Dostupni linkovi

Kako i kada će Trump napustiti Bijelu kuću?


Bijela kuća u Washingtonu dan nakon proglašenja pobjednika na izborima, 8. novembar, 2020.
Bijela kuća u Washingtonu dan nakon proglašenja pobjednika na izborima, 8. novembar, 2020.

Sjedinjene Američke Države imaju dugu povijest mirnih prijenosa vlasti koja će se vjerojatno nastaviti usprkos napadima predsjednika Donalda Trumpa na legitimitet izbornog rezultata, ocijenili su stručnjaci za nacionalnu sigurnost u razgovoru za novinsku agenciju Reuters.

Evo što se može očekivati u sljedećim sedmicama i mjesecima.

Postoji li rok u kojem Trump mora napustiti ured?

Da. Američki predsjednički izbori formalno nisu završeni. Izbornici (electors) - stranački odani koji se obično obavezuju podržati kandidata koji dobije najviše glasova u njihovoj državi - okupit će se 14. decembra na Izbornom koledžu kako bi službeno dali svoj glas. Novoizabrani Kongres prihvaća rezultate Izbornog koledža 6. januara. Ako Biden pobijedi na glasanju koledža, kao što se očekuje, položit će zakletvu u podne 20. januara, što je datum utvrđen Ustavom.

Može li Biden preuzeti vlast usprkos Trumpovom protivljenju?

Da. Trump ima samo toliku vlast da uspori Bidenovu tranziciju.

Predsjednički prijelazni zakon iz 1963. godine čini karijerne državne službenike vitalnim za prijenos vlasti. Oni se suočavaju s rokovima u kojima moraju pružiti podatke i pristup državnim službenicima koji dolaze s novim predsjednikom.

Prema zakonu, proces tranzicije prebacit će se u veću brzinu nakon što federalna agencija pod nazivom Američka uprava za opće usluge (General Services Administration - GSA), koja upravlja saveznim zgradama, imenuje očitog pobjednika na izborima. U tom trenutku, tim dolazećeg predsjednika može dobiti brifing knjige, koristiti sredstva i poslati predstavnike u posjet vladinim agencijama. U nedjelju su stručnjaci za prijenos vlasti poslali pismo administratorici GSA Emily Murphy, pozivajući je da prepozna Bidena kao pobjednika.

“Iako će biti pravnih sporova koji zahtijevaju sudsku presudu, ishod je dovoljno jasan da proces tranzicije sada mora započeti”, navodi se u pismu Centra za predsjedničku tranziciju (Center for Presidential Transition). GSA je u izjavi od subote naveo da “utvrđuje očito uspješnog kandidata kad pobjednik postane jasan na temelju postupka utvrđenog u Ustavu”.

Politolozi su za Reuters rekli kako su optimistični u pogledu otpornosti ovog pravnog okvira.

Unatoč neprijateljstvu između Trumpa i Bidena u kampanji, Trumpova administracija početkom ove godine udovoljila je zakonskim zahtjevima za osiguravanje federalnog uredskog prostora i vladinih resursa za Bidenovu kampanju.

“Vladini službenici polažu zakletvu da će se držati američkog ustava. Ova zakletva bi zahtijevala i priznanje Bidena kao dolazećeg predsjednika ako pobijedi na Izbornom koledžu, bez obzira na to što Trump kaže. Teško mi je vjerovati da bi vojska, tajna služba, FBI ili bilo koji drugi relevantan dio birokracije podržao Trumpa ako Izborni koledž ili sud kažu drugačije”, rekao je Robert Chesney, profesor koji predaje zakone o nacionalnoj sigurnosti na Univerzitetu u Teksasu.

Da li bi vojska izbacila Trumpa ako bi odbio otići?

Dvojica veterana američke vojske postavili su pitanje mogućnosti vojnog nasilnog uklanjanja Trumpa u otvorenom pismu najvišem američkom generalu Marku Milleyju u avgustu.

“Ako Donald Trump odbije napustiti dužnost po isteku njegovog ustavnog mandata, američka vojska mora ga nasilno ukloniti, a vi morate izdati tu naredbu”, navodi se u pismu objavljenom u Defense One koje je napisao John Nagl, umirovljeni vojni oficir s Paulom Yinglingom, umirovljenim potpukovnikom američke vojske.

Ali, drugi smatraju da bi takav potez bilo bolje prepustiti američkoj tajnoj službi, pozivajući se na američki pravni princip da se vojno osoblje mora kloniti domaćih pitanja provođenja zakona.

“Imamo ustavne procese kako se nositi s tim, a vojske nema nigdje u toj jednadžbi”, rekla je Kori Schake, direktorica vanjske i obrambene politike u Institutu American Enterprise.

“Ako Trump uistinu odbije napustiti Bijelu kuću, 20. januara postao bi 'prijestupnik. Došla bi tajna služba i ispratila ga van”, smatra je Robert Chesney, profesor koji predaje zakone o nacionalnoj sigurnosti na Univerzitetu u Teksasu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG