Dostupni linkovi

Severna Koreja vodi politiku pretnji


Severnokorejski predsednik Lee Myung-Bak i Hillary Clinton
Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) upozorila je Severnu Koreju da prekine, kako je istakla, sa “pretnjama i provokacijama”. Ona je tokom posete Seulu pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje na potapanje južnokorejskog vojnog broda za šta je optužena Severna Koreja. Pjongjang to negira, uzvrativši prekidom odnosa sa Južnom Korejom i pretnjom ratom.

Klinton je zatražila od Severne Koreje da poštuje međunarodne norme.

"Pozivamo Severnu Koreju da obustavi provokacije, politiku pretnji i ratobornosti prema svom susedu i da ispuni preuzete obaveze o denuklearizaciji i pridržava se međunarodnog prava”, istakla je Klinton.

Ona je rekla da međunarodna zajednica mora da reaguje posle nalaza međunarodnih istražitelja da je severnokorejska podmornica 26. marta potopila južnokorejski vojni brod Čeonan. Tom prilikom je poginulo 46 članova posade.

Hilari Klinton je dodala da će se SAD posavetovati sa Južnom Korejom i članicama Saveta bezbednosti UN koje mere bi bile prikladne, ali nije želela da iznese rok za to.

Ona je provela svega nekoliko sati u Seulu gde je sa liderima Južne Koreje razmatrala moguće poteze.
Hillary Clinton i kineska državna savetnica Liu Yandong , Kina, 25. maja 2010.


"Američke i južnokorejske snage objavile su plan o zajedničkim vežbama. Razmotrićemo dodatne opcije za pojačanje našeg prisustva na korejskom poluostrvu kako bismo odvratili dalje napade. SAD takođe razmatra različite varijante kako bismo učinili vlasti Severne Koreje odgovornim.”

Klinton je doputovala u Seul posle posete Pekingu, gde je pokušala da ubedi kineske zvaničnike da podrže eventualne sankcije UN protiv Severne Koreje.

Kina je najveći saveznik Severne Koreje, a kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, ima pravo veta.

"Verujem da Kinezi shvataju ozbiljnost ovog pitanja i da su voljni da imaju u vidu zabrinutost Južne Koreje i SAD. Očekujemo da zajedno sa Kinom usaglasimo sledeći korak", rekla je danas Klinton.

Prekinuta komunikacija

Seul je preduzeo oštre mere protiv Pjongjanga, kao što su zabrana prolaza severnokorejskim trgovačkim brodovima i obnavljanje propagande koja je prekinuta pre šest godina.

Severna Koreja, s druge strane, opovrgla je da stoji iza incidenta i zapretila je da će se "osvetiti" ako protiv nje budu preduzete neke od pomenutih mera.

Voditelj državne televizije u centralnom dnevniku u utorak:

“Komitet za mirnu reunifikaciju saopštava da se prekida sva komunikacija i saradnja sa Južnom Korejom, kao i sporazum o neagresiji između severa i juga”.

Mada je zapretio da će zatvoriti zajednički industrijski park u pograničnom gradu Kesongu i proterati sve državljne južnog suseda koji rade u njemu, za sada nema naznaka da će Pjongjang to i učiniti.

Naime, u ovoj zoni postoji 120 malih i srednjih južnokorejskih firmi koje zapošljavaju oko 40 hiljada severnokorejskih radnika. Ovaj industrijski park je glavni izvor prihoda za oskudni budžet Pjongjanga.

Potonuće broda Čeonan najveći je incident u odnosima dve države od Korejskog rata 1950-53. godine, okončanog obustavljanjem neprijateljstava, ali između dve države nikada nije sklopljen mir.

*****
Pročitajte i ovo:
Sjeverna i Južna Koreja na rubu sukoba
Bijela kuća podržava kaznene mjere protiv Pjongjanga
Dve Koreje na pragu rata
Tenzije rastu nakon optužbe Seula protiv Pjongjanga
XS
SM
MD
LG