Dostupni linkovi

Izrael izveo uzvratni napad na Iran, izvestili mediji


Snimak s društvenih mreža navodno prikazuje eksplozije blizu vojne baze u iranskom gradu Isfahan, 19. april 2024.
Snimak s društvenih mreža navodno prikazuje eksplozije blizu vojne baze u iranskom gradu Isfahan, 19. april 2024.

Izrael je izveo napad na Iran, objavili su američki mediji pozivajući se na zvaničnike vlade SAD, dok su iranski državni mediji javili da su se čule eksplozije rano ujutro 19. aprila blizu grada Isfahana u centralnom delu zemlje, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Nijedan zvaničnik Teherana do sada nije direktno priznao da je Iran napadnut, dok se izraelska vojska nije oglašavala. Svetski zvaničnici pozivaju na deeskalaciju.

Izraelski zvaničnici najavljivali su da će uzvratiti na napad Irana koji je na Izrael 14. aprila lansirao više od 300 dronova i projektila od kojih su skoro sve oboreni.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da Sjedinjene Države nisu bile uključene ni u kakve "ofanzivne operacije", ali je odbio da odgovori na tvrdnje da je Izrael unapred obavestio SAD o akciji.

"Neću da govorim o tome, ali mogu da kažem da Sjedinjene Države nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju", rekao je Blinken.

Pojedini iranski mediji su odbacili navode da je Iran napadnut iz inostranstva nakon što je nekoliko dronova oboreno i nakon što su se čule eksplozije blizu Isfahana blizu kojeg se nalazi i nuklearno postrojenje.

"Nema izveštaja o napadu iz inostranstva na Isfahan ili bilo koji drugi deo Irana", navela je novinska agencija Tasnim, pozivajući se na "informisane izvore".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je nije bilo štete na iranskim nuklearnim lokacijama u navodnom napadu Izraela na Iran.

Video objavljen na televiziji CNN i društvenim mrežama prikazuje nekoliko velikih eksplozija za koje se navodi da su blizu Isfahana.

Iranska državna novinska agencija IRNA navela je da su sistemi protivvazdušne odbrane pucali iz velike vazdušne baze u Isfahanu u kojoj se nalazi iranska zastarela flota aviona F-14 Tomcat proizvedenih u SAD, kupljenih pre Islamske revolucije 1979. godine.

Isfahan takođe ima objekte koji su deo iranskog nuklearnog programa, uključujući podzemno postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz.

IRNA nije iznela druge detalje i nije moglo biti nezavisno potvrđeno da je Izrael pokrenuo napad.

Iranska državna televizija javila je da su sistemi protivvazdušne odbrane pucali u nekoliko provincija, uz izveštaje o letovima dronova.

Avio-kompanije su brzo promenile rute letova iznad Irana, preusmeravajući avione na alternativne aerodrome ili vratile avione na mesta polaska kao odgovor na zatvaranje vazdušnog prostora i aerodroma posle izraelskog napada na Iran, pokazali su podaci praćenja letova.

Iran je zatvorio aerodrome u Teheranu, Širazu i Isfahanu posle navoda o napadu. Do 6.45 po srednjoevropskom vremenu aerodromi i vazdušni prostor su ponovo otvoreni.

Britanska bezbednosna firma Ambrey saopštila je da je trgovačkim brodovima koji prolaze kroz Persijski zaliv i zapadni Indijski okean savetovano da budu na oprezu u slučaju povećane aktivnosti dronova u regionu.

IAEA je navela da nastavlja da veoma pažljivo prati situaciju i poziva na ekstremnu uzdržanost svih strana, naglašavajući da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima, navodi se u saopštenju.

Napadi i u Siriji

Vlada Sirije je saopštila da je Izrael izveo raketne napade na položaje protivvazdušne odbrane na jugu zemlje.

Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava koja prati rat u Siriji navela je da je Izrael gađao radare u južnoj provinciji Dara koji je detektovao ulazak izraelskih aviona u vazdušni prostor Sirije.

Rami Abdel Rahman, šef te organizacije sa sedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da su se udari dogodili "u vreme kada su izraelske vazduhoplovne snage intenzivno letele iznad regiona Dara" a da sirijska protivvazdušna odbrana nije preduzela nikakvu akciju.

Izraelska vojska je izvela stotine napada u Siriji od izbijanja građanskog rata u toj zemlji 2011. godine, gađajući na vojsku i borce koje podržava Iran.

Udari su pojačani otkako je 7. oktobra u Pojasu Gaze počeo rat Izraela s palestinskim pokretom Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, a kojeg podržava Iran.

Pozivi na deeskalaciju i osude

Posle navoda o napadu, iz sveta su usledili pozivi na deeskalaciju, kao i osude.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da je "krajnje vreme da se zaustavi opasan ciklus odmazde na Bliskom istoku".

"Generalni sekretar osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da zajedno radi na sprečavanju bilo kakvog daljeg razvoja događaja koji bi mogao da dovede do razornih posledica po ceo region i šire", dodaje se u izjavi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Der Layen) pozvala je na uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija na Bliskom istoku.

"Moramo učiniti sve što je moguće da se sve strane uzdrže od eskalacije u tom regionu", rekla je fon der Lajen novinarima tokom posete Finskoj, dodajući: "Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljeg delovanja".

Francuska poziva na deeskalaciju bliskoistočne krize, rekao je u petak zamenik francuskog ministra spoljnih poslova Žan Noel Baro (Jean-Noel Barrot).

"Sve što mogu da kažem je da je stav Francuske da pozove sve aktere na deeskalaciju i uzdržanost", rekao je on.

Britanski premijer Riši Sunak poručio je da "eskalacija nikome nije u interesu".

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je domaćin sastanka kolega iz G7, pozvao je na "apsolutnu deeskalaciju".

"Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju", rekao je on.

Kremlj je u prvoj reakciji saopštio da proučava navode o izraelskom napadu na Iran i pozvao obe strane da pokažu uzdržanost.

Iz Pekinga je poručeno da će Kina nastaviti svoju "konstruktivnu ulogu u deeskalaciji" tenzija.

"Kina se protivi svim akcijama koje dodatno eskaliraju tenzije", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lin Đian.

Oman, koji je dugo posredovao između Teherana i Zapada, osudio je "izraelski napad" na Iran.

S druge strane, krajnje desni izraelski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir, posle kako izgleda ograničenog izraelskog napada, na mreži X je na pisao samo: "Mlitavo".

Skoro sve dronove i projektile koje je Iran lansirao na Izrael 14. aprila oborile su iranske snage uz pomoć snaga SAD, Francuske, Velike Britanije i Jordana.

Napad Teherana se u Izraelu očekivao posle vazdušnog napada na kompleks iranske ambasade u Damasku, u Siriji, 1. aprila u kojem je ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Od tada su diplomate i političari širom sveta, plašeći se još jedne eskalacije borbi na Bliskom istoku pozivali na uzdržanost dok se čekao odgovor Izraela.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je ove nedelje da će Izrael odlučiti kako i da li će odgovoriti na napad Irana.

Uz izveštaje Reutersa i AFP-a
XS
SM
MD
LG