Dostupni linkovi

Nevolje kanadskog 'zlatnog dečaka' Trudoa


Kanadski premijer Džastin Trudo

Heroj liberala i progresivaca, kanadski premijer Džastin Trudo (Justine Trudeau), suočen je s najvećim izazovom u svojoj političkoj karijeri i mogućim porazom na jesenjim izborima, pišu svetski mediji pošto je druga visoka zvaničnica vlade podnela ostavku zbog korupcionaškog skandala s velikom korporacijom koja je optužena da je podmićivala zvaničnike režima bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija.

Ostavke u vladi

BBC objašnjava da je korupcionaška afera posebno teška za Trudoa, pošto sporna kompanija SNC-Lavalin, jedna od najvećih svetskih građevinskih firmi, ima sedište u Kvebeku, provinciji koja se smatra ključnom za uspeh premijerove Liberalne partije na izborima predviđenim za oktobar - kada liberali pobede u Kvebeku obično dobiju većinu, a kada izgube tamo, obično teško izgube.

Ostavku je u ponedeljak podnela jedna od najviših zvaničnica kanadske vlade, predsednica Odbora trezora Džejn Filpot (Jane Philpott), nakon što je to prethodno učinila i ministarka za pitanje veterana Džodi Vilson-Rejbold (Jody Wilson-Raybould) koja je do januara bila ministarka pravde i koja kaže da je na toj funkciji bila pod pritiskom da napravi dogovor sa SNC-Lavalin.

Korporacija SNC-Lavalin je optužena za prevaru i korupciju u vezi s 36 miliona dolara mita koje je navodno dala libijskim zvaničnicima između 2001. i 2011.

Vilson-Rejbold je rekla da su Trudo i njegovi saradnici mesecima pokušavali da je ubede da bi suđenje SNC-Lavalina koštalo Kanađane hiljade radnih mesta, ali i glasova za njenu stranku, prenosi BBC, dodajući da je ona rekla da je bila meta "zamaskiranih pretnji", za šta veruje da su ostvarene kada je prebačena u drugo ministarstvo.

BBC ocenjuje da je Filpot bila jedna od članica vlade u koju je Trudo imao najviše poverenja i da se spekuliše da bi posle tri ostavke - ranije je otišao Trudoov saradnik Džerald Bats (Gerald Butts) - mogle uslediti i druge, ali da je pravo pitanje šta će to značiti za Trudoa koji na izbore u oktobru ide sa SNC-Lavalin aferom oko vrata.

Časopis Tajm (Time) ocenjuje da je ostavka druge članice Trudoovog kabineta nanele dodatnu štetu premijeru kojem već opada popularnost. Prema anketi u februaru, 36 odsto ispitanika je navelo da je "veoma zadovoljno" ili "donekle zadovoljno" Trudoovom vladom, dok je u novembru to reklo 45 odsto.

Bledi sjaj Trudoovog brenda

Američki časopis Forin polisi (Foreign Policy) piše da kanadski "zlatni dečak" gubi sjaj, pošto skandal sa SNC-Lavalinom i pritiscima na ministarku Vilson-Rejbold, bivšu liderku starosedelačke zajednice, preti da ugrozi Trudoov brend kao feministe i zaštitnika starosedelačkih naroda koji je pedantno gradio i održavao.

Forin polisi podseća da je 28. februara 1984. kanadsku prestonicu pogodila mećava kada je premijer Pjer Eliot Trudo (Pierre Elliot Trudeau) doživeo težak udarac zbog referenduma o nezavisnosti Kvebeka i sledećeg dana je najavio povlačenje. Trideset pet godina kasnije, skoro na isti dan, ističe časopis, Trudoov sin se suočio s najtežim trenutkom u svoj političkoj karijeri.

Četiri godine Trudoa na vlasti su prošle relativno glatko - većina skandala i kontroverzi je smatrana beznačajnim ili oprostivim, ali dok je njegov reizbor donedavno delovao siguran, sada je Trudo primoran da bude u defanzivi, ocenjuje Forin polisi.

Četiri godine posle obećanja transparentne vlade

Trudo se popeo na najviši položaj u Kanadi obećavajući iskrenu vladu, jednaku zastupljenost i liberalizam, piše Njujork tajms (The New York Times), ističući da je sada premijer upleten u skandal s pokušajem zaštite velike korporacije koja je optužene za korupciju na tri kontinenta.

I uticajni njujorški list ukazuje da su ulazak u vladu Vilson-Rejbolt pre četiri godine mnogi Kanađani pozdravili kao znak Trudoove posvećenosti starosedelačkim narodima i ženskim pravima, pošto je njeno imenovanje doprinelo prvom rodno uravnoteženom kanadskom kabinetu.

Sada je ona u svedočenju parlamentu rekla da su Trudo i njegovi saradnici vršili pritisak na nju. Bivša ministarka pravde je opisala 10 sastanaka, 10 razgovora i niz imejlova, navodeći da je pritisak bio "neprikladan" ali ne i nelegalan. Trudo je, prema njenim rečima, tvrdio da će biti izgubljena mnoga radna mesta i da će se SNC preseliti iz Montreala, i tražio od nje da nađe rešenje, prenosi Njujork tajms.

List podvlači da SNC-Lavalin prate navodi o korupciji u više zemalja, uključujući Bangladeš, Indiju, Kanadu i Meksiko gde su vlasti optužile konsultanta kompanije za umešanost u plan da se sin libijskog diktatora Sadi Gadafi prokrijumčari iz zemlje.

Trudoovi politički protivnici su iskoristili slučaj da prikažu premijera - koji sebe predstavlja kao feministu, pristalicu starosedelaca i transparentne vlade - kao lidera koji je poslao saradnike da zastrašuju ženu iz starosedelačkog naroda da bi pomogao korporaciji. Njujorški list ukazuje da su izbori tek u oktobru, ali da analitičari kažu da mnogo zavisi od toga da li će Trudo uspeti da ublaži skandal, koliko uspešno njegovi protivnici mogu ukaljati njegovu reputaciju i šta će se desiti sa slučajem SNC-Lavalina.

Kao pregaženi jednorog

Kanadska novinarka Lea Meklaren (Leah McLaren) u Gardijanu (The Guardian) u rubrici "Mišljenja" piše da je skandal s pritiscima na ministarku zbog SNC-Lavalina pokazao da kanadski premijer nije heroj kakvim ga je većina smatrala.

"Za kanadske liberale ili bilo koga od nas koji se držimo zastarelih ideja kao što su dobro upravljanje i liberalne demokratske vrednosti, to je bilo kao da gledate da je kamion oborio jednoroga", napisala je Meklaren, dodavši da je "nesumnjivo predivan kanadski liberalni premijer Džastin Trudo - ponosni feminista, branitelj manjinskih prava, zagovornik transparentnosti, inkluzivnosti i pristojnosti" moralno iseciran posle prošlonedeljnog saslušanja bivše ministarke pravde i glavne tužiteljle.

Meklaren ocenjuje da će se, ako se svedočenje Vilson-Rejbolt pokaže istinitim, ispostaviti da je Trudoovo ponašanje bilo daleko izvan granica poštenog ili pristojnog.

"Za lidera čiji se čitav identitet, sve do prstiju njegovih pamučnih čarapa, zasniva na pravednosti i pristojnosti - to je čisti politički otrov", istakla je kanadska novinarka.

XS
SM
MD
LG