Dostupni linkovi

Put svile ili put u dužništvo 


Kineski radnici rade na rekonstrukciji željeznice u Srbiji.

Italija je, uprkos kritikama Evropske unije i Sjedinjenih Država, signalizirala svoju odlučnost da odigra centralnu ulogu u velikom planu Kine da izgradi moderni Put svile – program infrastrukturnih projekata koji će povezati zemlje Evroazije, Bliskog istoka i Afrike. Dok Italija očekuje ekonomski napredak, kritičari upozoravaju da bi je pristupanje kineskom trgovinskom programu moglo dovesti u probleme, pišu svjetski mediji.

Svilene, ali opasne igre

Italija u četvrtak polaže crveni tepih za kineskog predsjednika Si Đinpina, dok potpisuje kinesku inicijativu "Pojas i put" - modernu inkarnaciju drevnog Puta svile, piše londonski Telegraf (The Telegraph) te ističe kako je "vijekovima nakon što su se venecijanski trgovci obogatili svilom, začinima, keramikom i zlatom", Italija upozorena da igra opasnu igru.

Po dolasku u Rim s 200-članom delegacijom, Si se sastaje sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom (Sergio Mattarela) i premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte), navodi Telegraf i dodaje da postoje spekulacije o susretu s papom Franjom - iako Peking i Vatikan nisu imali diplomatske odnose više od 50 godina.

Kineski predsjednik Si je pred dolazak u Rim pokušao šarmirati domaćina dugim pismom objavljenim u vodećem dnevnom listu Korijera dela sera (Corriere della Sera), u kojem je veličao stoljetnu vezu između Italije i Kine, pozivajući se na rimskog pjesnika Vergilija i venecijanskog istraživača Marka Pola. "Kina i Italija su simboli istočne i zapadne civilizacije", napisao je on, obećavajući da će sporazum koji će biti potpisan ove sedmice najaviti "novu eru".

Telegraf dodaje kako će dvije strane potpisati komercijalne sporazume o infrastrukturi, mašinama i finansijama te naglašava da, iako je sporazum samo memorandum o razumijevanju, saveznici upozoravaju da bi to mogao biti trojanski konj koji predskazuje mnogo veće učešće Kineza u italijanskoj ekonomiji i transportnoj infrastrukturi s opasnostima velikog duga i erozije suvereniteta.

'Tržište ogromne veličine'

Italija je prva zemlja iz grupe najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta G7, koja je podržala pekingšku inicijativu "Pojas i put" (BRI) i koja se nada da će to oživjeti njenu tromu ekonomiju, te pomoći u otvaranju većeg pristupa unosnom tržištu Kine, napisao je britanski Gardijan (The Guardian).

Populistička vlada Italije će potpisivanjem neobavezujućeg memoranduma o razumijevanju s kineskim predsjednikom Si Đinpinom iskazati spremnost da učestvuje u globalnom trgovinskom projektu, čiji je cilj povezivanje 60 zemalja svijeta putem mreže željeznica, tunela, puteva i luka, ocjenjuje list.

Gardijan navodi kako je Pokret Pet zvjezdica, italijanska populistička partija koja vlada sa krajnje desničarskom Ligom, bila pokretačka snaga za saradnju zemlje u inicijativi za koju SAD vjeruju da Kina koristi za svoju političku i stratešku strategiju, dok se EU plaši da će sporazum podstaći podjele s državama članicama koje su oprezne u pogledu ekspanzionističkih ciljeva Pekinga.

Italijanski je insistirao je kako će taj potez biti dobar za ekonomiju zemlje jer će joj omogućiti da poveća izvoz na "tržište ogromne veličine", te da potpisivanje sporazuma ne dovodi u pitanje evroatlantsku alijansu, odnosno da je memorandum u potpunosti u skladu sa strategijom EU za jačanje infrastrukturnih veza između Evrope i Azije, prenosi Gardijan.

Kineski Maršalov plan

Dok se Konte priprema da potpiše sporazum, mnogi se pitaju šta zapravo znači "kineski Maršalov plan", piše list Tajms (The Times) i dodaje kako Kina tvrdi da inicijativa udahnjuje život ekonomijama širom svijeta zahvaljujući novoj putnoj, željezničkoj i pomorskoj mreži, dok kritičari smatraju kako je u pitanju duboka zamka za siromašnije partnere, te da bi veoma zadužena Italija mogla omogućiti Kinezima preuzimanje evropske ekonomije.

Nadahnuta Putem svile, Kina je pokrenula inicijativu "Pojas i put" 2013. godine, nedugo nakon što je Si Đinpin preuzeo vlast. Do sada je napravio direktne investicije u ukupnom iznosu od 60 milijardi dolara ali za nastavak realizacije još uvijek čeka na odobrenje ključnih globalnih sila, prenosi list.

Prema pisanju Tajmsa, najveći projekat je ekonomski koridor Kine i Pakistana vrijedan 57 milijardi dolara, koji povezuje Kašgar u Kini s lukom Gvadar u Pakistanu, a koji će Kini dati direktan pristup Indijskom okeanu. Zahvaljujući inicijativi, Kina kaže da je uspostavila pomorske rute s više od 600 luka, povezala 48 kineskih gradova s 42 grada u Evropi i uvela novi direktni let za 45 zemalja.

Ipak, globalne sile su zabrinute, piše Tajms i dodaje kako protivnici ove inicijative navode slučajeve kao što je mala, ali strateški smještena istočnoafrička država Džibuti, koja duguje Kini dug preko 80 posto svog BDP-a i 2017. je pristala da ugosti prvu kinesku vojnu bazu u inozemstvu. Također, u Šri Lanki vlada je Pekingu dala 99-godišnji zakup na luku Hambantota, nakon što nije uspjela generirati dovoljno prihoda za otplatu dugova.

"Ukratko, izgleda da je sporazum Italije s Kinom izjava o dobrim namjerama a ne složen ugovoru, s malo toga što bi Rimu omogućilo da uđe u nepovoljne trgovinske sporazume. Ipak, za Kinu, kakav god bio rezultat, italijanska podrška Inicijativi "Pojas i put" će se smatrati značajnom pobjedom", napisao je Tajms.

Čiji je Trst?

Očekivani ulazak Italije kao prve zemlje iz Grupe 7 u kineski infrastrukturni projekat "Jedan pojas, jedan put" ima upadljivu simboliku, ocjenjuje Njujork Tajms (The New York Times) jer "moćna Kina izaziva pucanje ekonomskog saveza koji je nekada dominirao svijetom i nanosi veliki udarac Trampovoj administraciji koja je kritična prema inicijativi "Pojas i put".

Uticajni list ukazuje da bi Trst mogao biti u središtu priključenja Italije kineskoj inicijativi. Taj "vijekovima kosmopolitski lučki grad bio je geografska središnja tačka između imperija", ali je onda skoro 70 godina blijedio njegov geopolitički značaj, a sada je zahvaljujući usponu Kine izgleda spreman da se vrati u centar svijeta koji se preslaže.

U godinama poslije Drugog svjetskog rata Amerikanci su imali veliki utjecaj u Trstu, a Vašington pokušava, zasad neuspješno, da zaustavi dogovor Italije s kineskim predsjednikom Si Đinpinom uz ocjenu da je inicijativa "Pojas i put“ ekonomska i potencijalno vojna prijetnja, piše njujorški list.

Za Italiju, ocjenjuje se u tekstu, takav dogovor bi otvorio zemlju za veće kineske investicije, posebno u luke kao što je Trst, dok bi za Kinu zakorak u jednu od historijskih evropskih luka donio povoljne carinske uslove, bržu trgovinsku rutu u srce Evrope i direktan pristup željeznicama za prenošenje svoje robe u Evropsku uniju.

"U Trstu se već osjeća da se grad otvorio za Kinu, s kineskim turistima koji piju čuvenu Ili (Illy) kafu ili slikaju znamenitosti u gradu, dok je u luci novi kruzer spreman da otplovi putem Marka Pola na Daleki istok", piše Njujork tajms i dodaje kako su ipak značajniji građevinski radnici koji u ronilačkoj opremi polažu osnove blizu pristaništa za koje se očekuje da će biti kineski dom za industrijsku luku.

Bez razmatranja rizika

Potpisivanje memoranduma o razumijevanju s Kinom, Italiji će vjerovatno donijeti mnoge investicije ali i ozbiljne rizike, napisala je Paola Subaki (Subacchi) u komentaru koji je objavio kanadski magazin Glob end mejl (The Globe and Mail), u kojem ova profesorica međunarodne ekonomije na Univerzitetu Kvin Meri (Queen Mary) u Londonu između ostalog ističe da bi Italija radije trebala produbiti svoj angažman u okviru Strategije EU za Kinu iz 2016. godine.

Subaki, autorica nedavno objavljene knjige "Narodni novac: kako Kina gradi globalnu valutu" piše kako je teško da bi partnerstvo s Kinom moglo biti uravnoteženo i recipročno, jer je italijanska ekonomija slabija, a zbog nefunkcionalnog poreskog sistema i izražene korupcije Italija nije u poziciji da od kineskih partnera traži da se pridržavaju pravila i standarda EU.

"Nažalost, evroskepticizam mnogih vodećih ministara italijanske vlade ih je zaslijepio po pitanju ovih rizika, ali i na činjenicu da Italija treba što više prijatelja u Briselu", napisala je ona dodavši kako "uskakanje u kinesk voz nije dobro prošlo ni u Vašingtonu".

Sobaki smatra da je poruka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) -- "S nama protiv Kine ili s Kinom protiv nas" -- nedvosmisleno upozorenje cijelom svijetu i znak napetog globalnog rivalstva između Kine i SAD, što je opasnost koju Italija ignoriše, prenio je kanadski Gloub end mejl.

XS
SM
MD
LG