Dostupni linkovi

Netanyahu kaže da će Izrael sam odlučiti kako da se brani, nakon poziva na suzdržanost


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, februara 2024.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, februara 2024.

Izrael će donijeti svoje odluke o tome kako da se brani, rekao je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, dok su ga zapadne zemlje ponovo pozvale da se suzdrži od osvete Iranu.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i grupa G7 najavile su da razmatraju strožije sankcije protiv Irana, za koje kažu da će biti uvedene kako bi se Izrael smirio i uvjerio da ne odgovara na iranski napad.

Teheran je 13. aprila lansirao stotine dronova i projektila na Izrael, izvodeći svoj prvi direktni napad na svog neprijatelja.

Netanyahu se sastao sa britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom i njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, koji su u srijedu posjetili Izrael u nastojanju da spriječi eskalaciju tenzija između Izraela i Irana.

Netanyahuov ured je rekao da se zahvalio Cameronu i Baerbocku na podršci, prije nego što im je rekao: "Želim biti jasan - mi sami donosimo odluke i država Izrael će učiniti sve što je potrebno da je zaštiti sama".

Ranije je Cameron rekao da je jasno da Izrael planira odmazdu protiv iranskog udara, koji je Teheran izveo kao odgovor na napad u kojem su ubijeni vojni zvaničnici u iranskom konzulatu u Siriji za koji Iran okrivljuje Izrael.

Nakon više od šest mjeseci rata u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, koji je podigao tenzije na Bliskom istoku, diplomate traže načine da izbjegnu direktan rat između Izraela i Irana.

Većina iranskih bespilotnih letjelica i projektila ispaljenih na Izrael u subotu oborene su, a nije bilo žrtava.

Izrael kaže da mora uzvratiti na napad kako bi održao kredibilitet svoje odbrane. Iran, s druge strane, kaže da je ovo pitanje zatvoreno, ali da će uzvratiti ako ga Izrael napadne.

XS
SM
MD
LG