Dostupni linkovi

Suđenje Netanjahuu za korupciju 17. marta


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Suđenje za korupciju premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu počeće 17. marta, samo dve nedelje posle parlamentarnih izbora saopštio je danas, 18. februara, izraelski sud.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit je u novembru podigao optužnicu protiv Netanjahua za primanje skupih poklona od bogatih prijatelja bisnismena i što je u zamenu za pozitivno izveštavanje u medijima nudio usluge.

U kratkom saopštenju suda je navedeno da se očekuje da će Netanjahu prisustvovati početnom saslušanju.

U Izraelu će se 2. marta održati treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana. Na tim izborima Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom od preko 13 godina, se bori za političko preživljavanje.

Prve dve runde izbora bile su mahom referendum o Netanjahuu, a ne očekuje se da treći budu drugačiji.

Netanjahu u svojoj kampanji nastoji da skrene pažnju sa optužbi za korupciju, ističući pre svega svoje veze sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Njegov glavni politički rival, bivši načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganc, tvrdi da Netanjahu nije sposoban da rukovodi zemljom dok se brani od optužbi.

Na izborima u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobednika i nova vlada nije formirana.

Ispitivanja javnog mnjenja pre izbora nagoveštavaju da će i Netanjahuu i Gancu biti teško da obezbede parlamentarnu većinu.

XS
SM
MD
LG