Dostupni linkovi

Stranke vagaju, samostalni kandidati traže šansu


Jedna od stranačkih konvencija pred izbore, ilustrativna fotografija
Jedna od stranačkih konvencija pred izbore, ilustrativna fotografija

Dok parlamentarne političke partije u Crnoj Gori još vagaju koga će kandidovati u predsjedničkoj trci, nekoliko vanstranačkih ličnosti je najavilo svoje kandidature i pokrenulo proceduru prikupljanja neophodnih potpisa podrške građana, kako bi njihova kandidatura postala zvanična. Nestranački kandidati obilaze gradove i uglavnom kritikuju društvenu i političku stvarnost u Crnoj Gori.

Oni koji su u ovom trenutku najavili kandidaturu na predsjedničkim izborima koji će se održati 15. aprila su privrednik Vasilije Miličković, dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, profesor Dragan Hajduković i Hazbija Kalač ispred Stranke pravde i pomirenja. Par nedjelja unazad oni obilaze gradove gdje traže potencijalnu podršku u potpisima građana. Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora.

To znači da je za svaku kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore potrebno prikupiti 7.932 potpisa. Koliko je ovaj posao težak za potencijalnog kandidata koji iza sebe nema političku partiju, za Radio Slobodna Evropa govori Vasilije Miličković koji vjeruje da će uspjeti u prikupljanju skoro osam hiljada potpisa:

„Izborni štab je zaista aktivan posljednjih dvadesetak dana. Čitava Crna Gora je pokrivena i mislim da smo veoma blizu da ispunimo cenzus od 8.000.“

Podsjetimo vladajuće i opozicione političke partije u ovom trenutku nemaju ni izdaleka ime koje će biti njihovi kandidati na predsjedničkim izborima. Predsjednik najjače stranke Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ne objavljuje kandidaturu i pored potpune podrške u partiji i među koalicionim partnerima. Opozicione stranke pregovaraju i traže kompromis ili najbolju kombinaciju za isticanje jedinstvenog kandidata koji će se suprotstaviti kandidatu vladajuće koalicije. U međuvremenu individualni kandidati prikupljaju potpise, pa tako je profesor Đorđije Blažić započeo kampanju iz Nikšića uglavnom kritikujući političku stvarnost u Crnoj Gori.

„Da li postoji neka negativna društvena pojava koju Crna Gora nema? Ja mislim da ne postoji. Sve ono što nije valjalo i što nije poznato normalnim demokratskim sistemima cvjeta u Crnoj Gori već 27 godina. Imamo li pravo da se ušančimo i da ne vodimo računa o budućim generacijama. Ovo je pitanje budućnosti Crne Gore“, rekao je Blažić.

I potencijalni predsjednički kanididat Vasilije Miličković kaže da su mu protivnici lideri svih postojećih partija.

„Mislim da narod prepoznaje naš program i ideju – rat protiv partitokratskog sistema. Dakle mi smo ušli u rat protiv svih lidera i partija u Crnoj Gori koji su za sebe zarobili državu i pretvorili je u privatnu državu, a posebno Đukanović“, kaže Miličnović.

Vladajući ne mogu dobiti ove izbore: Dragan Hajduković
Vladajući ne mogu dobiti ove izbore: Dragan Hajduković

Kako je saopšteno iz štaba potencijalnog kandidata Hazbije Kalača on je već prikupio preko 4.000 potpisa podrške. Profesor Dragan Hajduković nije prvi put kanidat za predsjednika Crne Gore. Na njegovom primjeru se ranije pokazalo da vanstranački kandidati, bez podrške političkih partija nemaju mnogo šanse za trijumf na izborima. Bez obzira što je najavio kandidaturu, profesor Hajduković je pozvao opozicione poslanike da održe zajedničku sjednicu na kojoj bi izabrali kandidata za predsjedničke izbore.

"Vladajuća partija ne može dobiti ove predsjedničke izbore, ali im vašim lošim radom možete pokloniti pobjedu", poručio je Hajduković poslanicima opozicije.

Pored navedenih poznatih potencijalnih kandidata, mogućnost kandidature je u jednom trenutku najavio i novinar Marko Milačić i to nakon nedavnog razgovora u Moskvi sa zamjenikom sekretara Generalnog savjeta Putinove Jedinstvene Rusije, Sergejom Železnjakom. Milačić je u procesu formiranja stranke pod nazivom Prava Crna Gora koja će se, između ostalog, zalagati za jačanje veza Crne Gore sa Srbijom i Rusijom.

Krajnji rok za predaju potpisa podrške i kandidaturu je kraj marta, odnosno ostalo je još četrdesetak dana do do kada je moguće kandidovati se za predsjednika. Kako je ranije objavljeno Vlada je budžetom za izbornu 2018. godinu opredijelila skoro dva miliona eura za održavanje izbora. Osim predsjendičkih izbora u aprilu, Crnu Goru očekuju i lokalni izbori u više gradova među kojima je i Glavni grad Podgorica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG