Dostupni linkovi

Izraelski parlament raspušten, novi izbori 2. marta, treći u poslednjih 11 meseci


Kneset
Kneset

Izraelski parlament, Kneset, raspušten je prošle noći u ponoć, pošto do isteka zadatog roka nije obrazovana koaliciona vlada.

Ni jedan član Kneseta nije obezbedio podršku 61 od ukupno 120 poslanika i izbori će se održati 2. marta naredne godine, navode izraelski mediji.

Predlog zakona o raspuštanju izraelskog parlamenta, Kneseta, prošao je pre ponoći prvo čitanje, a posle ponoći drugo i treće sa 96 glasova "za" i sedam protiv.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se pojavio u parlamentu nakon što je glasanje okončano danas nešto pre 3.30.

Tim glasanjem zvanično su okončani pokušaji Netanjahua i njegovog glavnog političkog rivala Benija Ganca da obrazuju koaliciju nakon izbora u septembru, drugih ove godine.

Razgovori Netanjahua i Ganca, lidera dve najveće stranke, o vladi jedinstva nisu urodili plodom za šta krive jedna drugu.

U poslednje tri nedelje poslanici su imali mogućnost da imenuju bilo kog člana Kneseta da pokuša da obrazuje vladu ako obezbedi 61 potpis, ali takav kandidat nije nominovan.

Prvi izbori održani su ove godine u aprilu i nakon njih nije obrazovana vlada, što se još nikad nije dogodilo u istoriji Izraela. U to vreme mandataru Netanjahuu nedostajao je samo jedan glas za većinu.

Lider izraelske nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman odbio je da mu se pridruži zbog nesporazuma oko regrutacije ultraortodoksnih Jevreja koji su Netanjahuovi politički saveznici, što je izazvalo ponovljeno glasanje na jesen.

Nakon dve runde izbora ni Ganc, bivši komandant izraelske vojske, vodja saveza partija centra Plavo i belo ni Netanjahuov konzervativni Likud nisu imali dovoljnu podršku da obrazuju vladu jedan bez drugog, ali nisu mogli ni da se dogovore o uslovima za vladu jedinstva.

Netanjahu će sada da vodi novu izbornu kampanju pod senkom optužnice u tri slučaja objavljene u novembru.

On je optužen za mito u jednom od tih slučajeva, a za prevaru i zloupotrebu poverenja u sva tri, ali poriče da je bilo šta loše učinio.

Takođe se suočava sa borbom da ostane na čelu partije na predstojećim partijskim izborima 26. decembra, gde mu je rival poslanik, bivši ministar Gideon Sar.

Optužnica protiv Netanjahua bila je kamen spoticanja u pregovorima o koaliciji od septembra i savez Plavo i belo je tvrdio da neće da služi pod premijerom koji se suočava sa suđenjem, tražeći da Netanjahu javno izjavi da neće tražiti parlamentarni imunitet od sudskog gonjenja što se očekuje da učini.

Savez Plavo i belo je takođe kritikovao Netanjahuovo insistiranje da pregovara u ime bloka od 55 poslanika, svojih saveznika iz desničarkih i verskih partija.

Dve strane nisu mogle ni da se dogovore ko bi bio prvi premijer na osnovu predloga predsednika Izraela Ruvena Rivlina o podeli vlasti.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da ni novi izbori neće rešiti politički zastoj koji već dugo traje i da će Liberman ponovo biti ključan za obrazovanje koalicije.

XS
SM
MD
LG