Dostupni linkovi

Vojska Južne Koreje se izvinila nakon što je neuspelo lansiranje projektila izazvalo uzbunu


Lansiranje je bilo odgovor na to što je Severna Koreja ispalila projektil iznad Japana rano u utorak.
Lansiranje je bilo odgovor na to što je Severna Koreja ispalila projektil iznad Japana rano u utorak.

Vojska Južne Koreje se izvinila nakon što je neuspelo lansiranje projektila tokom zajedničke vežbe sa Sjedinjenim Državama izazvalo uzbunu među stanovnicima priobalnog grada Gangneunga. Oni su prijavili da su tokom noći čuli eksploziju i videli požar. Ali vojska, koja je saopštila da nije bilo žrtava, priznala je incident tek sedam sati kasnije, prenosi BBC.

Lansiranje je bilo odgovor na to što je Severna Koreja ispalila projektil iznad Japana rano u utorak.

Ovo je prvi put da je Pjongjangov projektil preleteo iznad Japana od 2017. godine.

Južnokorejska vojska je kasnije potvrdila da je jedna od njihovih raketa otkazala ubrzo nakon što je lansirana i pala - ovo je bilo odvojeno od onih koje su lansirane sa SAD. Vojska je takođe saopštila da je raketa Hyunmoo-2 nosila bojevu glavu, ali da nije eksplodirala, i izvinila se što je izazvala zabrinutost.

Stanovnici Gangneunga rekli su da su videli jak bljesak i čuli eksploziju oko jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu. Ostali su satima u mraku, a mnogi od njih su se oglasili na društvenim mrežama pitajući se šta se dogodilo, dok su delili fotografije i video snimke incidenta.

Na snimku se vidi nešto što je izgledalo kao jaka vatra, sa dimom koji se diže iz daljine. "Ne mogu da spavam jer se osećam uznemireno (nakon što sam čuo) eksploziju", rekao je jedan korisnik, prema novinskom sajtu Kang Won Ilbo. Drugi se pitao da li se srušio avion.

Severnokorejsko lansiranje projektila u utorak bilo je peto koje je Pjongjang izveo za nedelju dana. Mnogi od njegovih raketnih testova se izvode na putanji leta koja dostiže veliku visinu, izbegavajući letove iznad svojih suseda.

Ali pucanje iznad ili pored Japana omogućava severnokorejskim naučnicima da testiraju rakete pod okolnostima "koje su reprezentativnije za uslove koje bi izdržali u stvarnom svetu", rekao je analitičar Ankit Panda za novinsku agenciju Rojters.

Severna Koreja je u septembru usvojila zakon kojim se proglasila državom koja ima nuklearno oružje, a lider Kim Džong Un je isključio mogućnost pregovora o denuklearizaciji.

XS
SM
MD
LG