Dostupni linkovi

Sukob demonstranata i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu


Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije

Tokom protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu dogodio se incident kada je tročlana delegacija pokušala da prođe kroz zaštitnu ogradu ispred Predsedništva Srbije kako bi ostavila spisak zahteva za fer izbore.

Kako im to nije bilo omogućeno, okupljeni su pokušali da uklone ogradu. Tada je utrčalo brojno obezbeđenje u civilu kako bi sprečili uklanjanje ograde, pa je došlo do međusobnog guranja. Demonstranti su u znak protesta drmali ogradu i vikali "sluge režima".

Usledila je napeta atmosfera, da bi nakon kraćeg vremena delegaciji protesta ipak bilo dozvoljeno da dođe do zgrade Predsedništva i na ulazu ostavi dokument - spisak od 42 zahteva za fer izbore.

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ saopštili su, ubrzo po okončanju protesta, da je jedan od organizatora Srđan Marković fizički napadnut ispred zgrade Predsedništva.

„Marković je napadnut od strane obezbeđenja predsednika države kod zgrade Predsedništva u završnici večerašnjeg protesta, i to zbog neispoštovanog dogovora i bahaćenja obezbeđenja i predsednika Aleksandra Vučića“, stoji u saopštenju „1 od 5 miliona“.

Srđan Marković u Urgentnom centru posle, kako je saopšteno od organizatora '1 od 5 miliona', obilnog povraćanja i nesvestice kao posledice zadobijenih udaraca
Srđan Marković u Urgentnom centru posle, kako je saopšteno od organizatora '1 od 5 miliona', obilnog povraćanja i nesvestice kao posledice zadobijenih udaraca

Organizatori protesta prethodno su naveli da su imali dogovor sa obezbeđenjem da ostave zahteve.

Iz udruženja „1 od 5 miliona“ najavljeno je da će u nedelju u 12 sati ispred zgrade Predsedništva održati konferenciju za medije.

Prethodno je Srđan Marković izjavio da su 42 preporuke stručnog tima za fer izborne uslove crvena linija ispod koje se ne sme ići, i da ukoliko one ne budu ispunjene u narednih mesec dana, opozicija treba i zvanično da objavi da će bojkotovati izbore koji bi trebalo da se održe 2020. godine.

Beograd, 10. avgust
Beograd, 10. avgust

Protest "1 od 5 miliona" je i ovoga puta počeo ispred Terazijske česme, u centru Beograda.

“Nemoguće je prekinuti ove proteste i trajaće sve dok se ne uspostavi sistem”, poručio je na početku protesta jedan od redovnih učesnika, glumac Branislav Lečić.

“I ova vrućina ne može da uništi ovu energiju koja vodi do promene vlasti. Mi živimo u kapitalizmu. Kapital je važan, političari to znaju. Nismo mi protiv krupnog kapitala ali kako dolaze do tog krupnog kapitala? Uzimaju od nas, građana. Da ne bismo bili žrtva mi građani treba da shvatimo da to nije samo borba protiv Vučića (Aleksandar, predsednik Srbije, prim. red.) već borba protiv svih uzurpatora. Niko od nas nije protiv gradnje Beograda na vodi, gondole ali dajte da vidimo da li nam je to neophodno, sta kažu stručnjaci, da li je legalno. Ovo nije privatna država”, poručio je Lečić.

Protestna šetnja, 10. avgust
Protestna šetnja, 10. avgust

Desimir Stojanov iz sela Rakita kod Babušnice, koji vodi akciju protiv izgradnje mini hidroelektrane u tom mestu, ukorio je Beograđane što nisu došli u većem broju na protest, jer ovo što vlast radi "ne liči na državu".

"Osilili su se, narodu otimaju reke, to ni Turci nisu radili", kazao je Stojanov.

Aktivistkinja pokreta za odbranu Košutnjaka Gorana Ilić istakla je da je gradilište u tom beogradskom parku i šumi bez dokumentacije, ali nadležni ne reaguuju, a izostala je i javna rasprava o tome da se park pretvori u građevinsko zemljište.

Glavna tema ovonedeljnog protesta bila je i, kako su istakli učesnici, sistematsko ekološko uništavanje Srbije, neplanskim, često i nelegalnim gradnjama, pokušajima izgradnje mini hidroelektrana i sečom drveća.

Organizatori skupa, najavili su prethodno da je ovonedeljna šetnja posvećena "odbrani institucije predsednika" koju je, kako tvrde, "uzurpirao i zloupotrebio Aleksandar Vučić", lider vladajuće Srpske napredne stranke. Učesnici protesta će, zbog toga, današnje okupljanje završiti upravo ispred zgrade Predsedništva.

Osam meseci, svake subote, građani glavnog grada Srbije okupljaju se u centru Beograda na antivladinim protestima.

Učesnici i organizatori "1 od 5 miliona", u najkraćem, traže da se obezbede uslovi za fer i ravnopravne izbore, da se omogući nezavisnost rada kontrolnih tela, kao i da se stvore uslovi za povratak opozicije u parlament a da se njihovi stavovi čuju na državnoj Radio televiziji Srbije.

Na protestu pre nedelju dana učesnici su komentarisali trenutno aktuelne sastanke predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka koji su u petak, drugi put, organizovani uz posredovanje nevladinih organizacija.

Dan uoči današnjeg okupljanja učesnici "1 od 5 miliona" kritikovali su organizatore sastanaka vlasti i opozicije zbog odluke da razgovori i tokom drugog susreta budu zatvoreni za javnost.

"Izjava organizatora sastanka vlasti i opozicije, Fonda za otvoreno društvo, jasan je pokazatelj da sloboda medija u Srbiji ne postoji. Diskreditujući medije i njihov posao istinitog izveštavanja građana, organizatori ovog skupa žele da od građana prikriju realno stanje izbornog procesa u ovoj državi", naveli su u saopštenju organizatori "1 od 5 miliona".

Antivladini protesti počeli su 8. decembra prošle godine u Beogradu nakon što je jedan od lidera opozicije, Borko Stefanović, pretučen u Kruševcu uoči održavanja tribine opozicionog Saveza za Srbiju.

Od protesta se nije odustalo ni tokom letnjih meseci i uprkos odmorima. "Trgovi su danas parlament, na njima moramo biti da bi ova nelegitimna vlast ispunila zahteve za raspisivanje fer izbora", poručili su sa jednog od prethodnih okupljanja, tim povodom, učesnici protesta.

XS
SM
MD
LG