Dostupni linkovi

Uhapšen Miloš Simović, Kalinić i dalje u Hrvatskoj




Miloš Teodorović
, Branka Mihajlović

Miloš Simović
, jedan od osuđenih pripadnika "zemunskog klana", poslat je u zatvor, gde će odslužiti kaznu od 40 godina robije. Uhapšen je prilikom pokušaja ilegalnog ulaska iz Hrvatske u Srbiju, kod Morovića. Dok je prevožen od jedne do druge tačke i dok su nadležni utvrđivali da li je osoba nešto izmenjenog izgleda zaista Simović, u Beogradu i Zagrebu nisu prestajale rasrprava o tome – kako je moguće da se tako krupni i opasni kriminalci tako dugo kriju, skoro pa ispred nosa policije.

Od granice do zatvora, preko Beograda, za samo pola dana, prošao je Miloš Simović, jedan od čelnika, kako se verovalo, razbijenog kriminalnog ganga, poznatog po imenu "zemunski klan". Kako je izgledala poslednja avantura u koju se upustio donekle je opisao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Krunoslav Borovec:

“Prilikom hapšenja on kod sebe nije imao nikakva lična dokumenta. S obzirom na način na koji je pokušao da pređe državnu granicu, provlačenjem kroz vrlo neprohodno područje i kroz kanale, bio je vidno iscrpljen i u dosta fizički neuglednom stanju.”


Miloš Simović nakon hapšenja
Sliku događaja na granici o kojima ga obaveštavaju dok boravi u poseti Argentini medijima u Srbiji prosledio je i šef policije Ivica Dačić:

“U toku noći su naši pripadnici granične policije, tačnije granične policije Morović, dvesta metara od graničnog prelaza Batrovci lišili slobode Miloša Simovića.”


Oko 14 sati, direktor policije Milorad Veljović potvrdio je za RSE da je Simović poslat na izdržavanje zatvorske kazne koju mu je Vrhovni sud u odsustvu konačno potvrdio decembra 2008. godine.

Zadovoljni su bili i u beogradskom Specijalnom sudu, gde kako nam je rekla portparolka Maja Kovačević, iščekuju potvrdu da je Simović iza rešetaka. Istovremeno ukazuju da to ne mora biti kraj njegove bitke sa zakonom:

“Vrlo je verovatno da će on iskoristiti svoje pravo da traži da mu se sudi u njegovom prisustvu. Po pravilu Sud takve zahteve odobrava, ponavlja suđenje, ali samo u odnosu na njega. Ne dira se u pravosnažnost presude u odnosu na sve druge optužene.”

RSE: To znači da presuda koja bi njemu eventualno ponovo bila izrečena nikako ne može uticati na ostale presude?

Kovačević
: Ne, zato što mi u ponovljenom postupku ne bi proveravali one činjenice koje su pravosnažno utvrđene. To su način na koji je izvršen atentat, iz koje puške, sa kog prozora…

Ustavne izmene pa izručenje


Značilo bi to da presude organizatoru ubistva premijera Miloradu Ulemeku Legiji i ubici Zvezdanu Jovanoviću, bez obzira na poteze koje će Simović preduzeti, ne mogu biti dovedene u pitanje. Istovremeno na tihoj vatri peku se i u Zagrebu gde bi proces promene Ustava koji zabranjuje ekstradiciju, pod pritiskom poslednjih dramatičnih događaja, mogao dobiti značajno ubrzanje.

Naime, samo posle ustavnih izmena ova zemlja može se rešiti Sretka Kalinića, takođe osuđenog za ubistvo Zorana Đinđića, koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo. U našem programu za Srbiju analitičar i profesor na zagrebačkom Univerzitetu Žarko Puhovski kaže da je najkraći mogući rok za promene sledeća nedelja, mada, kako procenjuje, proces može da potraje i duže:

Krunoslav Borovec, arhiv, foto: Enis Zebić
“U načelu je moguće da promene Ustava budu usvojene već u petak, ali posle toga bi trebalo da usledi izglasavanje ustavnog zakona o ustavnim promenama. To bi moglo biti gotovo iduće nedelje, to je najkraći mogući rok, a naravno moglo bi da potraje i duže.”

Sam Sretko Kalinić trenutno je prepušten nezi osoblja zagrebačke klinike “Sestara milosrdnih” gde je operisan od posledica rana koje mu je u pucnjavi verovatno naneo Simović, nakon čega je banda u egzilu delom razotkrivena. Uprkos tome što su se olakim potezanjem obarača kriminalci sami razotkrili policije obe strane uveravaju u efikasnost regionalne saradnje. Ponovo Krunoslav Borovec:

“Najavili smo osnivanje zajedničkog istražnog tima u kom su i dvojica kriminologa iz Republike Srbije. Oni se neće baviti samo ovim konkretnim događajem, pokušajem ubistva. Baviće se i drugim događajima u koje su uključeni pripadnici srpskog kriminalnog miljea.”

Slična uveravanja ponavlja i Ivica Dačić:

“Mi razmenjujemo operativne informacije koje se tiču odbeglih pripadnika "zemunskog klana" i već više meseci postoje osnovane sumnje da su se neki od njih nalazili u Hrvatskoj.”


Prikrivanje informacija


Ipak, u najmanju ruku čudi to što nadležni ranije nisu postigli uspehe na hvatanju odbeglih kriminalaca iz Srbije. Pogotovu što je i ranije bilo dovoljno primera koji nedvosmisleno potvrđuju da u podzemnim vodama i dalje vlada bratstvo i jedinstvo.

Momčilo Bulatović bio je advokat Milorada Ulemeka Legije (koji je svojevremeno utočište tražio u Hercegovini), kao i jednog od osuđenih za Arkanovo ubistvo – Milana Mikija Đuričića (koji je takođe 2007. godine uočen u Hrvatskoj, preciznije u egzotičnoj Opatiji). Bulatović ne isključuje mogućnost da je uspešno skrivanje osumnjičenih za najteža krivična dela plod prikrivanja bitnih informacija:

“Policija je verovatno radila sve što je mogla, pa ne znam kako oni nisu imali podatke i saznanja. Ili su možda neke imali a nisu hteli da ih daju. Sve je moguće u ovoj zemlji i okruženju.”

RSE: Zašto mislite da je i to moglo da se dogodi?

Bulatović: Malo je simptomatično da imamo takvu saradnju na svim poljima, a da se neko tako slobodno šeta i da se šeta naoružan…

U utorak, u trenucima dok je ranjeni Kalnić kod zagrebačkog jezera Rakitje, prilazio slučajnom prolazniku i molio za pomoć, pala su u vodu kasnija uveravanja policija obe države da su im bili na tragu. Kao garabcuha za to sada ne pomažu ni podaci koji se otkrivaju – lista stanova koje su kriminalci koristili u Zagrebu ili potvrde da su bili među gostima budvanskog festivala u Crnoj Gori.

Daleko više od operativnih saznanja, bilo bi korisno utvrditi kako i uz čiju pomoć su Kalnić koji se tereti za ubistvo najmanje osam ljudi, i Simović, koji je bio treći čovek "zemunskog klana" i koordinirao Đinđićeve ubice na dan atentata, uspeli da obezbede lažne dokumente i nesmetano borave u Hrvatskoj. Kriminlog Dobrivoje Radovanović:

“Pre svega mislim da je u pitanju preokupiranost i jedne i druge policije drugim stvarima. Da su to smetnuli s uma, odnosno da su držali po strani i da su samo s vremena na vreme obraćali pažnju i kontrolisali.”

Policija traga za još četvoricom učesnika u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Ivica Dačić je saopštio da pri policiji idalje deluje posebna grupa koja će raditi sve do potpunog demontiranja "zemunskog klana".

****
Pročitajte i ovo:
Hrvatska postala sklonište kriminalaca iz Srbije
Kompletan 'zemunski klan' uskoro u zatvoru
XS
SM
MD
LG