Dostupni linkovi

Tenzije rastu nakon optužbe Seula protiv Pjongjanga


Južnokorejski aktivisti na prosvjedu ispred Ministarstva obrane u Seulu, 20. maj 2010.
Južnokorejski aktivisti na prosvjedu ispred Ministarstva obrane u Seulu, 20. maj 2010.
Tenzije na korejskom poluotoku ponovno rastu i to nakon što su međunarodni eksperti utvrdili da je torpedom sa sjevernokorejske podmorice 26. marta pogođena korveta mornarice Južne Koreje.

Na konferenciji za novinare prikazani su djelovi torpeda. Predsjednik međunarodne komisije Yoon Do Kyung je kazao da se radi o visoko eksplozivnom torpedu težine oko 250 kilograma koji je izrađen u Sjevernoj Koreji.

Četrdeset šest mornara poginulo je u incidentu na Žutom moru u području gdje se i inače konfrontiraju mornarice dviju susjednih država.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung - bak zahtjeva oštre mjere. Ipak, najviši dužnosnici u Seulu se slažu da vojni odgovor nije rješenje, pa predlažu strože sankcije međunarodne zajednice.

"Ovakve vojne provokacije sa sjevera ne samo da ugrožavaju mir i sigurnost međunarodne zajednice, već nedvosmisleno krše sporazuma o primirju i Povelju UN, zato je nužna akcija međunarodne zajednice“, smatra ministar vanjskih poslova Južne Koreje Yy Myung – hwan.

SAD i Japan optužile Severnu Koreju

Pyongyang je oštro reagirao tvrdeći da nema ništa s potonućem broda i istodobno zaprijetio sveopćim ratom ako na bilo koji bude način kažnjen.

Sjedinjene američke države podržale su Seul naglašavajući da se radi o aktu agresije, te da se Sjeverna Koreja neprihvatljivo ponaša i krši međunarodno pravo.

I Tokio je oštro reagirao Državni tajnik Hirofumi Hirano upozorava kako „Japan podržava Južnu Koreju i osuđuje Sjevernu Koreju zbog neoprostive provokacije protiv međunarodne zajednice“.

Kina, jedini saveznik Pyongyanga, poziva obje strane na suzdržanost. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Cui Tiankai ponavlja da je potonuće broda nesretni slučaj.

„Prema ovom incidentu treba se odgovorno odnositi kako bi se sačuvao mir i stabilnost na korejskom poluotoku što je u interesu svih koji žive na ovom prostoru“, smatra Tiankai..

Incident u Žutom moru biti će i jedna od tema razgovora američke državne tajnice Hillary Clinton koja počinje posjet Japanu, Kini i Južnoj Koreji.
XS
SM
MD
LG