Dostupni linkovi

Posljednji pokušaji Japana da izbjegne katastrofu


Vojnici nose tijela stradalih u gradu Otsuchi u Iwate prefekturi, 17. ožuka 2011
Vojnici nose tijela stradalih u gradu Otsuchi u Iwate prefekturi, 17. ožuka 2011
Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je da je situacija u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima i dalje veoma ozbiljna, ali da nije bilo većeg pogoršanja situacije od srijede.

Grejem Endrju, visoki dužnosnik ove agencije UN, rekao je da najveću zabrinutost izaziva reaktor broj četiri i njegov bazen sa iskorištenim nuklearnim gorivom.

Endrju je dodao da je situacija u četvrtak uglavnom stabilna, ali da može da se pogorša.

Njemačka je u međuvremenu objavila da će "iz preventivnih razloga" privremeno izmjestiti svoju Ambasadu iz Tokija u Osaku, dalje na jug.

Oštećena elektrana nalazi se na 240 kilometara sjeverno od japanske prijestonice. Japanske vlasti naglašavaju da nivo radijacije u Tokiju ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ljudi.

Napore Japana da izbjegne katakastrofu zbog oštećenja na nuklearki Fukushima stručnjaci nazivaju posljednjim i ključnim pokušajima.

Eksplozije i požari pogodili su četiri od šest reaktora nuklerake. Radnici ulažu maksimalne napore da snize temperaturu u reaktorima.

Prema pisanju pojedinih medija radnici koji su ostali u nuklearki izloženi su toliko jakoj radijaciji da bi mogli za nekoliko tjedana umrijeti.

Državni tajnik Yukio Edano saopćio je da vojni helikopteri nastavljaju bacati tone morske vode na reaktore, ali i da se vodenim topovima sa zemlje nastoje ohladiti reaktori.

Gregory Jaczko, koji vodi američku nuklearnu Regalutornu komisiju u srijedu je kazao kako Japanci podcjenjunju razmjere krize.

„Vjerujemo da je reaktor četiri, zapravo, ostao bez vode“, ističe Jaczko.

Istodobno, japanska vlada upozorava da je moguće da područje Tokija i okolice ostane u četvrtak uveče u potpunom mraku.

Policija je u četvrtak potvrdila da je broj poginulih i nestalih porastao na preko 14 ipol tisuća.

Zdravstveni stručnjaci strahuju da je strah od radijacije odvukao pažnju javnosti od zahtjeva preživjelih za hranom, vodom i ogrijevom.

Starh sve više raste


Snijeg koji pada na sjeveru Japana dodatno otežava dopremanje pomoći za gotovo pola milijuna ljudi koji su ostali bez doma.

I privreda Japana također posustaje, no vlada nastoji smiriti paniku koja zahvaća tržište i investitore.

Edano naglašava da se prozvodnja nastavlja u dijelovima Japana koji nisu pogođeni katastrofalnim potresom i tsunamijem.

Vojnici nose telo žrtve cunamija nađeno na otpadu u prefekturi Ivate, 17. mart 2011.
„Važno je da svjetskom tržištu pokažemo da smo jedistveni u prevladavanju sadašnje krize“
, naglašavamo državni tajnik.

Ipak, strah od smrtonosne radijacije raste, a sve više vlada savjetuje svoje građane da napuste Japana.

I Japanci su do sada evakuirali oko 28 tisuća svojih građana u radijusu od 20 kilometara od Fukshime, i taj će broj rasti.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiyo Amano najavio je dolazak u Japan, nazivajući stanje vrlo ozbiljnim.

I on je pozvao japansku vladu da osigura dodatne informacije i da Agenciju neprestano izvještava o stanju u nuklearki. No, još je uvijek nejasno da li će Amano i obići samu Fukushima.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG