Dostupni linkovi

Pad aviona MH17: Jedna tragedija, jedna istina, različite verzije priče


Cvijeće za nastradale, godinu dana nakon rušenja aviona MH17. Mjesto Hrabove na istoku Ukrajine, 17. juli 2015.
Cvijeće za nastradale, godinu dana nakon rušenja aviona MH17. Mjesto Hrabove na istoku Ukrajine, 17. juli 2015.

Autor: Robert Coalson (prevela: Ena Stevanović)

Godinu dana nakon obaranja aviona Malaysia Airlines (MH17), jednog od najsmrtonosnijih incidenata tijekom ukrajinskog sukoba u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade, svijet i dalje čeka na rezultate istrage o uzrocima ove nesreće.

Dosadašnji izvještaji krive proruske separatiste koji su tog julskog dana, navodno, ispalili ruski BUK projektil iznad teritorije koja je pod njihovom kontrolom.

Takva saznanja, ukoliko bi bila potvrđena konačnim izvještajem koji će biti objavljen u oktobru, bila bi u suprotnosti sa pretpostavkama i tvrdnjama koje su pristizale iz Rusije.

Moskva je brzo shvatila da ima PR problem koji hitno mora riješiti.

Mnogo je naznaka da su separatisti sudjelovali u ovoj tragediji: činjenica da su oborili mnoge ukrajinske vojne avione na ovom konfliktnom području, naknadno izbrisani post na društvenim mrežama u kojem se vođa separatista hvali da je oborio avion, razgovor koji je procurio i koji sugerira da su Moskva i njeni sateliti koordinirali preuzimanje crne kutije aviona MH17 i snimaka koji navodno pokazuju ispaljivanje BUK projektila u ovu zonu neposredno prije nesreće.

Međutim, zbog nedostatka uvjerljivijih dokaza, ruski zvaničnici i mediji su nastavili objavljivati alternativne teorije o ovoj tragediji.

Moskva je ove sedmice javno najavila da će se suprotstaviti svim naporima da se osnuje UN-ovo tijelo koje bi procesuiralo sve odgovorne za pad aviona.

U nastavku navodimo nekoliko najznačajnijih tvdnji o padu aviona MH17 koje kruže po ruskim medijima.

Fantomski avion

Mjesto pada letjelice, blizina sela Hrabove na istoku Ukrajine
Mjesto pada letjelice, blizina sela Hrabove na istoku Ukrajine

Sedam dana nakon nesreće rusko Ministarstvo obrane je objavilo svoje "materijale" o slučaju. Iako ministarstvo nije donijelo nikakve čvrste zaključke, ono je tvrdilo da je ukrajinska vojska koristila BUK projektile u ovom području za vrijeme nesreće.

Također se navodi da je ukrajinski vojni avion SU-25 pratio putnički avion Malaysia Airlinesa. Kijev je na to odgovorio da njihovi avioni nisu letjeli u ovom području, jer je nekoliko njihovih aviona i helikoptera već oborila pobunjenička vojska koristeći rusko oružje.

Teorija SU-25 je ključni argument dokumentarca koji je medijska kuća Russia Today objavila u oktobru.

U izvještaju grupe "neimenovanih zrakoplovnih stručnjaka" koji je objavljen 14. augusta se navodi da je MH17 "najvjerovatnije" oborio izraelski Python projektil ispaljen sa ukrajinskog aviona SU-25.

"Carlos" - kontrolor zračnog prometa

Nekoliko sati nakon obaranja aviona MH17, osoba koja tvrdi da je španjolski kontrolor zračnog prometa koji radi u Kijevu je počela na Twitteru objavljivati informacije o tome da su se u zraku u blizini mjesta nesreće nalazila dva ukrajinska aviona.

Španjolsko veleposlanstvo u Kijevu tvrdi da nema saznanja o tome ko je "Carlos", a sa aerodroma na kojem je Carlos navodno radio kažu da nikada nisu imali stranog kontrolora zračnog prometa i da "nikada nisu zaposlili nikakvog Španjolca ni na to ni na bilo koje drugo radno mjesto".

Carlosov profil na Twitteru je ukinut. No, ruski državni mediji su ga opsežno citirali prošle godine, a mnogi analitičari koji se bave padom aviona MH17 se i dalje pozivaju na njega.

Mrtva tijela

Igor Strelkov
Igor Strelkov

Bivši vojni zapovijednik pobunjenika Igor Strelkov, ruski državljanin koji je igrao ključnu ulogu u sukobu u Istočnoj Ukrajini i koji je kasnije tvrdio da je bio pukovnik Ruske federalne službe sigurnosti (FSB), izjavio je neposredno nakon pada aviona MH17 da "tijela nisu svježa" i da su žrtve preminule prije nekoliko dana.

"Ne mogu potvrditi tačnost ovih informacija", upozorio je. On je, također, istaknuo da "nisu svi" putnici aviona bili mrtvi prije nego što se avion srušio.

Međutim, potpredsjednik ruske Dume Vladimir Zhirinovsky je u intervjuu za radio Vesti FM rekao: "Činjenica da se avion srušio je američka provokacija", rekao je Zhirinovsky.

"Oni su uvijek pokušavali učiniti sve moguće kako bi okrivili Rusiju. Moguće je da su leševi unaprijed stavljeni na sjedišta aviona", istakao je Zhirinovsky.

Teorija "mrtvih tijela" povezuje pad aviona MH17 sa neobjašnjenim nestankom aviona Malaysia Airlinesa MH-370 koji se dogodio četiri mjeseca ranije, u martu 2014 i koji je, također, inspirirao mnoge kreatore teorija zavjere.

Potraga za motivima

Jedna od teorija koja je objavljivana po ruskim medijima nakon katastrofe je da je ukrajinska vojska pokušavala srušiti avion ruskog predsjednika Vladimira Putina kada se vraćao u Rusiju nakon posjete Brazilu.

Istražitelji na mjestu nesreće
Istražitelji na mjestu nesreće

Komsomolskaya Pravda je neposredno nakon pada aviona izvijestila da su kontrolori ukrajinskog zračnog prometa namjerno preusmjerili MH17 prema zoni sukoba kako bi on bio oboren i kako bi se za to okrivila Rusija. Ovaj tabloid je izvijestio da je "ukrajinski avion" uz pomoć američkog špijunskog satelita oborio malezijski avion MH17.

Komentator još jedne antiameričke postaje – iranskog Press TV-a je ponudio svoj vlastiti motiv za tragediju. James Henry Fetzer, istaknuti teoretičar zavjere koji osporava holokaust je rekao: "Kakve bi koristi imala Rusija od obaranja ovog aviona? Rusija nema nikakve koristi od ovoga. Izraelski premijer Benjamin Natanjahu je imao najveće koristi jer se sve ovo slučajno dogodilo u vrijeme kada je Izrael započeo masivni divljački pokolj palestinskog naroda u Gazi."

Fetzer nije išao tako daleko da okrivi Izrael za obaranje aviona MH17.

Drugi su primijetili da su među poginulima bili znanstevnici i aktivisti koji se bave liječenjem AIDS-a i koji su krenuli na konferenciju u Australiju.

"Možemo li pretpostaviti da su ovi znanstvenici na palubi aviona MH17 namjeravali predstaviti revolucionarna istraživanja koja bi rezultirala lijekom za AIDS? Jesu li te ljude ubili globalni elitisti kako bi zaštitili svoju visoko profitabilnu industiju koja donosi milijarde dolara profita farmaceutskim kompanijama koje su pod kontrolom vlade?", pita se jedan bloger.

Zataškivanje

Nijedna teorija zavjere ne bi bila potpuna bez zataškivanja. Samoproglašeni kulturni antropolog i povjesničar Eric Zuesse, koji često piše na internet stranici pro-ruske organizacije Global Research sa sjedištem u Kanadi, piše o tajnom sporazumu između Ukrajine, Belgije, Nizozemske i Australije postignutom 8.augusta ("sve navedene države su saveznice SAD-a i surađuju sa njima u novom Hladnom ratu protiv Rusije").

U sporazumu se navodi da se nijedna informacija o padu aviona MH17 ne smije otkriti bez saglasnosti sve četiri zemlje. Zuesse zaključuje da taj sporazum podrazumijeva da će Kijev staviti "veto" na bilo koju informaciju koja bi mogla implicirati ukrajinsku vojsku.

XS
SM
MD
LG