Dostupni linkovi

Severna Koreja ispalila balističku raketu iznad Japana


TV izveštaj o lansiranju rakete Severne Koreje, prikazan na železničkoj stanici u Seulu, u Južnoj Koreji, u utorak, 4. oktobra 2022.
TV izveštaj o lansiranju rakete Severne Koreje, prikazan na železničkoj stanici u Seulu, u Južnoj Koreji, u utorak, 4. oktobra 2022.

Severna Koreja je ispalila sumnjivu raketu iznad Japana, u onome što se čini namernom eskalacijom kako bi privukla pažnju Tokija i Vašingtona. Balistička raketa je prešla oko 4.500 km pre nego što je pala u Tihi okean - dovoljno daleko da pogodi američko ostrvo Guam da je krenula drugom putanjom, prenosi BBC.

To je prvo severnokorejsko lansiranje rakete iznad Japana od 2017. Lansiranje je pokazalo da je Japan izdao retko upozorenje nekim građanima da odu u zaklon.

Ujedinjene nacije zabranjuju Severnoj Koreji da testira balističko i nuklearno oružje. Letenje projektila prema ili iznad drugih zemalja bez ikakvog prethodnog upozorenja ili konsultacija takođe je u suprotnosti sa međunarodnim normama.

Većina zemalja izbegava da to uradi u potpunosti jer se lako može zameniti sa napadom. Iako nije tako velik kao nuklearni test - koji bi mogao biti sledeći – ovakav potez može se smatrati izuzetno provokativnim.

Ljudi na severu Japana, uključujući ostrvo Hokaido, navodno su se probudili zbog buke sirena i tekstualnih upozorenja koja glase: "Izgleda da je Severna Koreja lansirala projektil. Molimo vas da se evakuišete u zgrade ili pod zemlju". Dok je projektil leteo iznad njih, upozoreni su da paze na krhotine koje padaju.

Zvaničnici su kasnije rekli da je balistička raketa srednjeg dometa pala u Tihi okean daleko od Japana i da nije bilo prijavljenih povređenih. Prešao je najdužu udaljenost koju je ikada prešao severnokorejski projektil i dostigao visinu od oko 1.000 kilometara, više od Međunarodne svemirske stanice.

Japanski premijer Fumio Kišida opisao je lansiranje kao "nasilno ponašanje", dok je ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao da Japan neće isključiti bilo koju opciju za jačanje svoje odbrane, uključujući "sposobnosti za kontranapad". Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrienne Watson nazvala je to "opasnom i nepromišljenom odlukom" koja "destabilizuje" region.

Lansiranje dolazi u trenutku kada Japan, SAD i Južna Koreja rade zajedno na jačanju svoje odbrane, kao odgovor na rastuću pretnju koju predstavlja Sever. Prošle nedelje, ove tri zemlje su zajedno izvele pomorske vežbe prvi put od 2017. Takve vežbe lider Pjongjanga Kim Džong Un smatra dokazom da se njegovi neprijatelji spremaju za rat.

Posle kombinovanih vežbi 2017. godine, Severna Koreja je kao odgovor ispalila dve rakete iznad Japana. Nedelju dana kasnije, izvršila je nuklearni test.

Nedavni obaveštajni podaci sugerišu da se Severna Koreja sprema da testira još jedno nuklearno oružje. Mnogi su očekivali da će Severna Koreja to učiniti samo dok Kina - njen glavni saveznik - ne održi kongres Komunističke partije kasnije ovog meseca. Ali stručnjaci veruju da lansiranje u utorak pokazuje da Severna Koreja sada priprema teren za nuklearnu probu, a neki se pitaju da li bi ona mogla da dođe ranije nego što se očekivalo.

Ovo je peto lansiranje projektila koje je Pjongjang izveo za nedelju dana. U subotu su se dve rakete srušile u vode izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana. Mnogi od severnokorejskih raketnih testova se izvode na visokoj, uzvišenoj putanji leta - dostižući veliku visinu, izbegavajući letove iznad svojih suseda. Ali pucanje iznad ili pored Japana omogućava severnokorejskim naučnicima da testiraju rakete pod okolnostima "koje su reprezentativnije za uslove koje bi izdržali u stvarnom svetu", rekao je analitičar Ankit Panda za novinsku agenciju Rojters.

Ove akcije su doprinele trajnim tenzijama između Severne Koreje i Japana, koje su ukorenjene u prethodnoj japanskoj kolonizaciji Koreje od 1910. do 1945. godine i otmicama japanskih državljana od strane Severa u prošlosti.

Ranije ovog meseca, Severna Koreja je usvojila zakon kojim se proglasila državom koja ima nuklearno oružje, a lider Kim Džong Un je isključio mogućnost pregovora o denuklearizaciji. Pjongjang je izveo šest nuklearnih proba između 2006. i 2017. godine, što je izazvalo široke sankcije. Istočnoazijska država redovno se suprotstavlja zabrani nuklearnih i raketnih proba, govoreći da treba da ojača svoju odbranu.

XS
SM
MD
LG