Dostupni linkovi

Sankcije SAD zbog kršenja prava Ujgura


Protesti zbog represije nad Ujgurima u Sinđijangu
Protesti zbog represije nad Ujgurima u Sinđijangu

Sjedinjene Države su uvele finansijske sankcije i druga ograničenja kineskoj kompaniji koja je razvila softver za prepoznavanje lica i dvojici etničkih ujgurskih političkih lidera iz Sinđijanga, optužujući ih za učešće u „grubim“ kršenjima ljudskih prava u severozapadnom regionu Kine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mere koje su objavljene 10. decembra uključuju zabranu putovanja u SAD Šohratu Zakiru, predsedavajućem autonomnog regiona Sinđijang Ujgur od 2018-2021“, i Erkenu Tunijazu, koji je sada na toj funkciji, a ranije je bio potpredsednik.

Zakir i Tunijaz su predvodili represivnu kampanju prisilne asimilacije tokom koje je zatvoreno više od milion Ujgura i pripadnika drugih autohtonih, uglavnom muslimanskih etničkih grupa u Sinđijangu, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Trezor je takođe uveo ograničenja na ulaganja kompaniji za veštačku inteligenciju SenseTime Group, saopštivši da njen softver za prepoznavanje lica koriste vlasti da identifikuju i kontrolišu Ujgure i pripadnike drugih autohtonih, uglavnom muslimanskih etničkih grupa u Sinđijangu.

Peking je pod rastućom međunarodnom kritikom zbog svoje represivne politike u Sinđijangu, koju je američka administracija proglasila genocidnom. Prema Stejt departmentu, pripadnici Ujgura i drugih manjinskih zajednica izloženi su zatvaranju, mučenju i prinudnoj sterilizaciji.

Kina odbacuje optužbe, insistirajući da su logori u kojima su zatočeni Ujguri i pripadnici drugih etničkih grupa "centri za stručno obrazovanje" koji imaju za cilj da pomognu ljudima da se klone terorizma.

„Masovno zatvaranje Ujgura deo je napora [kineskih] vlasti da iskoriste pritvore i nadzor zasnovan na podacima dobijenih nadgledanjem kako bi stvorili policijsku državu u regionu Sinđijang“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Najnovija serija američkih sankcija uključuje i mere protiv ruskog univerziteta Evropski institut Justo i njegovog prorektora Dmitrija Jureviča Soina, koji su optuženi da su učestvovali u korišćenju severnokorejskih građevinskih radnika u Rusiji, često u neljudskim uslovima, da bi obezbedili čvrstu valutu za finansiranje represivne vlade u Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG