Dostupni linkovi

Crna Gora: Kampanju obilježila negativna retorika


Predizborni plakati u Podgorici
Kampanja pred parlamentarne izbore 14. oktobra ulazi u sami finiš. Prema ocjeni političkih posmatrača ona je najnegativnija u posljednjih desetak godina i uglavnom se svodi na optužbe političkih konkurenata.

Iz dana u dan retorika dobija na težini i oštrini, posebno između vladajuće koalicije predvođene Milom Đukanovićem i opozicionog Saveza na čijem je čelu Miodrag Lekić.Prema mišljenju Rada Bojovića, političkog analitičara i predsjednika političkog kluba Pravedna Crna Gora, ova predizborna kampanja je najnegativnija nakon referenduma na kome je obnovljena crnogorska državna nezavisnost. Objašnjenje za to nalazi u potrošenoj političkoj klasi koju čini vlast koja ne može da realizuje ono što je obećala i gubitnička opozicija koja ne uspijeva da se nametne kao alternativa.

"Kada imate takve dvije iscijeđene politike onda je preostalo da se to nadomjesti sa onom retorikom kojom neko pretpostavlja da mu može pomoći za izborni rezultat. U ovoj kampanji naravno da u tome prednjači vladajuća koalicija svjesna činjenice da mnogo toga što su obećali nije ispunjeno i da nemaju sa čim osobito da se pohvale kada je u pitanju ukupno stanje sistema i standard građana i onda oni idu na ono što su poslovične slabosti opozicije gdje mogu vrlo lako da po njihovoj procjeni tu i takvu opoziciju diskredituju", kaže Bojović.

Uvertira u predsjedničke izbore

Kada siđu sa pregrijane predizborne bine na kojoj je gotovo sve dozvoljeno, šta sami učesnici uviđaju o tonu kampanje i koliko su svjesni njene žestine? Za Obrada Miša Stanišića iz vladajuće Demokratske partije socijalista sve protiče u relativno korektnoj atmosferi.

"Nije to ništa neobično. I te vatrenije izjave nijesu bile strašne. Mislim da je do sada sve to bilo korektno. Posebno bih rekao da DPS sa svojim koalicionim partnerima vode jednu korektnu kampanju. Tu nema ni uvreda, ni bilo čega lošeg. Oni koji to rade, neka to njima služi na čast", poručuje on.

Lider Socijalističke narodne partije Srđana Milića je oštricu svojih kritika i optužbi uglavnom svalio na Mila Đukanovića. No, funkcioner te partije Vaslije Lalošević konstatuje kako je SNP dosada uglavnom vodila pozitivnu kampanju.

"Što se nas tiče kampanja je bila korektna i sa porukama koje su bile isključivo bile upućene ka tome šta ćemo raditi u budućnosti. Pretpostavljam da bi i ostale kolege možda mogle reći da je bilo tako ali u nekim slučajevima i nije. Bilo je oštre retorike, bilo je vrijeđanja u čemu je prednjačila vladajuća koalicija. No, generalno skupovi, koliko ja vidim protiču bez incidenata", navodi Lalošević.

Na kraju nije li kampanja pred predstojeće parlamentarne izbore, sa preovlađujućim negativnim tonovima, samo uvertira u ono što slijedi za samo nekoliko mjeseci, a to su predsjednički izbori?

"Pa, očigledno je da će se to nastaviti. Ne vidim šta tu temeljitije može da se izmijeni. Sigurno je da će ovaj izborni ciklus da se zaokruži u duhu te negativne kampanje, ma ko bio predsjednički kandidat", kaže Rade Bojović.
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG