Dostupni linkovi

Netanjahu bez parlamentarne većine?


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Lider izraelske nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman ponovio je u sredu ujutru da insistira na osnivanju vlade nacionalnog jedinstva koja bi se sastojala od njegove partije, saveza partija centra Plavo-belo i konzervativnog Likuda.

Liberman je to rekao u trenutku kad delimični rezultati parlamentarnih izbora održanih u utorak, drugih ove godine, pokazuju da nema jasnog pobednika.

Dve glavne političke stranke - centristička plavo-bela alijansa bivšeg vojnog načelnika Bennija Gantza i konzervativna partija Likud aktuelnog premijera Benjamina Netanjahua - osvojile su, prema poslednjim izveštajima, svaka po 32 poslanička mandata u parlamentu, Knesetu sa 120 mesta, a ni jedna sa svojim prirodnim saveznicima ne može da obrazuje većinsku koaliciju, prenosi AP.

Prema poslednjim rezultatima, Savez arapskih partija Zajednička lista osvojio je 12 mesta, nacionalistička stranka Izrael naš dom bivšeg minstra odbrane Avigdora Libermana, za koga se predviđalo da će biti ključni faktor za obrazovanje koalicije osvojio je 9 mesta. Savez desnih partija Jamina ima sedam, dok dve levičarske - Demokratska unija pet i Laburosti-Gešer šest mesta, prenosi BBC.

Ultranacionalistička partija Jevrejska snaga nije prešla izborni prag.

Liberman će zato po izlaznim anketama i po delimičnim rezultatima biti ključni faktor u formiranju vlade.

On je jutros ispred svoje kuće u jevrejskom naselju Nokdim na Zapadnoj obali rekao novinarima da neće dozvoliti da se glasa treći put.

Konačni rezultati očekuju se tek u sredu popodne.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin najavio je u utorak uveče da će vršiti pritisak na lidere stranaka da brzo obrazuju vladu nakon što su izlazne ankete pokazale da nema jasnog pobednika na današnjim parlamentarnim izborima.

Rivlinov kabinet je saopštio da će on nominovati kandidata za narednog premijera vođen potrebom da se izbegnu treći izbori nakon dva glasanja u roku od pet meseci.

Rivlin će se sastati sa partijskim liderima pošto dobije "jasnu sliku o rezultatima i to što je moguće pre".

Predsednik Izraela ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u političkom životu zemlje ali takođe i važan zadatak da poveri formiranje nove vlade partijskom lideru koji ima najviše šansi da obrazuje vladajuću koaliciju.

Izraelci su glasali drugi put jer Netanjahu nije uspeo da posle aprilskih izbora obrazuje vladajuću koaliciju.

On je težio da četvrti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer.

Ako se potvrde izlazne ankete on će se suočiti sa istim problemima da osnuje vladu, navodi Frans pres.

Ovakvi rezultati po AP-u povećavaju izglede za formiranje vlade jedinstva, ali je nejasno da li Netanjahu može na to da pristane.

U utorak u 20 sati izlaznost je bila 63,7 procenta malo više nego u aprilu.

XS
SM
MD
LG