Dostupni linkovi

Istražitelji: Avion MH17 oboren spoljnim udarom "više razornih objekata"


Mjesto pada aviona
Mjesto pada aviona

Holandski eskperti saopštili su u utorak da je malezijski avion koji je u julu srušen iznad istoka Ukrajine, prema njihovim nalazima oboren „većim brojem predmeta velike razorne moći“ koji su probili avion. Kako je saopšteno, nema nikakvih indicija da je obaranje Malasian Airlines leta MH17 uzrokovano tehničkim problemom ili greškom posade.

Preliminarni izvještaj holandskog Odbora sa bezbjednost o uzrocima pada aviona u ukrajinskom regionu Donjeck, u kojem je 17. jula poginulo 298 osoba, „ukazuje na spoljašnji uzrok“ rušenja.

Predsjednik istražnog Odbora, Tjibbe Joustra, naveo je da je još detaljnija istraga potrebna da bi se odredio uzrok sa „većom preciznošću“ dodajući da će novi dokazi biti dostupni u „vremenu koje predstoji“.

U izvještaju postavljenom na web sajtu, stoji da je avion razbijen tako što je "probijen na brojnim mjestima“, dodajući da su vjerojatno “predmeti velike razorne moći" razbili avion, nakon čega je pao na zemlju u komadima.

"Šteta pričinjena u prednjem dijelu aviona čini se da ukazuje na to da je probijen velikim brojem visoko-razornih objekata izvan aviona", stoji u izvještaju.

"Vrlo je vjerojatno da je ta šteta nastala gubitkom strukturnog integriteta aviona, što je dovelo do njegovog razbijanja."

U ovom izveštaju na 34 stranice, navodi se da takav scenario može objasniti i "nagli kraj" podataka o letu, sinimanju kao i gubitaku kontakta s kontrolom leta, kao i to što je avion naglo nestao s radara.

Svih 298 osoba u avionu, uključujući 193 državljanina Holandije, poginuli su kada je Boing 777 oboren iznad ukrajinskog grada Topez 17. jula na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura.

Kijev i Zapad optužili su proruske separatiste na istoku Ukrajine da su malezijski avion oborili greškom, zamijnivši ga sa ukrajinskim vojnim avionom.Kako se vjeruje oboren je raketom zemlja - vazduh dobijenom iz Rusije.

Rusija i separtisti negiraju optužbe i za katastofu optužuju Ukrajinu.

Mjesto nesreće aviona je ispitano i većinu tijela su uspjeli da sastave oko tri sedmice nakon nesreće. Ali intenziviranje sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u velikom pojasu oblasti gdje se nesreća dodila spriječili su dalju istragu.

U izvještaju se navodi da su detaljnija ispitavanja strukturne štete u toku i da će „forenzički nalazi biti urađeni kada olupina bude uklonjena“

Šef istražnog tijela, Joustra, rekao je da holandski istražitelji žele da utvrde uzrok rušenja aviona „zbog žrtava i njihovih porodica kao i društva u cjelini“.

Nije vjerojatno da bi preliminarni izvještaj, u kojem nije bilo riječi o krivici, mogao uzrokovati da, bilo da Moskva, bilo da Zapad promijene svoje pozicije o tome ko je odgovoran za nesreću.

Glasnogovornica Odbora za bezbjednosti, Sara Vernooiji rekla je da oni istražuju uzrok nesreće "a ne ko je odgovoran" za nju.

Holandski istražitelji su do sada proučavali fotografije mjesta nesreće, radarskih podataka i informacije iz "crne kutije" aviona sa snimljenim informacijama o letu.

Kako je rekao šef tima, istražnitelji će raditi dok ne dobiju konačan izvještaj, a očekuju da bude finalizovan do prve godišnjice nesreće.

Preliminarni rezulatat uzroka nesreće stiže pet dana nakon što je počela krhka obustava vatre između dvije strane u Ukrajini za koju se mnogi nadaju da bi mogla dovesti do trajnog okončanja konflikta na istoku te zemlje.

Sukobi su počeli nakon što je u martu Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a proruski separtisti na istoku proglasili takozvane Narodne republike Donjeck i Luganjsk.

XS
SM
MD
LG