Dostupni linkovi

Rusija optužuje Izrael da podržava 'neonaciste' u Ukrajini


Kremlj
Kremlj

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je u utorak, 3. maja, Izrael da podržava "neonaciste" u Ukrajini, eskalirajući sukob koji je počeo kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdio da Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo.

Izrael je u ponedeljak rekao da je Lavrovljev komentar "neoprostiva" laž koja je pokušala da umanji užase holokausta – pokolj 6 miliona evropskih Jevreja i drugih manjinskih grupa od strane nacističke Nemačke.

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrova, koga su pitali kako Rusija može da sledi svoj zadati cilj "denacifikacije" Ukrajine kada je i sam predsednik Vladimir Zelenski Jevrejin.

Zelenski, čija je zemlja parlamentarna demokratija, optužio je Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svetskog rata.

Optužbe su usledile posle poziva na razgovor ambasadora Rusije u Tel Avivu Anatolija Viktorova sa zamenikom generalnog direktora za Evroaziju Garijem Korenom u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu.

Dve strane su se na tom sastanku dogovorile da se više ne diskustuje javno o tome, prenose izraelski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Uprkos tome Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su komentari izraelskog ministra spoljnih poslova Jaira Lapida "antiistorijski" i "u velikoj meri objašnjavaju zašto aktuelna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu".

Moskva je ponovila Lavrovljevu tačku da jevrejsko poreklo Zelenskog ne sprečava da Ukrajinom upravljaju neonacisti.

"Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici se ne zaustavlja i, naprotiv, neguje (u Ukrajini)," navodi se u saopštenju.

Kako to da Jevrejin Zelenski može biti nacista?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u februaru. Ali oprezan da naruši odnose sa Rusijom, moćnim posrednikom u susednoj Siriji, u početku je izbegavao direktne kritike Moskve i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

Međutim, veze su postale zategnutije, a Lapid je prošlog meseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

"Nakon što je Kremlj tvrdio da Izrael podržava nacizam, imam samo jedno pitanje. Postoji li za Rusiju ijedna država na celom svetu koja nije nacistička? Osim Sirije, Belorusije i Eritreje, naravno," napisao je u utorak na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, pominjući zemlje koje su podržale ono što Moskva naziva svojom "specijalnom operacijom" u Ukrajini.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG