Dostupni linkovi

Pokušaj skretanja Italije sa kineskog 'Puta svile' bez ugrožavanja odnosa s Pekingom


Bivši premijer Italije Giuseppe Conte (drugi lijevo) i kineski ministar kulture i turizma Luo Šugang, gledaju eksponate koji su iz Italije vraćeni u Kinu, Kineski nacionalni muzej u Pekingu, april 2019.
Bivši premijer Italije Giuseppe Conte (drugi lijevo) i kineski ministar kulture i turizma Luo Šugang, gledaju eksponate koji su iz Italije vraćeni u Kinu, Kineski nacionalni muzej u Pekingu, april 2019.

Ministar odbrane Italije rekao je da se zemlja mora povući iz kineske inicijative Pojas i put (BRI) tvrdeći da je u protekle četiri godine BRI jedino pomogao povećanju kineskog izvoza u Italiju.

O tome treba li Italija ostati u kineskom Putu svile intenzivno se raspravlja od maja, kada je premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) izjavila da želi razgovore s Kinom o mogućem povlačenju ali bez narušavanja trgovinskih odnosa s Pekingom, pišu svjetski mediji.

'Loša' odluka

Italijanski ministar odbrane Gvido Kroseto (Guido Crosetto), blizak saveznik premijerke Meloni i suosnivač njene stranke Braća Italije, dao je jasan signal da se Italija namjerava vratiti svojim tradicionalnim ekonomskim i političkim savezima, ističe Tajms (The Times).

U izjavi za italijanski dnevnik Korijere dela sera (Corriere della Sera), Kroseto je naglasio da je "odluka o pridruživanju Putu svile bila improvizovan i loš potez … Izvezli smo gomilu naranči u Kinu, a oni su za tri godine utrostručili izvoz u Italiju".

Odluku o pristupanju Italije kineskom BRI-ju 2019. donijela je vlada Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte) kojom je dominirala stranka Pet zvjezdica. Tadašnja vlada je, ukazuje Tajms, smatrala da može istovremeno sarađivati sa obje strane geostrateških blokova moći.

Kroseto je u intervjuu objavljenom u nedjelju, 30. jula, također kritikovao ponašanje Kine na međunarodnoj sceni i njene globalne vojne ambicije.

Naglasio je, međutim, kako bi trebalo biti moguće odvojiti se od BRI-ja bez narušavanja odnosa. "Istina je da je Kina konkurent, ali je i partner", rekao je italijanski ministar odbrane.

Zabrinutost zbog stavova Pekinga

Kroseto je izrazio zabrinutost zbog "sve odlučnijih stavova" Pekinga, ambicije da ostvari najveću vojnu prisutnost na svijetu i apriracija širenja, posebno u Africi, piše Gardijan (The Guardian).

"Oni ne skrivaju svoje ciljeve, oni ih čine eksplicitnim", kazao je Kroseto u intervjuu za italijanske novine.

Kina je u periodu između 2008. i 2021. godine potrošila 240 milijardi dolara spašavajući zemlje koje su imale dugove u okviru BRI-ja, ukazuje Gardijan na podatke iz marta ove godine.

BRI shema, predviđa izgradnju novog Puta svile kako bi se Kina povezala s Azijom, Evropom i šire uz goleme iznose infrastrukturnih troškova za puteve i pomorske rute.

Međutim, dodaje list, kritičari to vide kao oruđe kojim Kina širi svoj geopolitički i ekonomski uticaj – kampanju za globalnu dominaciju iza koje stoji država.

Odluka prije decembra

Kroseto je dio italijanske administracije koja razmatra kako se osloboditi BRI sporazuma, dok premijerka Meloni najavljuje skoro putovanje u Peking, napisao je Rojters (Reuters).

Nakon sastanka u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) prošle sedmice, Meloni je izjavila da njena vlada još uvijek razmatra BRI.

"Odluku ćemo donijeti prije decembra", rekla je Meloni u intervjuu emitovanom u nedjelju na američkoj televiziji, dodajući da to pitanje zahtijeva raspravu s kineskom vladom i unutar talijanskog parlamenta.

Meloni je, ističe Rojters, najavila put u Peking u bliskoj budućnosti.

Italijanska premijerka je također ponovila svoj stav da je "paradoks" da iako je Italija dio BRI-ja, nije zemlja G7 s najvećom trgovinskom razmjenom s Kinom, zaključivši da to pokazuje da je moguće imati dobre odnose s Pekingom bez Pojasa i puta.

Trgovinski deficit

Italija je 2019. postala prva zemlja Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja svijeta koja se pridružila kineskom globalnom infrastrukturnom programu na iznenađenje saveznika na Zapadu, napisao je Politiko (Politico).

Međutim, ističe briselski portal, kritičari su primijetili da odluka Rima da pristupi inicijativi Pekinga nije pomogla u rješavanju problema trgovinskog deficita s Kinom.

Prema podacima italijanske Trgovinske komore, kineski izvoz u Italiju povećao se za 51 posto od 2019. do 2022., dok je tokom istog perioda, kineski uvoz iz zemlje članice EU porastao za 26 posto.

Meloni je još u maju rekla da bi zemlja mogla imati dobre odnose s Kinom čak i bez da je dio kontroverzne infrastrukturne inicijative Pekinga. Krosetovi komentari su, naglašava Politiko, prva potvrda namjere Italije da napusti kineski program.

Svi putevi 'vode' u Kinu: Rupe na novom putu svile
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

S druge strane, francuski ministar financija Bruno Le Mer (Le Maire) je rekao da Francuska želi bolji pristup kineskom tržištu i "uravnoteženiji" trgovinski odnos, a ne "odvajanje".

"Ne želimo se suočiti s nekim zakonodavnim ili nekim drugim preprekama za pristup kineskom tržištu", rekao je Le Mer na konferenciji za novinare u Pekingu dan nakon, kako je rekao, "konstruktivnih" trgovinskih pregovora s kineskim zamjenikom premijera He Lifengom.

Za Peking 'plodonosni rezultati'

Dok italijanski ministar odbrane tvrdi da je kineski BRI malo učinio za povećanje italijanskog izvoza - zbog čega je Kina jedini pobjednik, Peking je ranije saopštio da su obje zemlje vidjele "plodonosne rezultate" od inicijative, ističe BBC.

O tome treba li ostati u BRI-ju Italija raspravlja od maja. Peking je od tada pokrenuo diplomatsku kampanju kako bi pokušao ubijediti Italiju da obnovi sporazum slanjem visokih zvaničnika u zemlju da lobiraju za njen slučaj.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova prethodno je saopštilo kako vjeruje da bi "Kina i Italija trebale dodatno istražiti svoj potencijal saradnje" u okviru BRI-ja i "ojačati obostrano korisnu saradnju".

U komentarima citiranim u izdanju kineskog državnog lista Global tajms (The Global Times) u maju, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Vang Venbin dodao je da su dvije zemlje imale "plodonosne rezultate" na mnogim poljima kao rezultat BRI-ja.

Globalni investicijski program predviđa povezivanje Kine s Evropom i šire kroz obnovu stare trgovačke rute Puta svile, podsjeća britanski javni servis, dodajući da u okviru BRI-ja, Kina osigurava finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom svijeta, u pokušaju da izveze kinesku robu na što dalja tržišta.

Ako Italija ne podnese službeni zahtjev za povlačenje iz BRI-ja do decembra ove godine, ugovor Italije i Kine bi se, ističe BBC, mogao automatski obnoviti u martu 2024.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG