Dostupni linkovi

Prigožin: Od prodavca hotdoga do Putinovog miljenika i na kraju pobunjenika


Biznismen Jevgenij Prigožin pokazuje tadašnjem ruskom premijeru Vladimiru Putinu svoju fabriku školskog ručka izvan Sankt Peterburga 20. septembra 2010.
Biznismen Jevgenij Prigožin pokazuje tadašnjem ruskom premijeru Vladimiru Putinu svoju fabriku školskog ručka izvan Sankt Peterburga 20. septembra 2010.

Plaćenici Vagnerove privatne vojske zauzeli su u subotu glavnu ulicu u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, ispred ruske vojne komande.

Iako je šef ove grupacije Jevgenij Prigožin rekao da to nije pokušaj državnog udara, očito je time uputio izazov ne samo ruskoj vojsci koju je mesecima kritikovao već i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa kojim je godinama u bliskim odnosima obavljajući važne poslove za Kremlj, zbog čega ga zovu i "Putinov kuvar".

Zašto se Prigožin odlučio na ovaj korak i da li je njegova pobuna pokazatelj da je Putinova pozicija sve slabija?

Uspon 'Putinovog kuvara'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Scene slične zbivanjima 1917. i 1991.

Prigožin već mesecima optužuje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generlaštaba Valerija Gerasimova za nekompetetno vođenje rata u Ukrajini te izostanak podrške njegovoj privatnoj armiji Vagner. Mnogi su se pitali da li je ovaj sukob stvaran ili fingiran.

Putin je godinama balansirao kao vrhovni arbitar između suprotstavljenih frakcija.

On je na čelu nomenklature koja se često opisuje kao "dvorski sistem" sličniji srednjovekovnom otomanskom nego transparentnoj vladi zapadnog stila, gde se sukobi i nadmetanje među elitama zapravo podstiču što mu olakšava kontrolu, sve dok je "vertikala moći" lojalna šefu države i polaže mu račune.

"Gardijan" (The Guardian) navodi da je prema jednom tumačenju Prigožin dobio zeleno svetlo od samog Putina za napade na Šojgua, jer je ruski lider nezadovoljan tokom vojnih operacija u Ukrajini.

No, ako je takav dogovor, makar i prećutan i postojao, on otpada posle ovih zbivanja.

Ova situacija, po oceni Luka Hardina, autora knjige "Invazija: Ruski krvavi rat i ukrajinska borba za opstanak (Invasion: Russia's Bloody War and Ukraine's Fight for Survival), podseća na neuspešni puč u leto 1991. godine tvrde struje u KGB-u, kako bi sačuvala poljuljanu moć Komunističke partije. Puč je propao, a sve to je ubrzalo raspad Sovjetskog Saveza, nekoliko meseci kasnije.

I Putin je uporedio ono sa čim se sada suočava Rusija sa revolucijom 1917. godine, kada su boljševici zbacili ruskog cara Nikolaja II u jeku Prvog svetskog rata, gurnuvši zemlju u građanski rat i na kraju otvorivši put za stvaranje Sovjetskog Saveza.

"Ovo je bio isti udarac koji je Rusija osetila 1917, kada je zemlja ušla u Prvi svetski rat, ali joj je ukradena pobeda", rekao je Putin povodom pobude vagnerovaca.

"Intrige, svađe, politikanstvo iza leđa vojske i naroda ispostavilo se kao najveći šok, uništenje vojske, raspad države, gubitak ogromnih teritorija i na kraju tragedija i građanska rat. Rusi su ubijali Ruse, braća su ubijala braću", naveo je ruski lider.

Zašto je Rostov bitan?

Rostov na Donu je najveći grad na jugu Rusije i glavni je grad Rostovske oblasti koja se graniči sa delovima istočne Ukrajine gde besni rat.

Prigožin tvrdi da plaćenici Wagnera idu prema Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Udaljen 100 kilometara od granice sa Ukrajinom – Rostov je sedište ruske komande južnog vojnog okruga, čija 58. kombinovana armija nastoji da zaustavi kontraofanzivu ukrajinskih snaga na jugu Ukrajine, prenosi Istraživački centar za proučavanje rata (ISW).

U Rostovu se takođe nalazi komandni centar grupe zajedničkih ruskih snaga u Ukrajini i stoga je kritično logističko čvorište za rusku vojsku.

Svaka pretnja prisustvu ruske vojske tamo će verovatno imati posledice na neke kritične aspekte ratnih napora, navodi ISW.

Šta će to značiti za sukob u Ukrajini?

Uprkos tvrdnji da kontroliše Rostov, Prigožin je rekao da njegova operacija neće ometati ratne napore Rusije.

On je rekao da njegovi borci kontrolišu aerodrom, ali da avioni koji učestvuju u ofanzivi na Ukrajinu " normalno poleću" sa aerodroma.

"Uzeli smo (aerodrom) pod kontrolu tako da jurišna avijacija nije napala nas već Ukrajince", rekao je Prigožin.

U odvojenom, neproverenom video snimku, Prigožin je viđen kako vojnim zvaničnicima govori da njegovi plaćenici "neće ometati njihovo komandovanje trupama", ali da njihova naređenja u Ukrajini dovode do ogromnih gubitaka.

"Došli smo ovde da zaustavimo sramotu u zemlji u kojoj živimo", rekao je Prigožin, dodajući: "Mi spasavamo Rusiju".

Otvoreno nejedinstvo među ruskim oružanim snagama ide u prilog Kijevu, ocenjuje CNN.

Malkolm Dejvis (Malcolm Davis), viši analitičar Australijskog instituta za stratešku politiku, rekao je da će Ukrajina želeti da iskoristi previranja, posebno ako Moskva bude primorana da pomeri trupe sa prve linije fronta.

"Ako se ruske snage na tim lokacijama povuku da bi se borile protiv Vagnera – da bi se porazilo ono što je u ovom trenutku sigurno pobuna, ali bi moglo da preraste u građanski rat – onda ćete potencijalno videti kako Ukrajinci otvaraju nove mogućnosti, identifikujući praznine u ruskim linijama koje mogu da iskoriste", rekao je Dejvis za CNN.

Vagnerove snage su bazirane u okupiranim oblastima Luganska i Donjecka. Neki od njih su otišle u protekla 24 sata i vratili se u Rusiju. Postoje prvi izveštaji da su ukrajinske trupe zauzele nekoliko razrušenih ulica u Bahmutu, gde se mesecima besni žestoka bitka.

U junu su ukrajinske snage pokrenule kontraofanzivu, ali sporo napreduju. Ruska vojska je minirala polja, izgradila protivtenkovske rovove i iskoristila svoju vazdušnu i artiljerijsku superiornost da uspori napredovanje Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Po oceni Luka Hardina, potez Prigožina menja kalkulaciju na terenu.

"Bilo bi glupo otpustiti rusku vojsku. Ali šanse za ukrajinski prodor ovog leta dramatično su porasle. Ako se moral ruskog fronta uruši, a vojnici ne budu voljni da se bore, teritorija bi mogla brzo da se zauzme," ocenjuje Harding dodajući da se Putinov san da osvoji celu Ukrajinu i da je ponovo "ujedini" sa Rusijom nije se ostvario.

Ko je Prigožin?

Kao 20-to godišnjak Prigožin je osuđen 1981. na kaznu zatvora zbog pljačke, prevare i organizovanja prostitucije u Sankt Petersburgu. Pušten je 1990. i otvara lanac štandova za prodaju hot dogova. Kažu da je pripremao senf u svom stanu.

Potom pokreće ekskluzivni restoran u koji je svraćao i tadašnji zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga – Vladimir Putin.

"On ume da se dodvori bilo kojoj osobi ako mu treba nešto od nje. To je svakako jedan od njegovih talenata", rekao je biznismen koji dobro poznaje Prigožina.

Širi posao kao vlasnik ketering kompanija i restorana snabdevajući hranom i pićem najvažnije skupove u Kremlju. Na jednoj od fotografija se vidi kako Putina služi hranom.

Kasnije dobija nadimak "Putinov kuvar", ali očito zbog poslova koje je obavljao van kuhinje.

U međuvremenu, posao sa keteringom je proširio i na snabdevanje hranom škola, vrtića i vojske. Reč je o ugovorima većim od tri milijarde dolara, prema tvrdnji zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Od kada postoji Vagner?

Nakon godina poricanja veza sa paramilitarnom plaćeničkom grupom Vagner, Prigožin, je priznao u septembru 2022. da ju je on osnovao 2014.

Ona je podupirala proruske separatiste na istoku Ukrajine kada je Kremlj želeo da prikaže da nije umešan u rat. Vagner deluje i u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Maliju, što je praćeno optužbama o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava.

'Desant' na Afriku
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Mada je Putin ranije tvrdio da ruska država nema nikakve veze sa Vagnerom, ona je obavljala "prljave" poslove za nju.

SAD su optužile Prigožina da se njegova "fabrika trolova" mešala u predsedničke izbore 2016.

On je to najpre negirao, a potom priznao.

"Uplićemo se i uplitaćemo se. Pažljivo, tačno, hirurški i na naš način, kako mi to već umemo… Vadimo oba bubrega i jetru odjednom", svojevremeno je izjavio.

Kakva je uloga Prigožina u agresiji na Ukrajinu?

Prigožinova politička zvezda je u usponu u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i neuspeha regularne ruske armije da brzo slomi ukrajinski otpor.

"Ili će se boriti privatne vojne kompanije i zatvorenici, ili vaša deca - odlučite sami", poručio je kritičarima Prigožin

"Oni su najverovatnije najiskusnija armija koja danas postoji na svetu", rekao je Prigožin za svoje vojnike.

Američki Pentagon procenjuje da se u Ukrajini bori 50 hiljada pripadnika Vagnera, od toga 40 hiljada bivših zatvorenika.

Prigožin nudi zatvorenicima, uključujući i ubicama, da ratuju šest meseci u Ukrajini i da im nakon toga bude oproštena kazna, ako, naravno, prežive.

"Oni su imali hrabrosti da zaštite (Rusiju). Zato društvo treba da im ukaže najveće poštovanje," rekao je Prigožin.

Istovremeno, dezertere čega smrt. Za jednog koji je ubijen maljem, Prigožin je naveo: "pseća smrt za psa".

Poznata po zanemarivanju života svojih vojnika, veruje se da je brutalna i često bezakona taktika Vagnerove grupe dovela do velikog broja žrtava, pošto se novi regruti šalju u borbu sa malo formalne obuke – što je Mark Hertling, penzionisani američki general-potpukovnik opisao kao "stavljanje mesa u mašinu za njegovo mlevenje".

"Njihov stav prema nama se promenio kada su stigli zatvorenici. Prestali su da računaju na nas kao na ljudska bića," kazao je u januaru ove godine Andrej Medvedev, odbegli komandir Vagnera.

Šta je poznato o neslaganjima Prigožina i ruskog vrha?

Prigožin je koristio društvene medije da lobira za ono što želi i često se svađao sa ruskim vojnim vrhom, predstavljajući sebe kao kompetentnog za razliku od establišmenta.

Njegovi neslaganja sa najvišim ruskim vrhom eksplodirala su u javnosti tokom mračne i nemilosrdne bitke za Bahmut tokom koje je više puta optuživao vojni vrh da nije snabdeo njegove trupe sa dovoljno municije. Takođe, da su povlačenjem jedinica regularne ruske armije oko Bahmuta bili ugroženi položaji Vagnerovih boraca.

Na jednom video snimku s početka maja, Prigožin je stajao pored gomile mrtvih Vagnerovih boraca optužujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskih oružanih snaga generala Valerija Gerasimova.

"Krv je još sveža", kazao je Prigožin, pokazujući na tela iza sebe.

"Oni su došli ovde kao volonteri i umiru da biste vi mogli da sedite kao debele mačke u svojim luksuznim kancelarijama," dodao je.

Šta želi Prigožin?

Za Prigožina, smatraju oni koji ga poznaju, ni novac ni moć nisu bili jedini motivacioni faktor, iako je na tom putu skupio dosta i jednog i drugog.

Umesto toga, kažu, vođen je uverenjem da se bori protiv korumpiranih elita u ime običnog čoveka i željom da slomi svoje rivale, prenosi Gardijan.

"On se predstavlja kao branilac masa, nižih klasa. To je njegova niša," smatra Marat Gabidulin, komandant Vagnera koji je proveo tri meseca u štabu prenoseći Prigožinu dnevne novosti o vojnoj situaciji u Siriji krajem 2017.

Analitičar Ivan Krastev ga je nazvao liderom "antielitističkog putinizma".

Na vrhuncu moći Vagnera početkom 2023, Prigožin je čak doživljavan kao drugi najmoćniji čovek u Rusiji posle Putina, te tak bi mogao čak i njega da ugrozi.

Prigožin je tada isticao da njegova "nezavisnost nije u suprotnosti sa Putinovom politikom, kako su neki protumačili".

Uprkos podozrenju prema njemu, uključujući i u samom Kremlju, očito je da dugo imao podršku Vladimira Putina, ili "tate" kako ga Prigožin zove. To mu je omogućavalo korišćenje neophodnih finansijskih i vojnih resursa.

Ali, Prigožinovi sve nečuveniji ispadi izazvali su spekulacije poslednjih nedelja da bi mogao da ode predaleko i pokuša čak da ugrozi Putina, ocenjuje CNN.

Stiv Hol (Steve Hall), bivši službenik CIA-e, a sada saradnik Si-En-Ena, rekao je da se Prigožin stavio u izuzetno nesiguran položaj i da dobro zna sa čime se suočava.

Prigožin "tačno zna koliki je rizik... jer to znači da mora da je procenio da može ovo da izvede... Tip kao što je Prigožin zna koji su rizici i zna da ako se ovo ne završi kako je zamislio, proći će jako loše", dodao je Hol.

Biznismen koji zna Prigožina iz 1990-ih kaže da "uviđa ga mnogi mrze…tako da ako stane, to će biti njegov kraj".

Kakav god da bude ishod ove drame, po mišljenju Luka Hardinga, Putin izgleda slabije nego ikada od kada je postao predsednik 2000. Njegova odluka da napadne Ukrajinu pokazala se velikom strateškom greškom – najvećom u njegovoj karijeri i koja bi ga, pre ili kasnije, mogla primorati da odstupi sa vlasti.

"Čak i ako pobuna brzo propadne, udarni talasi će se nastaviti mesecima, podstičući političku nestabilnost sa postavljanjem pitanja Putinove sposobnosti da vodi zemlju", smatra Harding.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG