Dostupni linkovi

Crnogorski izbori: Kampanje i na društvenim mrežama


Ilustracija
Ilustracija
Gotovo sve političke partije i koalicije koje učestvuju na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori imaju svoje naloge na društvenim mrežama, prije svega Fejsbuku i Tviteru, preko kojih propagiraju svoje političke stavove i vizije i pokušavaju da dođu do potencijalnih glasača.

Audio i video zapisi sa političkih skupova, predstavljanje kandidata za poslanike, saopštenja učesnika izborne trke o aktuelnim temama pa i vicevi o političkim protivnicima, mogu se naći na fejsbuk stranicama i drugim društvenim mrežama gotovo svih političkih subjekata koji učestvuju u aktuelnoj izbornoj kampanji.

Broj pratilaca na raznim društvenim mrežama kreće se od nekoliko stotina do par hiljada zainteresovanih za epilog predstojećih izbora i političku budućnost.

Za učesnike izborne trke Fejsbuk, Tviter, Linkedin, Youtube i drugi nalozi su veoma bitan element kampanje jer između ostalog partije pokazuju da vladaju internet tehnologijama i na praktično besplatan način šire svoje poruke do građana.

Cilj opozicione koalicije Demokratski front je da smanji apstinenciju mladih ljudi, a najbolji mehanizam za komunikaciju s mladima je Fejsbuk.

Profil Pozitivne Crne Gore na Fejsbuku
Profil Pozitivne Crne Gore na Fejsbuku
"Posebno bih naglasio važnost te društvene mreže u pristupu mladim ljudima koji su potencijalni apstinenti. Tu prije svega mislim na one kojih je najveći broj i koji su potencijalni birači Demokratskog fronta jer vidimo da nas podržavaju u svojim komentarima ali su dosta bezvoljni kada je u pitanju sami izlazak na izbore, uplašeni procedure i onda im mi na taj način, kroz direktnu komunikaciju pojašnjavamo da je svaki glas jednako važan", kaže Slaven Radunović, funkcioner Demokratskog fronta.

I za Pozitivnu Crnu Goru je veoma važna komunikacija sa građanima i upravo da građani direktno diskutuju o važnim društvenim temama.

"Ono što mi smatramo najvažnijim jeste da crnogorski građani ovim putem imaju prostro da se povezuju, učestvuju, diskutuju o različitim temama kada je u pitanju Pozitivna Crna Gora. Oni su zaista iskoristili ovaj prostor da se uključe u politički život Pozitivne Crne Gore", kaže Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore.

Površan pristup

Moćan i besplatan kanal komunikacije kao što su društvene mreže predstavljaju osnovno sredstvo za uticaj na birače u razvijenim zemljama.

Međutim, prema svim pokazateljima u Crnoj Gori internet nije osnovno sredstvo propagande kaže nekadašnji novinar i stručnjak za medije Momčilo Stojanović.

"Horde aktivista idu po Crnoj Gori i direktno komuniciraju sa ljudima, idu od vrata do vrata. Na plakatima, bilbordima i ako nađete neku internet adresu, sigurno nećete naći ni Fejsbuk ni Tviter nalog kandidata. Izgleda da niko ne računa na taj oblik komunikacije. Sajtovi stranaka su uglavnom ili ne ažurirani ili se svode na one najelementarnije informacije i govore predsjednika. Tako da, što se tiče korišćenja interneta, odnosno društvenih mreža u Crnoj Gori u ovim izborima, iskoristio bih jednu parafrazu Zorana Stanojevića koji kaže da će to sve ličiti na okršaje avijacija u I svjetskom ratu, romatnično ali bez većeg uticaja na rezultat", navodi Stojanović.

Duško Mihajlović koji se bavi on-line marketingom, analizirajući kvalitet, ažurnost, zanimljivost Fejsbuk stranica političkih partija i koalicija ocjenjuje da prostim uvidom u stranice se pokazuje da su poruke neprilagođene za medij kao što je Fejsbuk, što govori o površnom pristupu društvenim mrežama.

"Jednostavno nedostaje ta interaktivnost, komunikacija je jednosmjerna, a ima i nekih propusta. Imate primjer jedne političke partije koja je svrstana u kategoriju lokal biznis. Pojedine političke partije koriste mogućnost plaćenog marketinga, takođe na Fejsbuku. Međutim, i ti oglasi su puka kopija nekih printanih materijala. Još jedan od karakterističnih primjera površnog pristupa Fejsbuku kao mediju je činjenica da je jedna politička partija nekih 18 vijesti objavila u razmaku od 10 minuta. Kada objavite 15 informacija u 5 minuta jednostavno umanjujete šansu veliki broj ljudi vidi tu informaciju na svom tajmlajnu", ocjenjuje Mihajlović.

Mogu li društvene mreže biti zloupotrijebljene, odnosno da se propaganda sa mejnstrim medija prenese na društvene mreže u vrijeme izborne tišine i tokom dana glasanja.

Momčilo Stojanović kaže da nijedan zakon ne pokriva bilo kakvu zloupotrebu na internetu, ali procjenjuje da ni eventualna zloupotreba neće imati uticaj na izborni rezultat.

"Sve su zloupotrebe, posebno na internetu, moguće i to u najrazvijenijim sistemima, ali kod nas čisto sumnjam da i može biti nekih bitnih zloupotreba sa stanovišta efekata. To je sredstvo koje se malo koristi i veoma malo može uticati na rezultate izbora. Čak mislim da i ne može uticatio na krajnji rezultat izbora", kažeStojanović.
XS
SM
MD
LG