Dostupni linkovi

Preminula 22-godišnja Iranka koju je uhapsila policija za moral


"Nažalost, umrla je i njeno tijelo je premješteno u ured medicinskog istražitelja", izvijestila je iranska državna televizija.(Foto: Teheran 22. januara 2022.)

Preminula je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini, koja je pala u komi nakon što ju prije tri dana uhapsila iranska policija za moral, objavili su u petak, 16. septembra, državni mediji i porodica preminule djevojke, piše AFP.

Iranku je 13. septembra privela policija za moral jer se, navodno, nije pridržavala strogih pravila o nošenju hidžaba.

Mahsa Amini boravila je s porodicom u posjeti iranskom glavnom gradu Teheranu, kada ju je privela jedinica odgovorna za provođenje strogih kodeksa odijevanja, što uključuju obavezno nošenje marame na javnom mjestu.

"Nažalost, umrla je i njeno tijelo je premješteno u ured medicinskog istražitelja", izvijestila je iranska državna televizija.

Mediji na perzijskom jeziku, uključujući web stranicu Iran Wire i novine Shargh, citirali su izjavu porodice da je djevojka prethodno bila zdrava, ali da je u komi prebačena u bolnicu, nekoliko sati nakon hapšenja.

Organizacija Amnesty International saopćila je da moraju biti istražene okolnosti koje su dovele do sumnjive smrti 22-godišnjakinje, uključujući navode o njenom zlostavljanju u pritvoru.

"Takozvana 'moralna policija' u Teheranu proizvoljno ju je uhapsila tri dana prije smrti, provodeći uvredljive, ponižavajuće i diskriminirajuće zakone zemlje o prisilnom pokrivanju. Svi odgovorni moraju se suočiti s pravdom", navode iz ove organizcaije.

Robert Malley, američki izaslanik za Iran koji je uključen u napore za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je, također, da odgovorni za smrt žene "moraju odgovarati".

"Užasna je smrt Mahse Amini, nakon ozljeda zadobijenih u pritvoru zbog 'neprikladnog' hidžaba. Iran mora okončati nasilje nad ženama", napisao je Malley na Twitteru.

Među onima koji su na društvenim mrežama kritizirali režim je i reformistički političar Mahmoud Sadeghi. On je pozvao je vrhovnog iranskog vođu Ayatollaha Ali Khameneija da progovori o smrti žene.

Na društvenim mrežama su, kako prenosi Reuters, objavljeni videozapisi koji pirkazuju okupljanje građana na protestima u blizini bolnice u kojoj je djevojka preminula. Kako navodi ova agencija, demonstratni su uzvikivali "Smrt diktatoru", dok su vozači sirenama trubili u znak podrške.

Zloglasne patrole za navođenje, ili policija morala, postaju sve aktivnije i nasilnije. Videosnimke su se pojavile na društvenim mrežama na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, tjeraju ih u kombije i odvoze.

Naredba predsjednika Ebrahima Raisija od 5. jula o provođenju zakona o hidžabu rezultirala je novim popisom ograničenja o tome kako se žene smiju odijevati.

Nakon naredbe, ženama za koje se ocijeni da se ne pridržavaju, zabranjen je pristup vladinim uredima, bankama i javnom prijevozu.

Kao odgovor, aktivisti su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama pod hashtagom #no2hijab kako bi pozvali ljude da bojkotiraju kompanije koje provode stroža ograničenja.

Aktivistice za ženska prava objavile su 12. jula videa u kojima javno skidaju svoje šalove. Njihove aktivnosti poklopile su se sa državnim Nacionalnim danom hidžaba i čednosti.

XS
SM
MD
LG