kriminalu izvršenom u Srbiji, kao i ako zbog toga budu pokrenuti novi krivični postupci, on bi tu mogao eventualno (teroteski, zakonski je moguće) da dobije status svedoka saradnika,”
kaže Maja Kovačević Tomić.

U prvostepenom postupku, beogradski advokat Želimir Čabrilo zastupao je Miloša Simovića. Pozivajući se na njemu poznate činjenice iz slučajeva “Đinđić” i “Zemunski klan” navodi kako je malo verovatno da Kalinić može otkriti nepoznate detalje vezane za organizaciju zverstava “Zemunaca”, a što bi bilo osnov za dobijanje statusa zaštićenog svedoka.

“Prema onome što znamo iz slučaja ‘Zemunski klan’ Sretko Kalinić je uglavnom boravio na salašima. Po Sremu i u Vojvodini. Pokojni lider klana Dušan Spasojević ga je dovodio u Beograd samo na jedan dan ili na dva dana radi izvršenja određenog ubistva i odmah nakon toga vraćao na taj isti salaš. Niti je znao suštinu, niti razloge, niti pozadinu, čak ni običnih ubistava a posebno ne ovih značajnijih. Naime, njemu je samo pokazano – ubićeš toga i toga. ‘Vidiš čoveka u tom autu, ubićeš ga’. i kraj priče. Čak mu nije znao ni ime, ni svrhu ubistva. Ništa,”
objašnjava Čabrilo.

Surovost zločina

Kalinić je navodno hrvatskoj policiji je ispričao da je jednu od žrtava svog saradnika Milana “Jureta” Jurišića bukvalno isekao na komade i samleo. U medijima se dosta pisalo o još jednom zločinu, na koji podseća advokat Čabrilo.

“Po nekim navodima Kalinić je navodno izvršio ubistvo kod jezera Jarun i to je ubistvo Cvetka Simića. Ja sam očekivao da će Republika Hrvatska prvo suditi i istraživati to ubistvo,”
kaže Čabrilo.

Raskomadani delovi tela Cvetka Simića pronađeni su u martu u zagrebačkom jezeru Jarun. Naš sagovornik iznosi sumnje koje se neretko spominju o razlozima zbog kojih su zverstva koje se vezuju za Kalinića, ostala u drugom planu, dok je falsifikovanje dokumenta izbilo u prvi.

“Da li je hrvatska služba bezbednosti koristila njih i njihove usluge za eventualno nešto što je njoj trebalo, a zauzvrat im sve ove godine pružala azil. Azil pod navodnicima. To ostaje otvoreno pitanje. Međutim, ono što mene ozbiljno brine je nedostatak bilo kakve volje u Republici Srbiji da se istraži politička pozadina ubistva Đinđića, odnosi u Jedinicama za specijalne operacije, pobuna u JSO, ubistvo Slavka Ćuruvije, a pouzdano znam da jednostavno može da se raščisti ko je izvršilac i ko je naručilac ubistva Ćuruvije i tako dalje,”
kaže advokat koji branio Miloša Simovića.

Na te teške dileme, nema zvaničnog odgovora. Na Srbiji je zadatak da slučaj Kalinić okonča na način koji zakon određuje. Advokat porodice Đinđić – Rajko Danilović veruje da će jedan od premijerovih ubica iskoristiti mogućnost za ponavljanje postupka, ali isključuje ideju da bi to moglo uticati na pravosnažne presude izrečene Miloradu Ulemeku Legiji, atentatoru Zvezdanu Jovanivću, kao i ostalim osuđenima.

“To ne može da se prebija. Nije to trgovački posao pa da se obavlja kompenzacija. Oni šta su imali – završili su,”
rekao je Danilović.

Koliko je mogao, Kalinić je koristio hrvatsko državljanstvo koje je stekao rođenjem u Zadru, kako bi izbegao povratak u Srbiju, čije državljnstvo takođe ima i gde mu je 95. u vreme Oluje izbegla porodica.

Po priči njegovog oca, portira u Subotici, ovaj tridesetšestogodišnjak bi je “dete za uzor”, a sunovrat koji ga je odveo u zločin, počeo je 93. godine kada je otputovao u Kovin na vojnu obuku. U jeku rata tu je očigledno stvorena prilika za oslobađanje Kalinićeve monstruozne prirode, zbog čega će ostati upamćen kao najbrutalniji ubica Zemunskog klana.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i ovi tekstovi
Hrvatska postala sklonište kriminalaca iz Srbije
Kompletan 'zemunski klan' uskoro u zatvoru

Kalinić osuđen na 18 mjeseci zatvora

Kalinić osuđen na 18 mjeseci zatvora

Ankica Barbir-Mladinović

Zloglasni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić, zvan Zver,osudjen je danas u Zagrebu na godinu i pol dana zatvora zbog lažnih podataka i dokumenata kojima je 2006. i 2009. pribavio dvije hrvatske putovnice i kojima je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokušao naći utočište u bijegu pred 30 godišnjom zatvorskom kaznom na koju je osuđen u Srbiji zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Uz velike mjere osiguranja Kalinić je u zagrebački Općinski kazneni sud uveden u lancima, napet i nezadovoljan velikim interesom novinara i fotoreportera.

Sucu je najprije kazao da napiše što hoće, a onda izjavio da nije kriv, ali nakon konzultacije s odvjetnikom preinačio je iskaz i kazao kako je 'ipak kriv'. Za svaku lažnu putovnicu sudac Rafael Krešić dosudio je Kaliniću po 10 mjeseci zatvora.

„S obzirom na ozbiljnost zakonskog opisa djela koje tereti okrivljenika i karakter dokumenata o kojima se radi, a radi se o putovnicama, važećim putnim ispravama Republike Hrvatske dakle, o originalnim izdanjima tih isprava, ishođenih na prijevaran način, smatram da svaka sankcija ispod 10 mjeseci zatvora, odnosno ispod jedinstvene kazne od godinu i 6 mjeseci zatvora ne bi imala kapacitet postići svrhu kažnjavanja“,
obrazložio je sudac Krešić.

Kalinić je u Zagrebu uhićen u lipnju ove godine nakon što ga je drugi pripadnik zemunskog klana Miloš Simović ranio u zagrebačkom Rakitju, Simović je odmah uhićen pri pokušaju bijega u Srbiju, a Kalinić je nakon liječenja u zagrebačkoj bolnici, pristao na izručenje Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Đinđića i još 40 godina z bog drugih ubojstava i teških kaznenih djela.

Kalinić je od utorka u ekstradicijskom pritvoru, na presudu zbog lažnih dokumenata ima pravo na žalbu, ali ni ona, pojašnjavaju u Županijskom sudu u Zagrebu, ne može spriječiti njegovo izručenje.

Mediji nagađaju kako bi Kalinić već u srijedu zrakoplovom mogao biti prebačen u Beograd, a potvrdio je to, na neki način, i hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je,odgovarajući na novinarski upit, kazao kako će Kalinić biti izručen 'najbrže što se može'.


XS
SM
MD
LG