Dostupni linkovi

Xi će se sastati s Putinom prije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 


Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin, arhivska fotografija
Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin, arhivska fotografija

Ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022. održat će se 4. februara na nacionalnom stadionu u Pekingu, dok se Kina nada da će skrenuti pozornost s zabrinutosti oko širenja COVID-19 i kao i stanja ljudskih prava.

Predsjednik Xi Jinping proglasit će Zimske igre službeno otvorenim u areni obloženoj rešetkama, također nazvanoj Bird's Next, koja je imala centralno mjesto na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine.

Kineski predsjednik će na ceremoniji ugostiti oko 20 svjetskih lidera, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali će Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Njemačka, Australija i druge zemlje bojkotirati otvaranje zbog stanja ljudskih prava u Kini, posebno tretmana Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjinskih grupa u provinciji Xinjiang.

Moskva je osudila diplomatski bojkot i pokušaje "politiziranja sporta" dok pokušava ojačati veze s Kinom usred rastućih napetosti sa Zapadom zbog jačanja ruske vojske u blizini njene granice s Ukrajinom. Putin je pozdravio “uzorne” odnose Rusije s Pekingom u telefonskom razgovoru sa Xijem u decembru, nazvavši svog kineskog kolegu "dragim prijateljem".

Xi i Putin sastat će se prije ceremonije i očekuje se da će objaviti zajedničku izjavu koja odražava njihove "zajedničke stavove" o sigurnosti i drugim pitanjima, rekao je savjetnik Kremlja 2. februara na brifingu za novinare.

Zapadni sportisti bez ličnih telefona na Olimpijadi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Ostali čelnici koji će prisustvovati ceremoniji otvaranja su kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev, poljski predsjednik Andrzej Duda, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i prijestolonasljednik Saudijske Arabije princ Mohammed bin Salman.

Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres su među čelnicima globalnih institucija koji će prisustvovati svečanosti koja počinje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Ulaznice se nisu prodavale javnosti zbog pandemije, a svečanosti će prisustvovati samo određeni broj publike.

Priznati kineski filmski redatelj Zhang Yimou obećao je "potpuno inovativnu" svečanost, ali je priznao da će pandemija i hladno vrijeme ograničiti njezin razmjer u poređenju sa produkcijom njegove ceremonije otvaranja Ljetnih olimpijskih igara 2008. u kojima je sudjelovalo 15.000 izvođača.

Ovaj put nastupit će oko 3.000 izvođača, a teme će uključivati "zaštitu okoliša i niske emisije ugljika", komentirao je Zhang u komentarima koje su prenijeli državni mediji.

Peking je prvi grad u kojem se održavaju ljetne i zimske olimpijske igre. No izbor Pekinga za Zimske olimpijske igre naišao je na kritike zbog nedostatka prirodnog snijega. Događaji na otvorenom održavat će se gotovo isključivo na umjetno napravljenom snijegu.

Peking se također morao boriti s korona virusom. Zemlja u kojoj se virus pojavio krajem 2019. provodila je politiku nultog COVID-19 u cijeloj zemlji i pokušala je usvojiti isti pristup Olimpijskim igrama.

Gotovo 3.000 sportaša i deseci tisuća pomoćnog osoblja, volontera i predstavnika medija mora funkcionisati unutar golemog “zatvorenog balona“ koji odvaja svo osoblje događaja i sportaše od javnosti. Svi koji se nalaze unutar “balona” moraju se svakodnevno testirati i nositi masku.

Unatoč mjerama opreza, u “balonu” je već bilo gotovo 290 slučajeva COVID-19, uključujući nepoznati broj sportaša.

Njemačka je 3. februara saopštila da je šest članova njihovog tima pozitivno na testu po dolasku u Peking. Nije navedeno da li se radi o sportašima ili pomoćnom osoblju.

Unatoč kontroverzama, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach poslao je pozitivnu poruku uoči ceremonije otvaranja.

"Kina je sada nacija zimskih sportova", rekao je. "Zajedno pišemo novo poglavlje historije sporta."

XS
SM
MD
LG