Dostupni linkovi

Ko će na crtu kandidatu Đukanovićevog DPS-a?


Aleksa Bečić: Gospodo iz opozicije, ako nećete da stanete iza mene, staću ja iza vas
Aleksa Bečić: Gospodo iz opozicije, ako nećete da stanete iza mene, staću ja iza vas

Potraga opozicionih stranaka u Crnoj Gori za zajedničkim predsjedničkim kandidatom, koji će parirati kandidatu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), traje mjesecima. U političkom trenutku kada je zamrznuta komunikacija jedan od opozicionih lidera Aleksa Bečić je nagovijestio mogućnost sopstvene kandidature.

Samo par dana uoči lokalnih izbora u dva crnogorska grada, Beranama i Ulcinju, i u trenutku kada se nijedna parlamentarna partija nije izjasnila o potencijalnom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, lider Demokrata Aleksa Bečić indirektno je najavio spremnost da se kandiduje na predsjedničkim izborima, ukoliko opozicija ne pronađe i predloži nestranačku ličnost.

"Izvolite gospodo iz opozicije, ako nećete da stanete iza mene, staću ja iza vas, iskreno i nesebično...", poručio je Bečić.

Ovim povodom iz najjače opozicione grupacije Demokratskog fronta (DF) odgovaraju da je Bečićev govor konfuzan, ali je, kako kažu, jasno da nosi poruku "koja dalje dijeli opoziciju".

Poslanik Jovan Vučurović smatra da je ta poruka prvenstveno upućena onom dijelu opozicije koja sebe naziva "građanskom" a to su Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića, DEMOS Miodraga Lekića i Građanski pokret URA čije je lider Dritan Abazović i Socijalistička narodna partija (SNP) - ocijenjuje Vučurović za Radio Slobodna Evropa.

"Jer je on u ovom slučaju poslao poruku svojim saradnicima, rekao bih, prije svega iz građanske opozicije. Prije svega se Ranku Krivokapiću, Rašku Konjeviću ili Miodragu Lekiću obratio kroz riječi da neće podržati one koji su 'nekada bili u Milovim lopovskim vladama', naveo je Vučurović.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je iz Berana pozvao opozicione kolege da u narednih deset do 15 dana dogovore ime zajedničkog nestranačkog kandidata parlamentarne opozicije na predsjedničkim izborima i da mu ga saopšte.

Potom je Bečić kazao da za to imaju samo dva uslova, a prvi je da oni više neće učestvovati u dogovorima.

"A drugi uslov je da zajednički nestranački kandidat opozicije ne može biti neko ko je ideološki ostrašćen, neko ko je već učestvovao na predsjedničkim izborima i izgubio, te neko ko je obavljao važne poslove i nekada bio u lopovskim vladama Mila Đukanovića. Takvog kandidata nećemo podržati", precizirao je Bečić.

Iz SDP-a Ranka Krivokapića saopštili su da je "dobro što je Bečić konačno prihvatio koncept koji je želja cjelokupne opozicione javnosti" a to je, kaže funkcioner SDP-a Ivan Vujović, nestranačka ličnost kao kandidat cijele opozicije.

Davanje ultimatuma nije dobar pristup: Ivan Vujović (na fotografiji: Skupština Crne Gore)
Davanje ultimatuma nije dobar pristup: Ivan Vujović (na fotografiji: Skupština Crne Gore)

"Svima je jasno da samo nestranačka ličnost može pomiriti partijske razlike i okupiti nespornu opozicionu većinu u Crnoj Gori", rekao je Vujović.

"S druge strane", dodao je, "takvi se dogovori, naravno, ne prave sa predizbornih govornica, već podrazumijevaju razgovor, kao ozbiljan i iskren pristup, dostojan očekivanja naših birača".

"Gospodinu Bečiću, koji tvrdi da ima najjaču partiju, pripada, ukoliko ima iskren pristup, da inicira proces razgovora, čak i da predloži mogućeg nestranačkog kandidata. Davanje ultimatuma drugima i rokova od 10-15 dana, nakon što su uzalud potrošena dva mjeseca, nijesu dobar pristup i uvjeren sam da će se ukoliko imamo iskrene namjere od njega odustati", ističe Vujović RSE.

Iz građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), koja je domaćin narednog sastanka čelnika građanske opozicije, takođe pozdravljaju stav Bečića.

"I mi mislimo da bi bilo korisno i očekujemo od Demokratske Crne Gore Alekse Bečića da još razmisli o tome da li će učestvovati u razgovorima koji će se tim povodom odvijati a koje ćemo mi, vrlo vjerovatno, odmah inicirati nakon lokalnih izbora u nedjelju", kazao je Neđeljko Rudović iz ovog pokreta.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u aprilu 2013. godine opozicija je imala jedinstvenog kanditata, diplomatu Miodraga Lekića, koji je bio protivkandidat Filipu Vujanoviću iz vladajućeg DPS-a. Rezultati ovih izbora su dugo osporavani u opoziciji, a sam Lekić i danas u javnim istupima tvrdi da je pobijedio na tim izborima i DPS pokrao izbore.

Ukoliko se opozicija ne dogovori oko zajedničkog nestranačkog kandidata u narednih 15 dana, Aleksa Bečić je i u tom slučaju imao poruku za opozicione kolege, pa je indirektno najavio da je spreman da bude opozicioni kandidat.

"Znajte da vam uvijek stojim na raspolaganju, da imam i petlje, i volje, i hrabrosti da se suprotstavim bilo kome, a ponajviše Milu Đukanoviću", rekao je Bečić.

Jovan Vučurović iz DF-a smatra da ova izjava Bečića govori da on ne može da sakrije "svoju snažnu želju da se kandiduje" na predsjedničkim izborima.

"Bečić već mjesecima radi na ličnoj promociji, a ujedno sve radi protiv jedinstva opozicije i njenog zajedničkog djelovanja. Neka najzad pokaže političku hrabrost i kaže da se protivi bilo kakvom jedinstvenom djelovanju opozicije", poručio je Vučurović i za RSE ponovio da se DF zalaže za jedinstvo opozicije, te za zajedničku nestranačku ličnost kao kandidata cijele opozicije na predsjedničkim izborima 15. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG