Dostupni linkovi

Prigožin poručio da je cilj pobune spas Wagnera, a ne rušenje ruske vlasti


Šef Wagnera Jevgenij Prigožin
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin objavio je u ponedjeljak, 26. juna, audio poruku, ističući da je cilj njegove pobune bio spašavanje jedinice "Wagner", a ne zbacivanje ruskih vlasti.

"Otišli smo demonstrirati naš protest, a ne svrgnuti vlast u zemlji", rekao je Prigožin, ne otkrivajući gdje se trenutno nalazi, prenosi AFP.

U 11-ominutnoj izjavi, Prigožin je kazao kako je "djelovao odgovarajući na napad na njegove snage, u kojem je ubijeno 30-ak njegovih boraca", piše AP.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje o pogibiji o kojoj je govorio Prigožin.

Prigožin je, navodno, pristao napustiti Rusiju i otići u Bjelorusiju nakon što je iznenada naredio svojim snagama da odustanu od napredovanja prema Moskvi, piše redakcija RSE na engleskom jeziku.

"Započeli smo naš marš zbog nepravde", rekao je Prigožin, referirajući se na navodni napad na "Wagner" za koji krivi rusku vojsku.

Rekao je i da je cilj bio pokazati kako je doista trebala biti provedena "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva svoju invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, ruske vlasti se trude predstaviti da se situacija normalizira, poništavanjem protuterorističkih mjera u glavnom gradu i nekim regijama nakon Prigožinove kratkotrajne pobune.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je da su protuterorističke mjere uvedene u glavnom gradu Rusije otkazane.

Prigožin je i dalje je pod istragom Federalne službe bezbjednosti (FSB) zbog sumnje da je organizovao oružanu pobunu, objavio je list Komersant, pozivajući se na neidentifikovani izvor, prenosi Reuters.

Krivični postupak protiv Prigožina pokrenut je 23. juna nakon što je najavio "marš za pravdu" svojih boraca protiv vojnog vrha, za koje je rekao da su kukavice koje potkopavaju ratne napore Rusije u Ukrajini.

Kao dio dogovora, kako je iznio glasnogovornik Kremlja, krivične prijave protiv pobunjenika trebale su biti odbačene u zamjenu za njihov povratak u logore, a Prigožin je trebao da se preseli u Bjelorusiju.

Međutim, ruski list Komersant objavio je u ponedjeljak 26. juna da je krivični slučaj ostao otvoren i da Federalna služba bezbjednosti (FSB) nastavlja istragu u okviru slučaja. Poziva se na neidentifikovani izvor koji je rekao da nije bilo dovoljno vremena da se slučaj zatvori.

Tri glavne ruske novinske agencije - TASS, RIA i Interfaks - takođe su javile da je krivični postupak protiv Prigožina ostao otvoren i da se istraga nastavlja.

"Krivični postupak protiv Prigožina nije zaustavljen", rekao je TASS-u izvor blizak tužilaštvu. "Istraga je u toku."

Zatvorska kazna prema ruskom zakonu za takav zločin je od 12 do 20 godina.

Prigožin, koji nije viđen u javnosti otkako je napustio Rostov kasno u subotu nije komentarisao dogovor, a negirao je da je vodio pobunu.

Prigožin, nekada bliski Putinov saveznik čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je svoju pobunu u petak nakon tvrdnje da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

Ministarstvo odbrane je odbacilo njegovu tvrdnju.

XS
SM
MD
LG