Dostupni linkovi

Bijela kuća podržava kaznene mjere protiv Pjongjanga


Južnokorejski vojnici na linij razgraničenja sa Sjevernom Korejom
Južnokorejski vojnici na linij razgraničenja sa Sjevernom Korejom
Bijela kuća dala je snažnu podršku planovima južnokorejskog predsjednika Li Mjungbaka da uvede kaznene mjere Sjevernoj Koreji zbog potapanja jednog od južnokorejskih vojnih brodova 26. marta.

Seul je takođe suspendirao trgovinu sa Sjevernom Korejom, optužujući Pjongjang za smrt 46 mornara koji su bili na potopljenom brodu Čeonan.

"Podržavamo zahtjev južnokorejskog predsjednika da se Sjeverna Koreja odmah izvini i da odgovorni za napad budu kažnjeni i, što je najvažnije, da Pjogjang prestane a ratobornim i prijetećim ponašanjem," izjavio je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

"Američka podrška za odbranu Južne Koreje je nedvodmislena i predsjednik Barack Obama je naredio vojnom rukovodstvu da blisko sarađuju sa svojim južnokorejskim kolegama kako bi se izbjegle buduće agresije",
kazao je Gibs.

Američki državni sekretar Hillary Clinton od Kine je zatražila da sarađuje sa SAD u vezi s problemom Sjeverne Koreje.

Na američko-kineskom samitu u Pekingu Clintonova je rekla da Pjongjang mora odgovarati za napad na brod Čeonan.

"Sjeverna je Koreja takodje jedan od problema koje treba hitno rješavati. Prošle smo godine zajedno radili u Savjetu sigurnosti da izglasamo jaku rezouciju za slabljenje korejskih nuklearnih testova. Danas se susrećemo s još jednom ozbiljnom provokacijom, potapanjem južnokorejskog broda. Moramo zajednički djelovati i pojačati naše zajedničko djelovanje za mir na korejskom poluotoku," rekla je Clinton.

Stručnjaci iz SAD, Velike Britanije i Švedske u svom izvještaju navode da je torpedo pogodio brod i da se pronađeni ostaci ovog naoružanja na morskom dnu podudaraju sa onim koji se proizvode u Sjevernoj Koreji.

Pjongjang negira bilo kakvu umiješanost u potonuće broda, nazivajući rezultate istrage "izmišljotinama". Pri tome su zaprijetili ratom ukoliko im budu uvedene sankcije.

Analitičari smatraju da su mjere koje je najavio južnokorejski predsjednik najoštriji mogući odgovor. Južnokorejski predsjednik Li Mjungbak rekao je da moraju biti kažnjeni odgovorni za napad na brod Čeonan.

On je objavio da će sjevernokorejskim brodovima biti zabranjeno da ulaze u vode Južne Koreje, ukoliko se zvanični Pjongjang ne izvini za potapanje broda i na kojem je poginulo 46 mornara.

Južnokorejski predsjednik nije pominjao vojnu akciju naglašavajući da cilj Seula nije vojni sukob. Međutim, on je dodao da će njegova zemlja iskoristiti pravo da se brani ukoliko Sjeverna Koreja ubuduće bude preduzimala agresivne akcije.
XS
SM
MD
LG