Dostupni linkovi

Senator McConnell kaže da Trump ima pravo da istraži 'izborne nepravilnosti'


Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i američki predsjednik Donald Trump
Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i američki predsjednik Donald Trump

Lider republikanske većine američkog Senata Mitch McConnell rekao je u ponedeljak da je predsjednik Donald Trump u potpunosti u okviru svojih prava da istraži “nepravilnosti” prošlosedmičnih izbora, piše Reuters.

U govoru u Senatu McConnell nije se osvrnuo na novoizabranog predsjednika Joe Bidena i izabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

“Predsjednik Trump ima 100 posto pravo da istraži navode o nepravilnostima i istraži svoje pravne mogućnosti”, rekao je McConnell.

Ranije u ponedeljak dva druga republikanska senatora Susan Collins i Ben Sasse čestitali su Bidenu.

“On voli ovu zemlju i želim mu svaki uspjeh”, rekla je Collins. Ona i Sasse su među rijetkim republikancima, uključujući i senatora Mitta Romneya, koji su čestitali demokatskom kandidatu na pobjedi na izborima.

Collins koja je također u utorak osvojila novi mandat ipak je dodala da Trump treba imati priliku da postavi pitanje o rezultatima izbora.

Iako je Biden pobijedio sa 279 elektora u odnosu na Trumpovih 214, republikanski predsjednik nije priznao poraz, te nastavlja sa pravnim procesima, tvrdeći da je došlo do izborne prevare.

Većina republikanskih senatora nije se oglasila o Bidenovoj pobjedi. Pojedini, poput senatora Lindseya Grahama pozvali su Trumpa da nastavi sa pravnom borbom.

Brojanje glasova još uvijek se nastavlja nakon veoma neizvjesne trke na predsjedničkim izborima između Trumpa i Bidena, no mediji su u subotu, nakon što je pobijedio u Pennsylvaniji, demokratskog kandidata Joe Bidena proglasili za novog predsjdnika.

Trump je osvojio 214 glasova, Biden 279, no kampanja aktuelnog predsjednika nastavlja sa podnošenjem tužbi zbog navodnih izbornih neregularnosti na izborima.

XS
SM
MD
LG