Dostupni linkovi

Krenuo postupak izručenja Kalinića Srbiji


Vozilo hrvatske policije, ilustrativna fotografija
Vozilo hrvatske policije, ilustrativna fotografija
Sporazum Hrvatske i Srbije o izručivanju vlastitih državljana koje druga država traži zbog organiziranog kriminala i korupcije potpisan pred nešto više od mjesec dana daje prve rezultate. U Hrvatskoj je počeo postupak izručenja Sretka Kalinića, u Srbiji u odsutnosti osuđenog na 30 godina zbog sudjelovanja u ubojstvu Zorana Đinđića.

Srpski kriminalac Sretko Kalinić može biti izručen Srbiji, odlučilo je u srijedu tročlano Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, a za naš radio potvrdio glasnogovornik suda, sudac Krešimir Devčić.

„To je rješenje još uvijek nepravomoćno i protiv njega još uvijek teče rok za žalbu od tri dana. Za pretpostaviti je da će biti žalbe, obzirom da se Kalinić protivio izručenju, a o eventualnoj žalbi će odlučivati Vrhovni sud Hrvatske. Ako stvari ostanu kako sada stoje, znači – ako Vrhovni sud potvrdi sve te pretpostavke, i to rješenje zagrebačkog Županijskog suda, u konačnici o samom izručenju odlučuje ministar pravosuđa“
, kazao je Devčić.

Kako Kalinić osim srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, jer je rođen 1972. nedaleko Zadra, ovo će biti prvi slučaj izručenja nekog hrvatskog državljanina drugoj državi, temeljem sporazuma što su ga Hrvatska i Srbija potpisale 29. lipnja ove godine o međusobnom izručivanju osoba osuđenih ili optuženih za organizirani kriminal ili korupciju.

Kalinić je u Srbiji kao pripadnik 'zemunskog klana' u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, a sakrivao se u Hrvatskoj do 8. lipnja kada ga je drugi srpski kiminalac koji se skrivao u Hrvatskoj - Miloš Simović - teško ranio u mafijaškom obračunu nedaleko Zagreba. Simović je uhićen 10. lipnja nedaleko Bajakova, kada je ilegalno prelazio hrvatsko – srpsku granicu i sada se nalazi u beograskom zatvoru.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i ovi tekstovi
Hrvatska postala sklonište kriminalaca iz Srbije
Kompletan 'zemunski klan' uskoro u zatvoru
XS
SM
MD
LG