Dostupni linkovi

Kina poslala upozorenje skupini G7


Lideri G7 u Cornwallu traže jedinstveni stav oko uspona Kine, 11. juni 2021

Kina je u nedjelju 13. juna upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.

"Dani kada je globalne odluke diktirala mala skupina zemalja davno su prošli", rekao je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Londonu.

"Uvijek vjerujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svjetska pitanja trebala rješavati uz savjetovanje sa svim državama", jalja BBC.

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine, kojim je okončan hladni rat.

G7, čiji se čelnici sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, traži koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsjednika Xija Jinpinga nakon spektakularnog gospodarskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.

Čelnici skupine - Sjedinjene Države, Kanada, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Japan - žele iskoristiti svoje okupljanje u engleskom priobalnom ljetovalištu Carbis Bayu kako bi svijetu pokazali da najbogatije demokracije mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Kanadski premijer Justin Trudeau vodio je u subotu 12. juna raspravu G7 o Kini i pozvao čelnike da usvoje jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina, rekao je izvor.

G7 planira ponuditi zemljama u razvoju infrastrukturnu shemu koja bi mogla parirati Xijevoj inicijativi Pojas i put, vrijednoj više milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG