Dostupni linkovi

CG opozicija: Predizborno manipulisanje Petnjicom i Vračanima


Sa jedne od sjednica Vlade, ilustracija
Sa jedne od sjednica Vlade, ilustracija
Crnogorska Vlada je u četvrtak usvojila odluku kojom će predložiti Skupštini da se ustanovi opština Petnjica i konačno riješiti pitanje državljanstva crnogoraca iz albanskog sela Vrake, koji već dvadeset godina žive bez državljanstva.

S obzirom da je pitanja koja su otvorena više decenija Vlada razmatrala baš u četvrrtak, samo četiri dana uoči izbora, predstavlja prema reakcijama opozicije dovoljan razlog za podozrenje.

Vlada je pokrenula inicijativu za povratak statusa opštine Petnjici koja trenutno pripada Beranama, ali i rješenje pitanja državljanstva za skoro 2.000 Crnogoraca iz albanskog sela Vrake koji više od dvije decenije žive bez državljanstva pa se, imajući u vidu da će danas pokrenutu inicijativu rješavati nova vlada i nov parlament, te da dolazi baš na vrhuncu predizborne kampanje, javljaju optužbe da ova dva važna pitanja koja zaslužuju kvalitetno rješenje vlast zloupotrebljava zarad jeftinog populizma, odnosno, osvajanja nekog glasa više.

Za funkcionera opozicione koalicije Demokratski front Koču Pavlovića nema dileme.

"Ove najavljene odluke Vlade za opštinu Petnjica i status Vračana su najobičniji predizborni marketing DPS-a i i oni predstavljaju jednu veliku prevaru. Ja se iskreno nadam da stanovnici Petnjice i Vračani neće nasjesti na ovu prevaru DPS-a", kaže Pavlović.

Petnjica, varošica na sjeveru Crne Gore je izgubila status opštine 1957. godine zajedno sa oblžnjom opštinom Andrijevica, ali je Andrijevica taj status povratila 1991. godine.

Višedecenijska borba Petnjičana za povratak opštine je krunisana ljetošnjim konsultativnim referendumom kada su građani tog područja, apsolutnom većinom, izglasali da se Petnjici vrati nekadašnji status.

Vrijeme za to je, čini se, došlo ali je stavljeno u kontekst predstojećih izbora. Zanimljivo je da davanje statusa opštine Petnjici i želju vlasti da osigura pobjedu na tom području ne povezuje samo opozicija.

Sam premijer Igor Lukšić je, najavljujući inicijativu, u jedan niz stavio: prethodne izborne pobjede, rezultat predstojećih izbora i svoje očekivanje da će to biti zapečaćeno upravo vladinom odlukom u četvrtak.

„Petnjica je našim pobjedama uvijek davala značajan doprinos. Nadam se da će tako biti i ovog puta, tim prije jer ćemo u četvrtak usvojiti preporuke koje ustanovljavaju opštinu Petnjica", rekao je Lukšić prije tri dana.

Pitanja jesu legitimna

U najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji podsjećaju da je SNP još prilikom usvajanja Zakona o teritorijalnoj organizaciji predlagala vraćanje statusa opštine nizu mjesta u Crnoj Gori, a da je među njima bila i Petnjica.

"Način na koji se vladajuća koalicija i od tog perioda i prilikom definisanja ovih sada odluka odnosila prema tom pitanju pokazuje da nemaju ozbiljan odnos prema cijeloj Crnoj Gori, prema svim područjima koja ispunjavaju te uslove. Nijesam sigurna da je to posao koji će biti završen do kraja", ocjenjuje Snežana Jonica iz SNP-a.

Dritan Abazović
Dritan Abazović
Svi predstavnici opozicije se slažu da su pitanja sa dnevnog reda Vlade u četvrtak legitimna i da se zaista bave problematikom koja zahtijeva ozbiljan pristup i konačno rješenje.

Među njima je i funkcioner novoosnovane Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović, koji podsjeća da je tokom predizborne kampanje lider koalicije DPS-SDP Milo Đukanović javno obećao da će i podgorička opština Tuzi sa većinskim albanskim življem postati samostalna opština.

"Vrijeme i način koji je odabran od strane Vlade govori da se radi o predizbornim trikovima", kaže Abazović.

"Nije sprono da i Petnjica i sva ostala mjesta koja imaju i ekonomsku i socijalnu kategoriju i ispunjavanje svih uslova za dobijanje opštine trebaju da budu opštine zato što je to njihovo apsolutno pravo. Ali služiti se ovakvim trikovima , ovo je samo srozavanje ugleda i samih Petnjičana i njihovih zahtjeva ali i koalicije koja nudi takvo rješenje", smatra Abazović.

Koalicija koja nudi takvo rješenje u četvrtak nudi i rješenje za skoro 2.000 Crnogoraca iz albanskog sela Vrake koji su se do sada više puta obraćali najvišim državnim instancama i molili da im se da državljanstvo.

Zbog toga su i protestovali, a to su iskoristili i da upute javne apele i predstavnicima medjunarodne zajednice da im pomognu, a Vlada je odlučila da im izađe u susret baš četiri dana prije izbora.

Iza biranih riječi Snežane Jonice iz SNP-a može se naslutiti rezerva prema iskrenosti Vlade u pristupu rješavanju ovog problema.

"Ja se iskreno nadam da predstavnici vladajuće koalicije poslije 20 godina ovim predlogom zaista pokušavaju konačno da ispoštuju ljude koje su izmanipulisali prije 20 godina. Ali u svakom slučaju, što god oni uradili danas, poslije 14. oktobra mi ćemo biti u poziciji da naše rješenje koje smo formulisali i koje na poptuno kvalitetan način rješava pitanje Vračana i njihovo konačno dobijanje statusa crnogorskih državljana realizujemo u novom sazivu skupštine i u novoj vladi", kaže Jonica.

"Sva ova pitanja u vezi sa statusom Petnjice, Tuzi i državljanstva mislim da će od strane građana imati negativan efekat i da je Vlada jednostavno razotkrila i veliku paniku koja vlada u vladajućoj koaliciji kao i nemogućnost da na nekim konkretnim i riješenim projektima održe vlast, već da na nekim obećanjima koja nijesu principijelna i politički etična, a jesu legitimna, traže podršku građana na nedjeljnim izborima", zaključuje Dritan Abazović.
XS
SM
MD
LG