Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema roka za održavanje izbora u severnoj Mitrovici


Francuski vojnici nadgledaju Mitrovicu, april 2009. - iz arhive
Izbori za novu opštinu Severna Mitrovica mogli bi biti održani tek u trećem kvartalu ove godine, ocenjuju u Ministarstvu za lokalnu upravu Vlade Kosova. Period do utvrđivanja datuma izbora i njihovog održavanja će biti iskorišćen za pripreme.

Istovremeno, predstavnici Međunarodne civilne kancelarije (MCK) i institucija Kosova u poslednjoj verziji strategije za sever zemlje nisu utvrdili konkretne rokove za ostvarivanje ovih aktivnosti, koje treba da budu početak ostvarivanja strategije za sever Kosova.

Ministar lokalne uprave u Vladi Kosova, Sadri Ferati kaže za RSE da su ciljevi zvanične Prištine da se izbori održe u što kraćem mogućem roku, ali da je realno to period jeseni ove godine, kada će se stvoriti uslovi za održavanje izbora.

Ferati kaže da su formirani pripremni tim i druge komisije koje će pripremiti i podržati održavanje izbora za novu opštinu Severna Mitrovica.
Sadri Ferati

„Zna se da je formirana pripremna grupa za osnivanje nove opštine, postoje i druge radne grupe za podršku priprema za održavanje izbora. Jedna grupa je ona za masovno komuniciranje i informisanje i nastavi će se sa radom. Naš je cilj da stvorimo uslove za održavanje izbora. Za sada ne bih mogao govoriti o nekom konkretnom vremenskom roku“,
kaže ministar Ferati.

U prvoj verziji strategije za sever Kosova bilo je predviđeno da se do maja ove godine održe izbori za novu opštinu, međutim u poslednjoj verziji nema utvrđenog roka do kada će se ona formirati.

Ministar Ferati kaže da očekuje da će to biti na jesen ove godine.

„Vidi se da to ne može da se dogodi naredna tri meseca, već na jesen ove godine. Ja verujem da će se tada stvoriti uslovi da mi planiramo kada će biti datum za održavanje izbora“, kaže Ferati.

Smelost

Stručnjak iz oblasti lokalne samouprave Arben Gashi kaže da se izbori na severu Kosova odlažu zbog nepostojanja uslova da se sada održe, ali i zbog pritisaka međunarodne zajednice koja nije jedinstvena u pristupu ostvarivanju strategije.

„Uzrok su nedostatak spremnosti i pogrešan pristup strategiji od strane institucija Kosova i međunarodnih institucija koje su podeljene. Institucije Kosova nisu stvorile validne preduslove za organizaciju izbora, tako da nemaju smelosti da preduzmu takav korak. Međunarodna zajednica je podeljena, neki su za stavove Srbije, dok drugi zastupaju stavove Kosova, tako da ne mogu da donesu konačnu odluku da li treba održati izbore i kada“, kaže Gashi.
Arben Gashi

On smatra da je glavni problem to što su institucije Kosova više deklarativno za strategiju nego što je to dobro analizirana strategija.

"Ovo odlaganje datuma ima za cilj da se izmeri puls međunarodne zajednice i Srbije i element je za dnevno unutrašnju potrebu."

Strategijom za sever Kosova je predviđeno da njeno ostvarivanje počne održavanjem izbora za novu opštinu Severna Mitrovica. Posle toga bi trebalo da se održe izbori i u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Ostvarivanju strategije se oštro protive kako zvanični Beograd, tako i Srbi sa severa Kosova.

Sadašnja situacija ostavlja nerešeno i pitanje izbora u opštini Parteš, u kosovskom pomoravlju.

Pročitajte i ovo:
Plan EU za integraciju severa Kosova
Srbi sa Severa neće prihvatiti integraciju
Izazovi strategije za sever Kosova
Fejt: Treba rasformirati paralelne strukture
Tači: Kosovo nikada nije bilo bliže EU i NATO-u
Aktuelizovana priča o razmeni teritorija

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG