Dostupni linkovi

Novi video Trudoa sa crnim licem


U četvrtak je objavljen novi video na kome je lice kanadskog premijera Džastina Trudoa našminkano crnom bojom u vreme kada je bio tinejdžer ili u ranim 20-im godinama.

Trudo se izvinio u sredu nakon što su objavljene fotografije sa dve slične scene – jednom kada je bio nastavnik, a drugi put student.

Na snimku, do koga je prvi došao “Global News”, vidi se Trudo u majici i pocepanim farmerkama, dok su njegovo lice i ekstremiteti prekriveni crnom bojom. Mladi Trudo se na pomenutom snimku smeje, sa ispruženim rukama u vis, isplaženog jezika, praveći grimase.

Njegova Liberalna partija je saopštila da je video autentičan i snimljen je početkom 1990-ih, prenosi “Bi-Bi-Si” (BBC).

Trudo se u četvrtak veče ponovo izvinio građanima rekavši da tada nije znao koliko je njegovo ponašanje štetno, te da danas nije čovek koji je to tada učinio.

Lice našminkano crnom bojom, češće se praktikovalo u prošlosti naročito u industriji zabave, uključujući belce koji su se šminkali tamnim bojama – a što je masovno osuđivano kao rasističko ponašanje.

Neugodne slike po Trudoa objavljene su manje od pet nedelja uoči izbora u kojima ga čeka neizvesna borba da dobije drugi mandat. Naime, Konzervativna partija predvođena Endrjuom Širom (Andrew Scheer), prema istraživanjima javnog mnjenja ima podjednake šansi na izborima 21. oktobra.

Slika sa početka 2000-ih tada 29-godišnjeg Trudoa sa zatamnjenim licem je neugodna za političara koji često govori o nužnosti borbe protiv rasne diskriminacije i u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porekla, dva iz redova autohtone zajednice, odnosno starosedelaca, a polovina su žene.

“Trebalo je da znam bolje, ali nisam. To je bilo nešto za šta tada nisam smatrao da je rasizam, ali sada uviđam da je to rasistički i duboko žalim što sam to učinio,” izjavio je Trudo u sredu nakon što je magazin "Time" objavio fotografiju nastalu na zabavi zvanoj “Arapske noći” dok je bio predavač u jednoj privatnoj školi.

“Obukao sam Aladinov kostim i stavio šminku. Nisam to smeo da učinim,” dodao je Trudo.

Na slici se vidi kako nosi turban i beli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom.

Na drugoj slici objavljenoj u sredu vidi se kako Trudo učestvuje u šou emisiji za talente, kao učenik srednje škole, sa licem našminkanog tamnom bojom i peva “Day-O”, jamajsku narodnu pesmu koju je popularisao američki aktivista za ljudska prava Hari (Harry) Belafonte.

Lider konzervativaca Šir je rekao da je “veoma šokiran i razočaran” zbog fotografije.

“To šminkanje delo je otvorenog podsmeha i rasizma. Ono što su Kanađani videli je neko sa potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i nije spreman da upravlja ovom zemljom,” istakao je Šir.

Kako javlja “Bi-Bi-Si”, Trudo je pozvao kandidate na izbornim listama iz njegove Liberalne partije da im se izvini zbog svojih postupaka.

Imidž Trudoa, koji je ranije uživao izuzetnu popularnost, u poslednje vreme je uzdrman serijom diskutabilnih poteza, uključujući pritisak na bivšeg ministra pravde da osigura da velika građevinska kompanija bude oslobođena postupka po optužbi za korupciju. Nadzorno telo je prošlog meseca saopštilo da je Trudo time prekrišio etičke norme.

Trudo je u sredu odbacio mogućnost podnošenja ostavke.

XS
SM
MD
LG