Dostupni linkovi

Izraelsko tužilaštvo najavljuje istragu protiv bivše kompanije lidera opozicije


Lider izraelske opozicije Beni Ganc
Lider izraelske opozicije Beni Ganc

Kancelarija izraelskog vrhovnog tužioca razmatra pokretanje istrage o potencijalnim kriminalnim vezama između policije i kompanije koju je predvodio lider izraelske opozicije Beni Ganc, javljaju izraelski mediji, a prenosi Beta.

Sam Ganc, koji je vođa saveza partija centra Plavo i belo, nije osumnjičen.

"Sve zvuči kao politički pritisak. Ja sam potpuno smiren. To je proveravano ranije i nije bilo sumnji na krivična dela", rekao je Ganc.

Bivši načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganc vodio je “Petu dimenziju”, kompaniju za sajber bezbednost koja je vodila pregovore sa izraelskom policijom o prodaji svog proizvoda. Kompanija je bankrotirala prošle godine.

Izraelski državni tužilac navodno smatra da je policija prekršila zakon o javnim nabavkama, falsifikujući tender u svojim poslovima sa kompanijom.

Izraelsko Ministarstvo pravde je odbilo da komentariše navode koji dolaze dve nedelje pred parlamentarne izbore u Izraelu, na kojima je Ganc najozbiljiniji protivnik aktuelnog premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Inače, i Netanjahu je prošle godine optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući uzimanje mita i primanja skupih poklona od bogatih biznismena, ali i donošenja propisa koji idu u korist medijskim moćnicima, a sve u zamenu za povoljno izveštavanje o njemu i njegovoj porodici.

Izraelski lider poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje pravni sistem, policiju i medije za "lov na veštice" protiv njega.

Izbori 2. marta su treći za manje od godinu dana, jer nakon dve runde izbora u aprilu i septembru 2019. nije bilo jasnog pobednika.

Ni Netanjahu ni Ganc nisu mogli da obezbede parlamentarnu većinu od 61 poslanika, a ispitivanja javnog mnjenja pred nove izbore pokazuju da će situacija biti slična i nakon ponovnog glasanja.

XS
SM
MD
LG