Dostupni linkovi

Da li je pobeda Trudoa u Kanadi Pirova?


Kanadski premijer Džastin Trudo sa suprugom Sofi
Kanadski premijer Džastin Trudo sa suprugom Sofi

Kanadski premijer Džastin Trudo i njegovi liberali pobedili su na izborima, ali nemaju većinu, pa će morati da formiraju ili manjinsku vladu ili da pokušaju da naprave koaliciju sa levičarskom partijom.

Ovi izbori su bili neka vrsta referenduma o Trudou, čiji je prvi mandat bio trnovit i obeležen skandalima, poput fotografija na kojima je kao student bojio lice u crno da bi se maskirao u Afroamerikanca. Mada se izvinjavao javnosti, to je bacilo senku na mladog političara koji promoviše inkluziju.

Liberali su osvojili 157 poslaničkih mandata, 13 manje od neophodne većine u parlamentu sa 338 mesta, pa će morati da se oslone na podršku, pre svega levičarske Nove demokratsku partije (NDP). Iako je stranka Džagmit Singa (Jagmeet Singh) prošla slabije nego na prethodnim izborima, sa 24 osvojena mandata drži u rukama ključeve buduće većine u kanadskom parlamentu.

Opozicioni konzervativci Endrjua Šira (Andrew Scheer) su osvojili najveći broj glasova, ali manje mandata od vladajućih liberala – 121, što je, doduše, veliki skok u odnosu na izbore iz 2015. kada im je pripalo 95 poslaničkih mesta.

Za konzervativce je glasalo 34,4 odsto birača, a liberale 33. U Kanadi se primenjuje većinski izborni sistem, tako da mandat dobija kandidat koji osvoji najviše glasova u određenoj izbornoj jedinici.

Separatistički Kvebečki blok će imati 32 poslanika, za razliku od 10 na prethodnim izborima, a Zeleni 3.

Glasalo je 65 odsto građana sa pravom glasa.

Zadovoljni lideri

"Uspeli ste prijatelji. Čestitam", rekao je Trudo u obraćanju pristalicama u Montrealu.

On je kazao da su birači "odbacili podele i negativnosti…ukidanje raznih benefita i mere štednje, te da su glasali za progresivnu agendu i snažniju akciju protiv klimatskih promena".

Trudo se obratio i građanima Kvebeka i provincija na zapadu Kanade, gde njegova partija, nije dobro prošla: "Čuo sam vaše frustracije".

Istovremeno, na Tviteru je obećao da će raditi u interesu svih.

"A onima koji nisu glasali za nas: Znajte da ćemo raditi svaki dan za vas. Upravljaćemo u interesu svih," kazao je Trudo.

Lider konzervativaca Šir je kazao je "izuzetno ponosan" zbog velikog skoka njegove stranke u odnosu na prethodne izbore, dodajući da je zemlja i "dalje podeljena" te da će pomno pratiti rad Trudoa "njegova liderska pozicija je uzdrmana i njegova vlada će uskoro pasti".

Međutim, kako prenosi BBC, i Šir će morati da preispita svoju poziciju. Naime, iako se predstavio kao kandidat koji brine o pitanjima koja direktno utiču na život i novčanik građana, suočio se sa problemom zbog stavova svoje stranke o gej brakovima i abortusu, što nije naišlo na odobravanje liberalnog i levičarskog bloka birača.

Lider Nove demokratske partije Sing je priznao da su njeni rezultati razočaravajući, ali se fokusirao na budućnost, obećavajući da će učiniti "život Kanađana boljim".

Liderka Zelene partije Elizabet Mej (Elizabeth May) je izjavila da je ostvaila uspeh zato što je osvojila tri mandata, a na izborima 2015. samo jedan.

Referendum o Trudou

Ovi izbori su bili neka vrsta referenduma o Trudou, čiji je prvi mandat bio trnovit i obeležen skandalima.

Došao je na vlast 2015. na talasu obećanja "istinskih promena" i napredka.

Međutim, sada se suočava sa kritikama kojima je dovođena u pitanje njegova sposobnost da ispuni obećanja.

Tako su dovedeni u pitanje njegovi rezultati u zaštiti životne sredine, zbog podrške širenju naftovoda Trans Mountain.

Istovremeno je ubrzo odustao od obećanih izbornih reformi, što je razljutilo levičarske birače.

Uprkos tome, dvadesetak kanadskih stručnjaka je ocenilo da je Trudoova vlada ispunila, u potpunosti ili delimično, 92 odsto obećanja, što nije pošlo za rukom nijednom kabinetu u prethodnih 35 godina.

U međuvremenu, moralni skandal početkom ove godine, doveo je do najvećeg pada podrške Trudou. Prošlog meseca je etička komisija utvrdila je prekršio federalna pravila o sukobu interesa jer je na nedozvoljen način pokušao da utiče na bivšu ministarku u sudskom procesu protiv velike kanadske inženjerske kompanije SNC Lavalin.

Mnogi su sumnjali u Trudoove šanse za ponovni izbor nakon objavljivanja fotografija na kojima se vidi njegovo obojeno lice u crno kako bi se na studentskoj zabavi maskirao u Afroamerikanca.

Mladi Trudo se na pomenutom snimku smeje, sa ispruženim rukama u vis, isplaženog jezika, praveći grimase.

Lice našminkano crnom bojom, češće se praktikovalo u prošlosti naročito u industriji zabave, uključujući belce koji su se šminkali tamnim bojama – a što je masovno osuđivano kao rasističko ponašanje.

Slika sa početka 2000-ih tada 29-godišnjeg Trudoa sa zatamnjenim licem je neugodna za političara koji često govori o nužnosti borbe protiv rasne diskriminacije i u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porekla, dva iz redova autohtone zajednice, odnosno starosedelaca, a polovina su žene.

"Trebalo je da znam bolje, ali nisam. To je bilo nešto za šta tada nisam smatrao da je rasizam, ali sada uviđam da je to rasistički i duboko žalim što sam to učinio", izjavio je tada Trudo.

Iako su često bili u sukobu, američki predsednik Donald Tramp čestitao je Trudou pobedu.

"Čestitam Trudou na divnoj i teško izborenoj pobedi. Kanada je u dobrim rukama. Unapred se radujem radu sa premijerom za dobrobit naših zemalja", naveo je Tramp u poruci na "Tviteru".

Manjinske vlade - retkost

Manjinske vlade nisu neuobičajene u Kanadi - u proteklih 15 godina bilo ih je tri. Istovremeno, koalicione vlade su retkost.

Koaliciona vlada je, međutim, retka. Poslednji put su to pokušali 2008. godine Liberalna i Nova demokratska stranka, ali je premijer Stiven Harper ubrzo raspustio parlament.

Analitičari smatraju da je očigledno da bi Liberali i Nova demokratska partija mogli ponovo da pokušaju da se dogovore. Takođe smatraju da Kvebečki blok – koji je ublažio svoj stav o nezavisnosti – neće ući u koaliciju sa Trudoom ali ni insistirati na održavanju prevremenih izbora.

"Pronaći ćemo način da ovaj parlament funkcioniše," izjavio je lider ove grupacije Iv Fransoa Blanšet (Yves-François Blanchet).

U slučaju da ne formira većinsku vladu, Trudo će morati da pravi kompromise da bi njegovi zakonski predlozi prošli u parlamentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG