Dostupni linkovi

Lapid upozorio Rusiju da bi zatvaranje Jevrejske agencije nanijelo štetu odnosima


Yair Lapid
Yair Lapid

Predsjednik izraelske prijelazne vlade Yair Lapid upozorio je Rusiju da ne zatvara ured Jevrejske agencije u toj zemlji, ocijenivši da bi to moglo negativno utjecati na diplomatske veze Moskve i Jerusalema.

Otvorenom Lapidovom upozorenju Moskvi prethodili su nedavni potezi ruskih vlasti protiv neprofitne izraelske organizacije čiji je zadatak da pomaže i ohrabruje imigraciju Jevreja u Izrael.

Ministarstvo pravde Rusije je prošle sedmice zvanično pozvalo na obustavu aktivnosti Jevrejske agencije u Rusiji jer je navodno prekršila više lokalnih zakona, prenose izraelski mediji.

Izrael, međutim, vjeruje da to nije posljedica kršenja zakona već osveta Moskve zbog podrške Jerusalema Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Jevrejska agencija obratila se Ministarstvu vanjskih poslova Izraela za pomoć, a prošle sedmice je Lapid, koji je također šef diplomacije, najavio da će poslati delegaciju u Moskvu ove sedmice da razgovara s ruskim dužnosnicima i 24. jula su se članovi delegacije sastali u njegovom kabinetu prije nego što otputuju.

"Premijer Lapid je rekao na sastanku da su veze s Rusijom važne za Izrael. Jevrejska zajednica u Rusiji je velika i važna i pominje se u svakom razgovoru s administracijom u Moskvi. Zatvaranje ureda Jevrejske agencije bio bi težak događaj, koji bi imao posljedice po te veze", navedeno je u saopćenju Lapidovog kabineta.

U izraelskoj delegaciji će biti predstavnici premijerovog kabineta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministarstava za vanjske poslove, pravde i za imigraciju i integraciju.

Ruske vlasti su u junu obavijestile Jevrejsku agenciju da planiraju zakonske mjere protiv nje ako ne prihvati više zahtjeva.

Nedavno upozorenje preraslo je u praktične korake nakon što se Ministarstvo pravde obratilo sudu u Moskvi, tražeći raspuštanje agencije, prenijeli su ruski mediji.

Kako je navedeno, zahtjev je upućen zbog kršenja zakona, a ruski mediji su objavili da agencija prikuplja i prenosi podatke o ruskim građanima i preliminarno ročište je zakazano za 28. juli.

Izraelski mediji navode da se takav stav Vlade Rusije smatra krajnje neuobičajenim i da je očito osveta za stav Izraela zbog invazije Rusije na Ukrajinu i izraelske napade na proiranske ciljeve u susjednoj Siriji, kojima se Moskva ponekad protivi.

U proteklim godinama, deseci hiljada ruskih građana uselilo se u Izrael, a oko 10.000 ih je došlo od početka rata u Ukrajini.

Izvor: Times of Israel
XS
SM
MD
LG