Dostupni linkovi

Rusko ministarstvo traži gašenje jevrejske agencije u Moskvi


U saopštenju iz kabineta izraelskog premijera Yaira Lapida navodi se da će ta zemlja sledeće nedelje poslati delegaciju u Rusiju zbog zahteva za zatvaranjem jevrejske agencije.
U saopštenju iz kabineta izraelskog premijera Yaira Lapida navodi se da će ta zemlja sledeće nedelje poslati delegaciju u Rusiju zbog zahteva za zatvaranjem jevrejske agencije.

Mistarstvo pravde Rusije zatražilo je od suda u Moskvi likvidaciju jevrejske agencije "Sohnut", koja se repatrijacijom u Izrael i radi sa jevrejskim zajednicama.

Okružni sud Moskve saopštio je 21. jula da će započeti raspravu o zahtevu ministarstva.

Prema sudu, zahtev ministarstva je zasnovan na navodnim kršenjima ruskih zakona.

"Jerusalem Post" citirao je visokog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je zahtev ruskog ministarstva zasnovan na navodima da je Sohnut "nezakonito prikupljao informacije o ruskim državljanima".

Nakon saopštenja suda, Izrael je rekao da će sledeće nedelje poslati delegaciju u Rusiju "kako bi osigurao nastavak aktivnosti jevrejske agencije u Rusiji", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Yaira Lapida.

"Jevrejska zajednica u Rusiji je duboko povezana sa Izraelom. Njen značaj se pominje u svakoj diplomatskoj diskusiji sa ruskim rukovodstvom", naveo je Lapid u saopštenju.

"Nastavićemo da delujemo diplomatskim putem kako ne bi prestala važna aktivnost agencije".

Ruske vlasti su ranije ovog meseca poslale zvanično obaveštenje kancelariji Sohnuta u Moskvi tražeći njeno zatvaranje.

Sohnutova filijala u Rusiji radi od 1989. godine. Agencija osnovana 1929. sa ciljem da pomaže Jevrejima iz drugih zemalja da se nasele u Izraelu.

Prošlog meseca, glavni rabin u Moskvi Pinchas Goldschmidt napustio je Rusiju nakon što je odbio zahtev državnih zvaničnika da javno podrži invaziju Rusije na Ukrajinu.

Izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj rekao je 21. jula da "ruski Jevreji neće biti taoci rata u Ukrajini".

"Pokušaj da se kazni Jevrejska agencija zbog stava Izraela o ratu [u Ukrajini] je žalosna i uvredljiva", dodao je on.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u februaru. Ali oprezan da naruši odnose sa Rusijom, moćnim posrednikom u susednoj Siriji, u početku je izbegavao direktne kritike Moskve i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

Međutim, veze su postale zategnutije, a Lapid je u aprilu optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je 3. maja, Izrael da podržava "neonaciste" u Ukrajini, eskalirajući sukob koji je počeo kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdio da je nacistički vođa Adolf Hitler imao jevrejsko poreklo.

Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je 5. maja da se predsednik Rusije Vladimir Putin izvinio zbog komentara ministra spoljnih poslova.

Benet je nakon telefonskog razgovora sa ruskim liderom, rekao da prihvata izvinjenje i zahvalio Putinu što je razjasnio svoj stav.

Izvor: The Jerusalem Post, Interfax, AFP, The Times of Israel
XS
SM
MD
LG