Dostupni linkovi

Državno odvjetništvo odobrilo Ministarstvu pravosuđa SAD ispitivanje izbora


Donald Trump i William Barr
Donald Trump i William Barr

Američki ministar pravosuđa William Barr uputio je pismo saveznim tužiocima u kojima im daje ovlasti da istraže "utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova", pozivajući ih pritom da ne istražuju "ishitrene ili nategnute" tvrdnje.

Izborni štab aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnio tužbu kojom želi spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena u Pennsylvaniji.

U tužbi se navodi da u pennsylvanijskom sistemu glasovanja poštom "ne postoji transparentnost i mogućnost provjere kakva postoji za glasače koji glasuju na biralištu".

"Za birače u Pennsylvaniji postojali su različiti standardi, ovisno o tome koji su način glasovanja izabrali, a mi vjerujemo da je u tom dvostrukom izbornom sustavu moglo biti lažnih glasova koji su se brojili bez prave provjere ili nadzora", priopćio je glavni savjetnik Trumpove kampanje Matt Morgan.

"Dajem vam ovlasti da istražite utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova prije potvrđivanja izbornih rezultata, što sam ja već uradio u specifičnim slučajevima", napisao je Barr u pismu upućenom saveznim tužiocima i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI), u kojem se prvi put osvrće na tvrdnje o izbornoj prevari.

"Dok se ozbiljne tvrdnje moraju vrlo pomno istražiti, nagađanja, ishitrene ili nategnute tvrdnje ne bi trebale biti temelj za pokretanje saveznih istraga", napisao je Barr.

No, ništa u pismu ne upućuje na to da je Ministarstvo pravosuđa utvrdilo nepravilnosti u glasanju koje su mogle utjecati na ishod izbora.

Nakon Barrovog dopisa glavni tužilac Ministarstva za pravosuđe za izborne zločine dao ostavku

Glavni tužilac Ministarstva za pravosuđe za izborne zločine dao je ostavku u ponedjeljak u znak protesta nakon što je državni odvjetnik William Barr rekao federalnim tužiteljima da bi trebali ispitati navode o nepravilnostima prilikom glasanja prije nego što države krenu na potvrđivanje rezultata u narednim sedmicama.

Richard Pilger, direktor ogranka za izborne zločine u Odjelu za javni integritet Odjela za pravosuđe, poručio je kolegama e-poštom da državni odvjetnik izdaje "važnu novu politiku kojom se ukida četrdesetogodišnja politika neuplitanja za istrage prevara s glasačkim listićima. Pilger je takođe proslijedio dopis kolegama u ostavci.

U Pilgerovoj e-pošti za ostavku nije bilo jasno da li planira ostati u odjelu u drugom svojstvu.

Trump ne priznaje poraz

Trump ne priznaje rezultat izbora ni dva dana nakon što je demokratski kandidat osigurao potrebnih 270 glasova elektora koji su mu potrebni za pobjedu.

Njegov štab i republikanci podigli su niz tužbi o navodnim nepravilnostima, koje su sudije u Georgiji i Michiganu već odbacile.

Na saveznom sudu u Pennsylvaniji u ponedjeljak je podnesena tužba u kojoj Trumpov štab tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav, jer je stvoren "protivzakoniti dvostruki izborni sistem", po kojem je glasanje na biralištu podložno većim provjerama od glasanja putem pošte.

O tužbi će odlučivati sudija Matthew Brann, kojeg je imenovao bivši predsjednik Barack Obama.

Sastanak elektora 14. decembra

U Sjedinjenim Američkim Državama kandidat na izborima postaje predsjednik kada osigura većinu glasova elektora, koji u pravilu daju glas onom kandidatu koji je osvojio većinu glasova birača u njihovoj državi.

Sastanak elektora bit će održan 14. decembra.

Barr je pismo tužiocima uputio nekoliko sati nakon sastanka s vođom republikanske većine u Senatu Mitchom McConnellom, koji je u ponedjeljak rekao da Trump ima pravo istražiti tvrdnje o "nepravilnostima" na prošlosedmičnim izborima.


Na osnovu izvještaja AFP-a, AP-a, Reutersa i CNN-a.

XS
SM
MD
LG