Dostupni linkovi

Zabrinutost za iransku atletičarku koja se takmičila bez marame


Iranska atletičarka Elnaz Rekabi za vrijeme ženskog Boulder & Lead finala na IFSC azijskom prvenstvu u penjanju u Seulu, 16. oktobar 2022.
Iranska atletičarka Elnaz Rekabi za vrijeme ženskog Boulder & Lead finala na IFSC azijskom prvenstvu u penjanju u Seulu, 16. oktobar 2022.

Iranska takmičarka napustila je Južnu Koreju 18. oktobra nakon nastupa na takmičenju u kojem se penjala bez marame koja se, prema naredbi iranskih vlasti, mora obavezno nosi.

Mediji na persijskom jeziku izvan Irana prenose da su sportašicu iranski dužnosnici vjerovatno prisilili da prijevremeno napusti takmičenje i da bi se, po dolasku kući, mogla suočiti s hapšenjem, što Teheran demantira.

Odluka višestruke osvajačice medalja Elnaz Rekabi da skine maramu ili hidžab dolazi u vremenu masovnih protesta u Iranu zbog smrti djevojke koja je uhapšena jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.

Demonstracije - na kojima srednjoškolci, radnici, aktivisti i drugi izlaze na ulice u više od 100 gradova, predstavljaju izazov iranskoj teokraciji nakon masovnih protesta o spornim predsjedničkim izborima 2009. godine.

Elnaz Rekabi je napustila Seul jutarnjim letom 18. oktobra, navela je iranska ambasada u Južnoj Koreji.

Perzijski servis BBC-ja, koji ima široke kontakte unutar Irana uprkos tome što mu je tamo zabranjen rad, citirao je neimenovani "informirani izvor" koji je rekao da su iranski zvaničnici zaplijenili i mobilni telefon te pasoš Elnaz Rekabi.

BBC Persian je izvijestio da je prvobitno bilo planirano da se Elnaz vrati kući 19. oktobra, ali je njen let neočekivano pomjeren.

IranWire, još jedna internetska stranica, prenosi da će Elnaz Rekabi odmah biti prebačena u zloglasni zatvor Evin u Teheranu nakon što stigne kući.

Zatvor Evin bio je mjesto velikog požara ovog vikenda u kojem je poginulo najmanje osam zatvorenika.

Iranska ambasada u Seulu je u tweetu demantirala "sve lažne vijesti i dezinformacije" u vezi s odlaskom Elnaz Rekabi 18. oktobra.

Međutim, umjesto njezine fotografije s takmičenja u Seulu, ambasada je objavila fotografije Elnaz s maramom s prethodnog takmičenja u Moskvi, na kojem je osvojila brončanu medalju.

XS
SM
MD
LG