Dostupni linkovi

Zašto će Olimpijske igre u Pekingu biti igre 'jednokratnih mobitela'


FBI je preporučio svim sportistima iz Sjedinjenih Američkih Država da u Peking nose mobitele sa SIM karticama ograničenog trajanja - a kao razlog su naveli "zlomamjerne aktivnosti"
FBI je preporučio svim sportistima iz Sjedinjenih Američkih Država da u Peking nose mobitele sa SIM karticama ograničenog trajanja - a kao razlog su naveli "zlomamjerne aktivnosti"

Na Olimpijskim igrama u Pekingu, u Kini, zbog zategnutih političkih odnosa s ovom zemljom, brojnim sportistima, pogotovo onima koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, savjetovano je da ne nose svoje privatne mobitele u Kinu.

Razlozi su brojni, a među prvima se navode ljudska prava i pretjerani nadzor koji Kina vrši unutar svojih državnih granica.

To znači da će brojni sportisti, članovi delegacija, neke diplomate i novinari koristiti "jednokratne" laptope i telefone kako bi se osiguralo da se osjetljivi podaci ne mogu prenijeti.

Brojni mediji su ove igre 2022. prozvali i "Olimpijske igre jednokratnih mobitela", poput magazina Wired.

Zašto?

Federalni istražni biro preporučio je svim sportistima iz Sjedinjenih Američkih Država da u Peking nose mobitele sa SIM karticama ograničenog trajanja - a kao razlog su naveli "zlonamjerne aktivnosti", navodi CNN.

Skrenuta pažnja svim akterima OI

Zapadni sportisti bez ličnih telefona na Olimpijadi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Iako za sada nema (javnih) podataka o bilo kakvim specifičnim prijetnjama na Olimpijskim igrama, FBI smatra da je važno da sportisti budu "budni i pažljivi u mrežnim i digitalnim okruženjima" za vrijeme boravka na OI.

Ova američka policijska agencija ima više od 2.000 otvorenih protuobavještajnih istraga o navodnim naporima Pekinga da "ukrade američke informacije o tehnologiji", što su riječi Chrisa Wraya, direktora FBI, prenosi CNN.

"Kada saberemo ono što vidimo u našim istragama, jednostavno ne postoji zemlja koja predstavlja širu prijetnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj sigurnosti od Kine", rekao je Wray.

Julia Marino je profesionalna snowboarderka, koja će nastupiti na igrama u Pekingu. Ona će biti jedna od sportistkinja koja će poslušati upozorenja FBI-ja i američkih zvaničnika glede mobilnih telefona u Pekingu.

"Koristit ćemo jednokratne telefone. Razgovaralo se mnogo i o tome šta bi se moglo dogoditi ako progovorimo o nivou ljudskih prava tamo", kazala je u intervjuu neposredno pred okončanje priprema i odlazak u Peking, navodi Wired.

Mjere koje privlače pažnju

Iz SAD su krenuli sa pretpostavkom da će svaka poruka, e-mail, posjeta mreži ili pristup aplikaciji biti pod nadzorom. FBI je savjetovao svima koji idu u Kinu da redovno ažuriraju VPN-ove, mrežnu opremu i uređaje, da revidiraju dnevnike za nove korisnike usluga kao i administratorskih naloga unutar sistema.

Sigurnosne mjere predostrožnosti ne prelaze ono što bi diplomate i članovi nevladinih organizacija koji putuju u Kinu mogli očekivati, ali ove mjere su privukle sve veću pažnju jer je Peking domaćin igara i priliv stranaca koji su s njima povezani.

"Ono što je potpuno normalno u Kini, za novinare koji moraju da rade u opasnom radnom okruženju, nije normalno za Olimpijske igre", kaže Minky Worden, direktorica globalnih inicijativa Human Rights Watcha, koja je živjela i radila u Hongu Kong.

"Svako ko posjeti Kinu mora biti svjestan da sve što radi na elektroničkom uređaju će biti preuzeto. Nivo sigurnosti koji imate tamo je veoma nizak", pojasnio je Fergus Hanson, direktor međunarodne cyber-politike u istraživačkom centru Australijskog instituta za stratešku politiku.

Hakeri pod kontrolom države

Kina je posljednji put bila domaćin Olimpijskih igara 2008., a od tada - mnogo toga se promijenilo u ovoj zemlji. Zemlja je evoluirala u tehnološku supersilu, koja ima napredne mogućnosti skoro u svakom aspektu te nauke - od umjetne inteligencije, do kvantnog računarstva.

Njihove tehnološke kompanije imaju proizvode koje koriste stotine miliona ljudi širom svijeta, a istovremeno, nadzor građana i cenzura širom Kine je jako rasprostranjena.

Kina ima i vrlo jaku grupu hakera, iza kojih stoji država. Jedan od njihovih osnovnih zadataka je da vode operacije protiv kritičara ljudskih prava u Kini.

Podsjećamo, Ujedinjene nacije su upozorile na zatvaranje na prisilan rad i opći tretman prema Ujgurima, manjinskoj muslimanskoj grupi. Procjene su da ih se do milion nalazi u zatočeničkim logorima u regiji Xinjiang.

SAD i brojne druge zemlje su izjavile da Kina čini genocid, a više diplomata bojkotuje OI zbog krize ljudskih prava koja traje već izvjestan period.

Brojni sportisti su također digli svoj glas protiv Kine zbog načina kako postupa prema pomenutoj manjini, a sasvim je logično da će neki od njih nastupiti u Pekingu. Upravo je i to jedan od razloga što im se savjetuje da privatne telefone ne koriste za vrijeme boravka i natjecanja u Kini.

Zvanična aplikacija - najveći problem

Najveći sigurnosni problem i izazov predstavlja zvanična aplikacija Olimpijskih igara, MY2022.

Svi oni koji se nalaze u krugu moraju koristiti aplikaciju za praćenje putnih podataka i zdravstvenih informacija, uključujući i dnevne rezultate testiranja na COVID-19 i status vakcinacije.

Istraživanje Citizen Lab-a Univerziteta u Torontu pokazalo je da aplikacija nije transparentna o tome gdje šalje osjetljive lične podatke; ima grešku u šifriranju; i uključuje osjetljivu listu ključnih riječi koja je dizajnirana da blokira osude koje se odnose na Xinjiang, Tibet i kineske agencije. Lista cenzure – u paketu kao datoteka “illegalwords.txt” na Androidu – nije bila aktivna kada je pronađena, kaže istraživanje Citizen Laba.

FBI-jevo savjetovanje o sajber-sigurnosti ne navodi izričito aplikaciju MY2022 kao prijetnju, ali upozorava na povećani rizik koji takav sistem predstavlja.

"Preuzimanje i korištenje aplikacija, uključujući one potrebne za sudjelovanje ili boravak u zemlji, moglo bi povećati mogućnost sajber akterima da ukradu lične podatke ili instaliraju alate za praćenje, zlonamjerni kod ili zlonamjerni softver", kaže se.

"Ono što zapravo traže je bilo kakva kritika na račun kineske vlade", kaže Kathy Stearman, bivša agentica FBI-a koja kaže da je bila praćena dok je živjela u Kini. "Kineska vlada zna da ostatak svijeta gleda na njih zbog situacije sa Ujgurima", dodaje u izjavi koju prenosi Wired.

Glasnogovrnik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji organizuje igre, kaže da je na svakoj zemlji da pruži sigurnosne savjete svojim sportistima.

Tokom dvosedmičnog olimpijskog perioda, sportisti i drugi koji rade na događajima (nema stranih gledalaca) moraju ostati unutar strogih balona kao dijela strogih kineskih mjera protiv Covid-19. Balon ili mjehur, poznat kao "zatvorena petlja", obuhvata medijske centre, hotele, sportska sela i mjesta održavanja samih događaja. Svi unutar petlje moraju ostati tamo za vrijeme trajanja igara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG