Dostupni linkovi

Izbori u Crnoj Gori: Ponavljanje neispunjenih obećanja


Predizborni skup DPS-a u Tuzi, septembar 2012.
Predizborni skup DPS-a u Tuzi, septembar 2012.
Osim svakodnevnog presjecanja vrpci i udaranja kamena temeljaca, pečat predizbornoj slatkorječivosti političara daju i brojna obećanja koja uključuju i ona o kapitalnim infrastrukturnim objektima i masovnim zapošljavanjima. Zašto se obećanja tako lako daju a još lakše ne ispunjavaju i koliko crnogorski političari uopšte imaju izgrađen odnos prema javnosti i datoj riječi?

"Odgovoran vozač bi od Bara do Bijelog Polja sadašnjim putem putovao gotovo četiri sata. Odgovoran vozač će nakon izgradnje auto puta od Bara do Bijelog Polja putovati sat i po" - tako je još u oktobru 2009 u Gornjim Mrkama u blizini Podgorice, okružen građevinskim mašinama, a u prisustvu premijera Srbije i Hrvatske, tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović pompezno najavio projekat stoljeća, kako je nazvana izgradnja autoputa koja bi povezala sjever i jug Crne Gore.

Mašine se već godinama ne pomjeraju ali se o projektu i dalje uveliko govori. Tako je u srijedu uveče predsjednik SDP-a, manje članice vladajuće koalicije, Ranko Krivokapić uvjeravao da je auto-put i dalje realna priča a ne dio predizbornih obećanja, što, prema njegovim riječima, potvrđuje zainteresovanost za taj projekat Evropske investicione i Kineske državne banke.

Iz ove izborne kampanje ostaće upamćeno i obećanje Mila Đukanovića na tribini u Nikšiću kako će u naredne četiri godine biti otvoreno čak 40 000 radnih mjesta.

"Držite me za riječ, bićemo u prilici da za četiri godine razgovaramo na ovom istom mjestu i da vidimo da li smo ispunili obećanje", poručio je lider DPS-a.

Upravo da bi utvrdili koliko se političari drže date riječi, Centar za Demokratsku tranziciju odnedavno je pokrenuo projekat portala istinomjer.me.

Šta su od polovine jula markirali i koja su njihova glavna zapažanja, pitali smo direktorku te nevladine organizacije Milicu Kovačević.

"Ima onih obećanja koja su realna i koja se mogu ispuniti ali ima i onih koja idu na taj neki politički momenat i koja se izgovaraju u predizbornoj euforiji bez namjere i mogućnosti da se kasnije ispune. Istinomjer je negdje u 70 posto slučajeva tretirao izjave predstavnika vladajuće koalicije i vladajućih funkcionera budući da oni upravljaju resursima, da oni odlučuju o našem novcu, te da s toga njihova eventulano neispunjena obećanja imaju veću težinu, ali smo jednako tretirali obećanja i opozicionih predstavnika. Tu se trenutno ne pokazuju neke znatne razlike", navodi Milica Kovačević.

Građani postali imuni

Kako na brojna obećanja koja su se mogla čuti tokom ove predizborne kampanje gleda Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje?

"Budući da se značajan broj tih obećanja ponavlja od izbora do izbora očito je da naši građani ne provjeravaju one za koje glasaju, odnosno da su i sami postali imuni na to što je data riječ i mi prosto kao društvo nijesmo u stanju da bilo koga stavimo u poziciju taoca sopstvenih riječi. To, naravno, ohrabruje vladajuću koaliciju da obećava više nego što može da učini i ispuni i dakoristi tu vrstu sredstva za ono što je njena odsudna bitka danas a to je da dobije apsolutnu većinu", ocjenjuje Daliborka Uljarević.

Naše sagovornice pitali smo čemu pripisuju lakoću predizbornih obećanja? Iskrenom uvjerenju onih koji ih izriču ili manipilativnosti koja računa na kratko pamćenje odnosno zaborav birača?

Daliborka Uljarević primjećuje kako naši političari nemaju izgrađen odnos prema javnosti i nemaju odgovornost da snose posljedice svoje nedosljednosti.

"Prvenstvena je odgovornost na onima koji tako olako daju obećanja za koja su svjesni u trenutku dok ih izgovaraju da su potpuno nemoguća misija. Na drugoj strani, ja mislim da različiti sektori u društvu imaju podjednaku odgovornost da rade na podizanju nivoa opšte političke kulture koja će voditi i ka onom što je svijest naših građana da drugi put razmisle šta su im u prethodnom izbornom ciklusu političari obećavali, odnosno da ih kazne za ono što su neispunjena obećanja"; smatra Daliborka Uljarević.

Milica Kovačević iz Centra za Demokratsku tranziciju, pak, optimistično zaključuje:

"Ovo je tek početak i mi se nadamo da ćemo do narednih izbora, za četiri godine makar djelimično uticati na promjenu te dominantne kulture da se nešto lako izgovara i lako obećava a sve u uvjerenju da to niko nikada više neće provjeriti", zaključuje Milica Kovačević.
XS
SM
MD
LG