Dostupni linkovi

Uspeo pokušaj priključenja struje u Fukushimu


Oštećeni deo nuklearke Fukushima, 17. mart 2011
Oštećeni deo nuklearke Fukushima, 17. mart 2011
Tokijska elektrodistribucija (TEPCO) saopštila je u petak uveče da je uspela da priključi spoljni električni vod na oštećenu nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi i potvrdila da može da napaja ovo postrojenje električnom energijom.

Kompanija je saopštila da će prvo priključiti struju na reaktor broj dva, jer se procenjuje da je on najmanje oštećen. Potom će uslediti uključenje struje u reaktorima broj jedan, tri i četiri.

Nakon provere rada pumpi za vodu i ostale opreme, TEPCO će pokušati da sanira štetu na reaktorima, ali se u saopštenju navodi da će prioritet biti oprema za upumpavanje morske vode, radi hlađenja reaktora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije je saopštila da nivo radijacije u Japanu u jeku nuklearne krize ne predstavlja bilo kakvu opasnost za zdravlje ljudi.

"Nivo doza u Tokiju i ostalim gradovima i dalje je daleko od nivoa koji zahteva akciju. Drugim rečima, nema opasnosti po zdravlje ljudi", rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Graham Andrew, tehnički savetnik šefa IAEA.

U razornom zemljotresu koji je pogodio severoistok Japana poginulo je 6.539 ljudi, saopštila je u petak japanska policija. Japan se tačno sedam dana nakon potresa, u 7:25 po lokalnom vremenu, zaustavio na minutu kako bi bila odana počast hiljadama žrtava zemljotresa i cunamija.

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost podigla je u petak sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali Fukušima, rekao je jedan zvaničnik te agencije.

Samoubilačka misija spašavanja


Skala ima ukupno sedam stupnjeva; četvrti stepen definiše da incident ima lokalne posledice, a a podizanje na peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u Fukušimi imala dalekosežnije posledice.

Istovremeno, japanska televizija NHK objavila je da će pacijenti svih bolnica koje se nalaze u krugu 20-30 kilometara od razorene nuklearke Fukushima biti evakuisani i prebačeni u druge gradove

Nuklearka Fukushima, mart 2011
Potresne poruke radnika koji ulažu nadljudske napore da spreče najveću moguću katastrofu u nuklearnom postrojenju Fukušima otkrivaju da su svesni da je njihova misija samoubilačka.

Jedan od “Pedesetorice iz Fukušime” rekao je da oni stoički podnose sudbinu kao “smrtnu presudu”, dok je drugi, koji je apsorbovao gotovo smrtonosnu dozu zračenja, rekao svojoj ženi: “Molim te, nastavi da živiš normalno, neko vreme me neće biti kod kuće.”

Radijacija na ulazu u elektranu dostigla je stepen koji će ili uskoro ubiti radnike ili, ako prežive, prouzrokovati veoma teške bolesti u budućnosti.

Grupa zaposlenih ostala je u elektrani nakon što je 700 njihovih kolega otišlo kada je stepen radijacije postao opasan.

Njihova imena još nisu otkrivena, ali stručnjaci kažu da je verovatno reč o tehničarima i vatrogascima koji najbolje poznaju elektranu.

Ostali su uglavnom stariji muškarci koji već imaju decu, jer bi mlađi mogli da postanu neplodni zbog dejstva radioaktivnog zračenja.Od onih koji su ostali u Fukušimi, petoro je umrlo, a dvoje nestalo, dok je najmanje 21 radnik povređen.

U isto vreme Japan je zatražio američku pomoć za rešavanje krize sa nuklearnom centralom Fukušima 1, čiji su reaktori opasno pregrejani nakon što je razorni cunami pre nedelju dana izbacio iz stroja sisteme za hlađenje.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG