Dostupni linkovi

Trump: Kanada i Meksiko za trgovinski sporazum sve je na SAD


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je u četvrtak da su Kanada i Meksiko u potpunosti na liniji i novom Sjevernoameričkom trgovinskom ugovoru USMCA, koji je zamjena za NAFTA-u. Sada je, kako je rekao, na SAD da osiguraju njegovo usvajanje.

U razgovoru sa novinarima u Bijeloj kući, Trump je rekao da se nada da će Kongres djelovati brzo i usvojiti trgovinski ugovor sa Kanadom i Meksikom. Iduće sedmice 20. juna kanadski premijer Justine Trudeau posjetiće Trumpa u Vašingtonu na razgovorima o ratifikaciji ugovora.

"Nadam se da mogu reagovati brzo, jer to možemo uraditi veoma, veoma brzo, ako možemo dobiti podršku od demokrata u Kongresu, predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi, oni to moraju pogurati naprijed," rekao je Trump, prenosi Reuters.

Trumpova administracija pritiska Kongres da ubrza glasanje o USMCA sporazumu, ali demokrate traže više vremena da razmotre sadržaj sporazuma, a Pelosi pritiska da se poprave mehanizmi za osiguravanje poštovanja radnih i standarda zaštite životne okoline.

Republiknci koji kontrolišu Senat, traže glasanje o sporazumu prije avgusta da bi uzbjegli debatu o budžetu, i zbog očekivanog intenziviranja predsjedničke kampanje za 2020. na jesen.

Ali Pelosi koja je u ime demokrata na čelu Predstavničkog doma kontroliše raspored za trgovinsku legislativu, i nema izgleda da će pristati da se USMCA nađe na glasanju u tom tijelu tokom ljeta.

"Ja se nadam da će biti odobren veoma brzo. Svi to žele. Sada je sve na Kongresu. U Predstavnikom domu je na razmatranju. Ali izgleda da ga svi žele. Kao što znate Kanada i Meksiko su totalno na liniji i sada sve zavisi od nas. Muslim da će to da ima izvanredan efekat, puno novca i puno poslova" rekao je Trump novinarima.

XS
SM
MD
LG