Dostupni linkovi

Još bez odluke o datumu izbora u Severnoj Makedoniji


Konsenzusom je odlučeno da je zdravlje građana osnovni prioritet

Lideri parlamentarnih partija u Severnoj Makedoniji su se dogovorili da naredne sedmice održe još jedan sastanak kod predsednika države Steva Pendarovskog, na kome bi trebalo da odluče o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

To je navedno u saopštenju koje je objavljeno iz kabineta predsednika nakon skoro tročasovnih razgovora.

Do narednog susreta trebalo bi da se obezbede informacije od Komisije za zarazne bolesti o pitanju bezbednosti glasanja, a takođe i od Državne izborne komisije o vremenu potrebnom za organizaciju izbora, kao i informacija od OEBS-a o načinu na koji će njihovi predstavnici pratiti glasanje.

Konsenzusom je odlučeno da je zdravlje građana osnovni prioritet, stoji u saopštenju.

I OEBS prati situaciju

Prethodno, ODIHR, kancelarija OEBS-a za praćenje izbornog procesa, je saopštila da je spremna da pošalje svoje posmatrače ako se proces nastavi, ali u zavisnosti od zdravstvene situacije.

To je naglasila Katja Andruz, portparol ODIHR-a sa sedištem u Varšavi, u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“ODIHR je na žalost bila prinuđena da prekine posmatračku misiju prevremenih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji kada je izbila pandemija COVID-19. Pored ograničenja putovanja, to bi isto tako moglo da ugrozi zdravlje i bezbednost našeg personala, što je uvek najvažnije za nas. Informisali smo vlasti da je ODIHR spremna da ponovo pošalje posmatračku misiju kada se izborni proces nastavi, u zavisnosti od zdravstvene situacije i mogućnosti za putovanja, te bilo kakvih restrikcija koje će do tada biti na snazi”, navodi se u odgovoru.

Kako organizovati izbore u vreme pandemije?

Dok se čeka razvoj događaja po pitanju korona virusa iz Državne izborne komisije su već otvorili pitanja o tome kako bi se odvijali izbori u vreme pandemije.

Predsednik Komisije Oliver Derkoski je za Radio Slobodna Evropa izjavio da i tu čekaju smernice zdravstvenih vlasti da bi organizovali izborni proces.

Ali i sada je jasno da je potrebna reorganizacija, jer, kao što kaže on, na na prethodnim izborima iz te institucije su iznajmljivali oko 700 privatnih objekata u kojima se glasa, koji su uglavnom površinski mali. Tako da će sada biti potrebni veći prostori.

“Potrebno je angažovati i veći broj ljudi, koji će, na primer na ulasku na glasačka mesta meriti telesnu temperaturu građana, zatim neko ko će se brinuti o dezinfekciji. Ako u normalnim uslovima angažujemo oko 35 hiljada ljudi, zamislite još koliko ih je potrebno angažovati sada. Jasno je da će sve to otežati proces i najverovatnije će uticati i na izlaznost glasača”, kaže Derkoski.

Izbori i pandemija

Izbori su bili zakazani za 12. april, a parlament se samoraspustio 16. februara i od tada ne funkcioniše.

Prvi slučaj obolelog od korona virusa u zemlji je bio registrovan 26. februara, a predsednik Pendarovski je prvo vanredno stanje od 30 dana proglasio 18 marta.

Drugo je počelo 16. aprila i ističe narednog vikenda. U međuvremenu, političke partije su dogovorile odlaganje izbora zbog pandemije.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG