Dostupni linkovi

Majka tinejdžerke optužuje iranske vlasti da 'lažu' o njenoj smrti


Nika Šakarami, poput 22-godišnje Mahse Amini čija je smrt 16. septembra izazvala talas demonstracija, nejasne okolnosti smrti 16-godišnjakinje i nagovještaji o zataškavanju koje vlasti preduzimaju, učinile su je još jednim tragičnim licem protesta u Iranu.
Nika Šakarami, poput 22-godišnje Mahse Amini čija je smrt 16. septembra izazvala talas demonstracija, nejasne okolnosti smrti 16-godišnjakinje i nagovještaji o zataškavanju koje vlasti preduzimaju, učinile su je još jednim tragičnim licem protesta u Iranu.

Pišu: Fereshteh Ghazi, Hooman Askary i Michael Scollon

Nika Šakarami se 20. septembra uputila na centralni bulevar Kešavarz u Teheranu kako bi se pridružila antivladinim protestima koji su izbili širom zemlje nakon što je mlada žena uhapšena jer nije nosila obaveznu maramu umrla u policijskom pritvoru, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nakon što je Nika objavila priču na Instagramu na kojoj se vidi kako pali sopstvenu maramu, više nikada nije viđena živa.

Sada, poput 22-godišnje Mahse Amini čija je smrt 16. septembra izazvala talas demonstracija, nejasne okolnosti smrti 16-godišnje Nike i nagovještaji o zataškavanju koje vlasti preduzimaju, učinile su je još jednim tragičnim licem protesta u Iranu.

U video poruci poslanoj ekskluzivno Radio Fardi na RSE-a 6. oktobra, Nikina majka, Nasrin Šakarami, optužila je iranske vlasti da "lažu" o okolnostima vezanim za smrt njene kćerke u pokušaju da se "izuzmu".

Također je rekla da su vlasti "ukrale" leš njene kćerke kako bi ga mogle u tajnosti sahraniti i da su izvršile pritisak na porodicu da ponovi zvaničan i nedosljedan izvještaj o očiglednom ubistvu.

Nasrin Šakarami je rekla da je posljednji put razgovarala s Nikom uveče 20. septembra, kada je više puta zvala dok je njena kćerka učestvovala u demonstracijama na bulevaru Kešavarz.

"Bila sam u kontaktu s njom i zamolila je da se vrati kući. Nekoliko puta se javljala, s druge strane je bilo bučno i pozivi su se stalno prekidali", rekla je Nasrin Šakarami.

"Oko 23.30 imala sam posljednji telefonski razgovor s Nikom. Čula sam kako njeni prijatelji pominju snage sigurnosti i govore da bježe od njih. Telefon joj je prekinuo vezu i onda je isključen, i od tada je ostao isključen."

Nika Šakarami
Nika Šakarami

Misleći da je Nika sigurno uhapšena, porodica je sutradan otišla u policiju da utvrdi gdje se nalazi. "Svi su nam govorili da nemaju evidenciju o njoj, osim jedne osobe (zvaničnika) koja nam je stalno govorila da je ona dobro", kazala je Nasrin.

Zvaničnik je, kako je rekla, pokušao da ublaži njene strahove rekavši joj da je Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) uhapsio Niku, ali nije otkrio informacije o demonstrantima u pritvoru jer ih je bilo mnogo.

"'IRGC želi da ispita Niku i ona je zadržana na dobrom mjestu. Siguran sam u ono što vam govorim'", prisjetila se Nasrin Šakarami riječi policajca.

Konačno, nakon devet dana i brojnih posjeta vlastima, policija je pokazala porodici slike Nikinog leša, pokrenuvši lanac događaja koji je naveo vlasti da je pokopaju u tajnosti i protiv želja porodice, kao i hapšenja članova porodice kako bi ostali ućutkani.

Nedosljedni izvještaji

Utvrđivanje istine o okolnostima Nikine smrti pokazalo se nemogućim za porodicu, za koju je Nasrin Šakarami rekla da je bila suočena sa "ogromnim pritiskom" da dovede u pitanje zvanične tvrdnje i da javno raspravlja o slučaju.

Postoje mnoge nedosljednosti u izvještajima koje su dale vlasti, koje su, usred navoda da su je ubile snage sigurnosti, tvrdile da nije bilo nikakve veze između Nikine smrti i njenog učešća u protestima te noći.

Protesti su izbili u glavnom gradu i drugim gradovima nekoliko dana poslije smrti Mahse Amini nakon njenog hapšenja 13. septembra zbog kršenja iranskog zakona o hidžabu. Više od 150 ljudi, uglavnom mladih, uključujući tinejdžere, ubijeno je tokom protesta koji otvoreno pozivaju na ukidanje obaveznog hidžaba i svrgavanje klerikalnog režima u zemlji.

Mohamed Šahrijari, šef kancelarije krivičnog tužilaštva u provinciji Teheran, rekao je prije Nikine tajne sahrane da su forenzički dokazi i video snimci dokazali da je ubijena 21. septembra i da njena smrt nema nikakve veze s protestima u Teheranu.

"Tokom obdukcije i pregleda tijela, uočeni su višestruki prijelomi karlice, glave, gornjih i donjih udova, šaka i stopala, što ukazuje da je osoba bačena sa visine", rekao je Šahrijari u komentarima koje je objavila državna novinska agencija IRNA.

Osvrćući se na "glasine" da je upucana dok je protestovala, Šahrijari je rekao da na tijelu nisu pronađene rane od metaka, za koje je rekao da su ga rano 21. septembra otkrili stanari susjedne zgrade koji su čuli zvuk u tri sata ujutru, ali koji nisu vidjeli da je neko pao.

Šahrijari je također rekao da se na snimcima video nadzora vidi kako Nika ulazi u djelimično izgrađenu zgradu s koje je navodno "bačena" tako što je gurnula otključana vrata, a da su njen ruksak istražitelji otkrili na krovu četvorospratnice.

Vlasti su Nikinu smrt proglasile ili brutalnim zločinom ili samoubistvom, a prema izvještaju novinske agencije Tasnim, osam građevinskih radnika koji su navodno radili na gradilištu uhapšeno je u vezi s krivičnom istragom.

U suprotnosti sa Šahriarijevim pričama, Nasrin Šakarami kaže da je policija rekla porodici da su slike Nikinog tijela snimljene 20. septembra, u noći protesta, te da im je prilikom posjete mrtvačnici 31. septembra rečeno da je njeno tijelo tamo isporučeno 21. septembra.

U kopiji nalaza koju je 2. oktobra izdala organizacija Behešt-e Zahra, entitet koji je odgovoran za utvrđivanje uzroka smrti prije Nikine sahrane, navodi se da je datum Nikine smrti 21. septembar, ali se kaže da je "umrla od višestrukih povreda uzrokovanih udarcima tvrdog predmeta."

Nasrin Šakarami je za Radio Farda rekla da porodica nije vidjela nikakve dokaze o povredama na Nikinom tijelu kako ih je opisao tužilac Šahrijari, te da je "smrtonosna trauma bila samo na njenoj glavi".

"Sama sam vidjela leš svoje kćerke", rekla je. "Njeno tijelo je bilo neozlijeđeno. Na grudima joj je bio vidljiv samo obdukcijski šav. Lice i obrazi su joj bili u modricama, zubi su joj bili smrskani i imala je veliku rupu u stražnjem dijelu lobanje."

Dok je Nasrin Šakarami kazala da joj je policija rekla da su kašnjenje u identifikaciji tijela kao i "haos i nemiri" uzrokovali odgađanje obavještavanja porodice o Nikinoj smrti, ona kaže da "to ne može biti istina, jer je imala ličnu kartu i telefon sa sobom. A sve njene stvari su pronađene i isporučene porodici, osim ove dvije stvari."

Tortura ne zaustavlja proteste u Iranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Sporni planovi sahrane, tajna sahrana

Nikina porodica je tražila da je sahrani u njenom rodnom gradu Horamabadu, u zapadnoj iranskoj provinciji Lorestan, gdje su kupili plac na lokalnom groblju i planirali da održe sahranu.

Ali ti planovi su postali sporna tačka nakon što su 1. oktobra dobili tijelo, rekla je Nikina majka.

"Dali su nam tijelo...i krenuli smo u Horamabad na Nikinu sahranu", rekla je. "Napravili su nam mnogo problema na putu."

Vlasti, koje su bile nepokolebljive da tijelo ne bi trebalo biti sahranjeno u Horamabadu zbog očigledne zabrinutosti da bi moglo privući demonstrante, upozorile su porodicu da ne održava javnu ceremoniju, ali je Nikina majka to odbila.

Na dan planirane sahrane, što bi bio Nikin 17. rođendan, 3. oktobra, "saznali smo da su ukrali Nikino tijelo bez našeg pristanka i da su Niku sahranili u udaljenom selu pod jakim obezbjeđenjem", rekla je Nasrin Šakarami.

Nika je tajno sahranjena 3. oktobra u selu Vejsian, desetinama kilometara od Horamabada, ne ostavljajući njenoj izbezumljenoj majci drugu opciju osim da oda počast životu kćerke u svom rodnom gradu. Ceremonija privukla je mnoštvo ožalošćenih, a članovi porodice su je navodno opisali kao "mučenicu".

Pritisak na članove porodice

Najmanje dva člana Nikine porodice koji su javno govorili o njenom nestanku, smrti i kontroverznoj sahrani su naknadno uhapšeni, nakon čega su se 5. oktobra pojavili na državnoj televiziji iznenada ponavljajući zvaničnu verziju da je Nika bačena sa zgrade i da njena smrt nema nikakve veze s obračunom vlasti s demonstrantima.

Jedna od onih koji su se pojavili na državnoj televiziji bila je Nikina tetka, Ataša Šakarami koja je aktivno komentarisala nestanak svoje nećakinje na društvenim mrežama sve do 2. oktobra, kada je jedna od njenih posljednjih objava naznačila da će Nika biti sahranjena u Horamabadu sljedećeg dana.

Ataša Šakarami su, kako se izvještava, uhapsile snage bezbjednosti u Horamabadu 4. oktobra i odvedena je na nepoznatu lokaciju, što je dovelo do kritika grupa za ljudska prava.

Ataša Šakarami prikazana je na iranskoj državnoj televiziji 5. oktobra kako pregledava snimke video nadzora koje navodno prikazuju njenu nećakinju Niku kako ulazi u zgradu sa koje je, tvrde iranski zvaničnici, bačena.
Ataša Šakarami prikazana je na iranskoj državnoj televiziji 5. oktobra kako pregledava snimke video nadzora koje navodno prikazuju njenu nećakinju Niku kako ulazi u zgradu sa koje je, tvrde iranski zvaničnici, bačena.

Prije hapšenja, Ataša Šakarami je rekla da je Nika objavila video na svom Instagram nalogu koji je nakon toga izbrisan, na kojem se vidi kako pali maramu tokom protesta 20. septembra.

Tetka je tokom intervjua za BBC Perzija ispričala i da su pripadnici IRGC-a rekli porodici da je Nika zadržana pet dana prije nego što je predata zatvorskim vlastima. Izvještaji kažu da je Nika držana u zatvoru Kahrizak izvan Teherana, ali vlasti to nisu potvrdile.

Ataša Škarami, slikarka iz Teherana, također je izrazila skepticizam prema navodnom mjestu Nikine smrti, dvorištu u glavnom gradu Elkhebal, gdje vlasti kažu da je njeno tijelo pronađeno nakon što je "bačeno" iz susjedne zgrade.

U svom pojavljivanju na državnoj televiziji 5. oktobra, Ataša Šakharami je prikazana kako gleda snimak video nadzora za koje vlasti tvrde da prikazuje Niku kako ulazi u zgradu sa koje je navodno bačena.

Na pitanje ko je osoba s maramom na snimku, tetka je identifikuje kao "Niku", a kasnije kaže da je njeno tijelo pronađeno ispred zgrade u Teheranu sa koje je, kako vlasti tvrde, bačena.

"Čula sam da su snimili iznuđena priznanja moje sestre", rekla je Nikina majka, Nasrin Šakarami, za Radio Farda povodom gostovanja Ataše Šakarami na državnoj televiziji. "Zaista ne znam šta da kažem o takvom ponašanju. Tako gnusno, tako odvratno", rekla je.

"Zapravo smo očekivali da će smisliti razne vrste laži i izgovora da se izuzmu", dodala je Nasrin Šakarami. "Ponašanje ovih ljudi je samooptužujuće. Ne moram mnogo da se trudim da dokažem da lažu."

Jedan od Nikinih ujaka, Mohsen Šakarami, koji je davao intervjue i raspravljao o misterioznoj smrti svoje nećakinje na društvenim mrežama, također je prikazan na državnoj televiziji 5. oktobra. Nakon što mu je neko šapnuo na ekranu: "Reci to, ti komadu prljavštine", progovorio je protiv demonstracija koje su izbile nakon smrti Mahse Amini i rekao da će porodica slijediti odgovarajuće pravne kanale kako bi utvrdila ko je odgovoran za Nikinu smrt.

Nasrin Šakarami je rekla da su vlasti nekoliko puta pokušale da je pozovu u očiglednom pokušaju da je natjeraju da "prizna" da je službeni izvještaj o Nikinoj smrti tačan.

"Nikad im nisam odgovorila, ali su zvali nama bliske ljude i upozoravali ih i prijetili da Nikina majka mora ići i reći ono šta joj kažemo i 'priznati'", rekla je.

"Žele da me natjeraju da priznam ispred njihove kamere i kažu da je Nika ili oduzela sebi život ili da je to bio nesretan slučaj".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG